Måla med kalkfärg – Få fantastiska väggar

Innehållsförteckning

(I samarbete med Gebenna färg)

Vill du ha en matt och läcker effekt så är det kalkfärg du ska måla med. Kalkfärgen är tillverkad av naturmaterial och skapar en varm, mjuk, vacker samt unik look på väggen. Den mjuka och matta texturen framhäver de naturliga elementen och skapar en känsla av trygghet, harmoni och balans.

LÄS MER: 7 trendigaste köksfärger 2024

Vi i Norden vurmar för den klassiska, svala skandinaviska looken och just kalkfärg passar perfekt in i våra hem. Är det en specifik kulör i kalkfärg du letar efter? Vi har samlat några trendiga favorit kulörer HÄR

Måla med kalkfärg – 4 fördelar

 • Miljövänlig: Kalkfärg är tillverkad av naturliga ingredienser och är därför fri från giftiga lösningsmedel och andra kemikalier
 • Andningsbar: Kalkfärg har en öppen struktur som låter väggen andas.
 • Vattenavvisande: Kalkfärg är vattenavvisande men samtidigt andningsbar.
 • Vacker: Kalkfärg har en vacker, naturlig finish som ger väggen ett varmt och inbjudande utseende. 

SKAPA LÄCKRA KONTRASTER MED KALKFÄRG

Kalkfärgen från norska Gjøco är en mineralisk kalkfärg för inomhusbruk. Produkten skapar en levande och unik yta – liknande sammet. Beroende på vilken look du är ute efter, så kan du enkelt skapa det med kalkfärg. Det är nämligen du själv som bestämmer vilket resultat du vill ha. Effekten hänger nämligen samman med vilken typ av pensel, dvs. om det är en bred eller en smalare fasadpensel du använder, samt vilken penselteknik du väljer att jobba med.

LÄS MER: Vilken färg ska man ha i vardagsrum?

Använder du korta och mjuka penseldrag så kommer du få ett mer intensivt uttryck medan om du jobbar med långa, svepande penseldrag så ger det en lugnare effekt. Så innan du påbörjar att måla med kalkfärg rekommenderar vi att du funderar över vilken effekt du vill ha; testa att provmåla på en liten yta innan för att se de olika resultaten.

Det som är vitsen med kalkfärg är att få resultatet att se så operfekt ut som möjligt – det är då de coola effekterna och flammigheten framträder. Det är just detta s.k. färgspel man vill åstadkomma på väggar målade med kalkfärg. Om du, när du målar, skulle uppleva att kulören skiftar på vissa ställen, så är det bara bra – då har du lyckats!

LÄS MER: Så målar du över tapet och får perfekta väggar

Beroende på vilken kulör du väljer på kalkfärgen, så kan du skapa olika intryck. En vägg målad med svart kalkfärg eller en mörkblå nyans ger en djup och dramatisk effekt. Väljer du däremot att måla med ljusare nyanser på kalkfärgen så som beigea eller vita, kommer effekten bli mindre markant och mer nordiskt nedtonat, samtidigt som du får in mer taktilitet i din inredning.

Jämfört med vanlig väggfärg som oftast mörkare när den torkar, så blir det tvärtom med kalkfärg –den blir ljusare, så när du köpt hem kalkfärg och öppnar färgburken kommer den se väldigt mycket mörkare ut från början – men lugn, den blir ljusare samt mattare när den torkat ordentligt.

LJUSA ELLER MÖRKA KULÖRER I KALKFÄRG?

De svala och kyligare, gråa nyanserna leder tankarna till en mer asketiskt och minimalistisk inredningsstil till skillnad från de bruna tonerna som skapar en varm, mysig och mer jordnära atmosfär.

Kalkfärg är en av de mest tacksamma färgprodukterna du kan jobba med även om du bara är en hobbymålare. Precis som med alla andra sorters färger, så är det A och O att vara noggrann med förarbetet – ju mer tid du lägger på grunden, desto snyggare blir resultatet!

LÄS MER: Måla om hemma – 5 misstag att undvika

En sak att ha i åtanke när man väljer kulör på kalkfärg är att de ljusare eller vita kulörerna och nyanserna har mindre färgspel – dvs. kalkfärgseffekten med dess flammighet och ojämna resultat kommer vara mindre tydliga när du målar med de ljusare alternativen.

Det är framför allt hos de mellanmörka och de riktigt mörka kulörerna och nyanserna där kalkfärgens effekt framhävs mer markant. Så, ju ljusare nyans desto subtilare och mer diskret resultat. Ju mörkare nyans desto tydligare kalkfärgseffekt.

ETT ELLER TVÅ LAGER KALKFÄRG?

Trots att kalkfärg täcker bra redan från början, så rekommenderar vi att man ändå målar två gånger med kalkfärg. Om du tycker att det blir dyrt att köpa mycket kalkfärg, så är ett mer plånboksvänligt alternativ att först måla väggen med en väggfärg som matchar den valda kulören i kalkfärg. Vi kan bryta vår Lifestyle Paint i alla kulörer som finns för kalkfärgen från Gjøco. Till exempel, väljer du kalkfärg i kulören Tinn, så kan vi bryta just Tinn i vanlig väggfärg också. Genom att grundmåla väggen med vanlig väggfärg först, så blir även kalkfärgen lite mer lättapplicerad och så sparar du lite pengar!

