Trädgård inspiration – planera trädgård guide

Trädgårdsskötsel är en hobby som har funnits sedan antiken. Idag tycker människor över hela världen om trädgårdsarbete. Det finns till och med hela samhällen som ägnar sig åt att odla sin egen mat.

Men vad händer om du inte bor nära en gård eller ett trädgårdscenter? Eller kanske du bara inte är så bra på trädgårdsarbete? Oroa dig inte längre! Vi har allt du behöver för att odla en vacker trädgård precis i din trädgård.

Den här artikeln lär dig hur du planterar en trädgård och ger tips om var du ska börja. Du lär dig också om olika typer av trädgårdsarbete och hur de kan användas för att skapa ett attraktivt landskap. Slutligen visar vi dig hur du tar hand om din nya trädgård för att hålla dig frisk och levande.

Så låt oss komma igång med att planera trädgård!

Varför behöver du en trädgård?

Medan många människor som bor i stan drömmer om en egen trädgård och det finns det flera anledningar till att det är fördelaktigt att ha en trädgård.

Först och främst är trädgårdsarbete bra träning. Trädgårdsskötsel innebär fysisk aktivitet som ogräs, plantering, beskärning och vattning av växter. Denna typ av fysisk aktivitet kommer att bränna kalorier och hålla dig frisk.

För det andra är trädgårdsarbete terapeutiskt. Studier har visat att trädgårdsarbete positivt påverkar humör, stress och självkänsla. För det tredje är trädgårdsarbete roligt! Det finns så många sätt att njuta av att vara ute i naturen. Du kan plantera blommor, odla grönsaker, spela sport, fiska, samla buggar, titta på fåglar och mycket mer.

Slutligen lär trädgårdsarbete tålamod. När du lär dig att ta hand om växter får du kunskap och erfarenhet. Du kommer att bli en trädgårdsmästare som vet vad som fungerar bra och vad som inte gör det.

Soffadirekt
22954995
52958495
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
49955995

Vilka är de två huvudtyperna av trädgårdsarbete?

Trädgårdsskötsel kan delas in i två huvudkategorier: inomhus och utomhus. Inomhus trädgårdsarbete avser trädgårdsarbete i ditt hem. Det inkluderar odling av örter, grönsaker, frukt och andra ätbara växter.

Outdoor trädgårdsarbete hänvisar till trädgårdsarbete utomhus. Det inkluderar saker som att plantera träd, buskar, gräs och blommor.

Det bästa med båda trädgårdstyperna är att de låter dig njuta av färskvaror du har odlat året runt. Så oavsett om du vill äta något nyodlat och läckert nu eller senare kan du göra det enkelt, med en egen trädgård.

Vad är en inomhusträdgård?

Inomhus trädgårdsarbete växer växter inomhus med hjälp av konstgjorda ljuskällor. Denna metod gör det möjligt för trädgårdsmästare att odla växter året runt oavsett väderförhållanden utanför.

Du kan starta inomhus trädgårdar hemma eller i kommersiella utrymmen som kontor, restauranger, hotell, skolor, sjukhus och butiker.

Tips för att starta en inomhusträdgård

Nedan följer tipsen för att starta en inomhusträdgård.

1. Välj växter noggrant

Innan du börjar någon form av trädgårdsprojekt, se till att du väljer rätt växter. Fel växter kan orsaka problem med din trädgård. Till exempel kräver vissa växter för mycket vatten medan andra kan torka ut snabbt.

Så innan du köper något, kontrollera dess krav. Om du är osäker, fråga någon som har gjort det tidigare.

2. Välj din plats

Att välja en lämplig plats är det bästa sättet att starta en inomhusträdgård. Välj till exempel en solig plats med god luftcirkulation om du planerar att odla tomater. Välj ett mörkt hörn utan direkt solljus om du planerar att odla basilika.

Se sedan till att du har tillräckligt med utrymme för dina växter. Den ideala storleken beror på vilken typ av växt du odlar. De flesta inomhusväxter kräver dock mellan 1 kvadratmeter och 2 kvadratmeter.

3. Förbered området

Inomhus trädgårdar odlas vanligtvis i behållare. Dessa behållare finns i olika former och storlekar. De inkluderar krukor, brickor, hängande korgar och till och med hängande planteringar.