Viljan att få färgen att räcka längre är ett vanligt misstag som många gör och kommer att ha en direkt inverkan på slutresultatet. Det är oerhört viktigt att inte snåla med kalkfärgen när du målar och försöka sträcka ut färgen; pigmenten i kalkfärgen kommer på det här sättet spridas ut för långt från varandra och gör att pigmentet inte framträder som det ska – slutresultatet blir därmed inte bra och kulöråtergivelsen blir inte som du tänkt.

Följ vårt tips ovan och grundmåla väggen innan med vår Lifestyle Paint som brutits i samma kulör som kalkfärgen för en mer budget- och plånboksvänlig ommålning.

MÅLA MED KALKFÄRG I KÖKET

Du kan enkelt måla både ditt kök och dina köksdörrar med kalkfärg. Det rekommenderas att använda Gjøcos Sealer som ett skyddande toppskikt när du målar med kalkfärg på utsatta områden som köksdörrar eller runt köksbänken; detta beror på kalkfärgens matta och öppna yta. Med en bra sealer tätar du denna yta och gör väggen mer motståndskraftig mot smuts och fett.

När du vill måla dina väggar i köket använder du exakt samma procedur som om du skulle måla någon annan vägg. Läs vår guide om hur du målar dina väggar i köket med kalkfärg.

MÅLA MED KALKFÄRG PÅ TAPET

Du kan absolut måla med kalkfärg ovanpå en tapet. Det du dock bör tänka på är att i och med att kalkfärgen i sig, som tidigare nämnt, ger struktur till väggen, så kommer den i kombination med en tapet eller en strukturtapet, ge ett än mer råare och strukturerat slutresultat. Det kommer att bli skillnad på en vägg som i förväg har vävtapet och som målas med kalkfärg än jämfört med en ren och slät vägg där slutresultatet kommer bli mer lent och jämnt.

Är det så att du vill ha en mer rustik och unik look, så passar det fint att måla direkt ovanpå tapeten. Men ha bara i åtanke att kalkfärgen från Gjøco inte döljer strukturen hos en tapet. Vill du ha ett ”slätt” resultat, så bör du ta bort tapeten och sedan vara noga med grundarbetet innan du börjar att måla med kalkfärg.

Vill du inte ta bort tapeten, så bör du bredspackla väggen så att du har en slät yta att arbeta med. En annan sak att tänka på är att olika tapeter suger upp färg olika, så ibland kan det vara bäst att måla med en grundfärg ovanpå tapeten och innan kalkfärgen – den här metoden fungerar som en spärr, som gör att tapeten inte suger upp kalkfärgen när det är dags att måla med den. Vill du läsa mer om hur du målar med kalkfärg på tapet, ska du läsa vår målarguide.

MÅLA MÖBLER MED KALKFÄRG

Har du fallit pladask för kalkfärgstrenden och är sugen på att måla om dina möbler med någon läcker kulör? Du kan utan problem måla om dina möbler med kalkfärg oavsett om de är tillverkade av trä, metall eller laminat. Det enda du ska säkerställa dig om är att du använder den rätta primern att grunda med.

Kalkfärg binder som sagt på alla sorters underlag; därför är det så optimal att använda kalkfärg om du är sugen på att måla om dina möbler. När du målar möbler med kalkfärg, så är det viktigt att du applicerar en Sealer som en topcoat för att göra möbeln eller möblerna mer tåliga och motståndskraftiga mot fett, smuts och vatten.

I vår informativa målarguide kan du läsa mer om hur du gör för att få bästa resultatet när du målar om dina möbler med kalkfärg.

GEBENNA.COM – EN VÄRLD AV FÄRGER

Gebenna.com är ett danskt, familjeägt företag som har stora ambitioner att bli den ledande leverantören av högkvalitativ färg till svenska hem. Gebenna är en innovativ färgleverantör som uteslutande säljer produkter online – detta för att vår ambition är att alltid kunna erbjuda de skarpaste priserna till våra kunder. Vi garanterar alltid högsta kvalitet, snabba leveranser (tre vardagar till hela Sverige), prismatch, expertrådgivning och, som sagt, alltid låga priser!

Gebenna.com är en värld av färger, målarverktyg samt dekorativa lösningar. Vi på Gebenna erbjuder allt som både den professionella och den privata målaren behöver i samband med större och mindre målningsprojekt. Våra kvalitetsprodukter utvecklas av professionella yrkesmän i samarbete med forskare från ledande internationella institutioner. I vår produktportfölj hittar du bland annat många olika sorters färgkollektioner, olika sorters impregneringar, lim, grundfärger, lacker, produkter för dekorativa lösningar, glitterfärger, struktur- och effektfärger, marmorfärger med mera för inomhusbruk.

Vi har även ett brett sortiment av olika produkter för utomhusbruk så som utomhusfärger, fasadfärger, träskyddande produkter med mera Slutligen levererar Gebenna också ett brett utbud av tillbehör för olika målarprojekt så som olika penslar, rollers, målartillbehör, maskeringstejp, målarmallar med mera.

GEBENNA VÄRNAR OM MILJÖ & HÅLLBARHET

Det är av grundläggande betydelse för oss att våra produkter tillverkas på ett miljövänligt sätt och att de är säkra för konsumenten samt miljön att använda. Det är därför vi letar efter europeiska partners för att minimera transporter och också för att säkerställa att våra produkter uppfyller de strängaste europeiska standarderna och kraven.

Alla våra produkter är bundsolida, robusta samt utvecklade för det krävande skandinaviska klimatet och de är skapade för att prestera optimalt – både ute och inne – med exceptionell täckning. Dessutom fokuserar vi kontinuerligt, tillsammans med våra partners laboratorier, på att skapa innovationer för en industri i snabb utveckling.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024