När du förbereder området för din inomhusträdgård, se till att placera dessa behållare i en sådan ordning att de får tillräcklig belysning ovanifrån.

Lägg också till jord i varje behållare. Den bästa jorden för inomhus trädgårdsarbete kommer från organiska material. Du kan använda kompost, torvmossa, sand, vermikulit, perlit och kokosnöt.

4. Installera vattensystem

När du har förberett området, installera ett vattensystem. Detta hjälper till att säkerställa att dina växter får den mängd vatten de behöver.

Vattensystem varierar beroende på typ av växt. Vissa växter behöver inte regelbundet vattning. Andra behöver dagligen ellervattnas dagligen.

Du bör alltid konsultera en professionell när du installerar ett vattensystem. De kommer att veta vilka växter som behöver mer vatten än andra och hur ofta de behöver det.

5. Låt det börja växa

När allt är klart, börja växa! Inomhus trädgårdsarbete är lättare än trädgårdsarbete utomhus eftersom du inte behöver oroa dig för skadedjur, ogräs och andra faktorer.

Det finns dock fortfarande många saker du måste ta hand om. Till exempel är det viktigt att mata dina växter. Håll dem också borta från utkast och extrema humör.

Om du följer dessa steg kan du framgångsrikt odla din egen inomhusträdgård, oavsett vilken säsong det är.

Fördelar med inomhus trädgårdsarbete

Inomhus trädgårdsarbete erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella trädgårdsmetoder. Här är några av dem:

 • Till skillnad från vanligt trädgårdsarbete kräver inomhus trädgårdsarbete inte att du går utomhus. Så du behöver inte ta itu med dåligt väder eller insekter.
 • Det sparar också tid. Du kommer inte att spendera timmar på att ogräs eller plantera frön. Istället är allt du behöver göra att fylla dina behållare medjord och vattna dem regelbundet.
 • Slutligen tillåter inomhus trädgårdsarbete dig att odla växter året runt. Du kan till och med odla växter inomhus under vintermånaderna.

Nackdelar med inomhus trädgårdsarbete

Medan inomhus trädgårdsarbete har vissa fördelar, har det också sina disadvantages. Här är några av nackdelarna:

 • För det första kräver inomhus trädgårdsarbete specialutrustning. Du behöver krukor, brickor och andra tillbehör för att odla växter inuti.
 • För det andra är trädgårdsarbete inomhus dyrt. Det kostar pengar att köpa nödvändiga förnödenheter och underhålla dina växter.
 • För det tredje är inomhus trädgårdsarbete inte lämpligt för odling av alla typer av växter. Endast vissa typer av växter kan odlas inomhus.

Vad är en utomhusträdgård?

Om du har tillräckligt med utrymme ute kan du enkelt starta en utomhusträdgård om du har lite utrymme ute. Utomhus trädgårdar är fantastiska platser där du kan njuta av frisk luft, solsken och vacker natur.

Det finns två sätt att starta en utomhusträdgård. Ett sätt är att köpa ett färdigt kit. Ett annat sätt är att bygga en själv.

Köp färdiga kit

Färdiga kit är mycket praktiska. Allt du behöver göra är att välja storlek och form på din trädgård och sedan fylla den med jord.

Dessa kit finns i olika storlekar och former. Du kan dock skapa din egen trädgård om du vill spara pengar.

Bygg din egen trädgård

Att bygga ditt eget kit är mycket billigare än att köpa ett färdigt kit, men det tar längre tid.

För att bygga ditt eget kitbehöver du inte förbereda området. Sedan måste du gräva hål och placera växterna i dem. Slutligen lägger du till jord och vattnar dem.

Tips för att starta en utomhusträdgård

Innan du startar en utomhusträdgård bör du överväga följande tips:

1. Välj rätt växter

Att välja rätt växter för din trädgård är viktigt eftersom det avgör om din trädgård trivs eller dör.

Välj växter som trivs i ditt område. Detta inkluderar att känna till din hårdhetszon och förstå lokala vädermönster. Vissa planerväxer bättre än andra, beroende på var de planteras. Till exempel föredrar tomater varmare temperaturer än sallad gör.

Lär dig mer om längden på växtsäsongen i din region. Planera sedan därefter. Detta hjälper dig att undvika att behöva replant dina växter varje vår.

2. Välj rätt plats

När du väljer perenner för din trädgård är det en av de viktigaste faktorerna med tanke på din plats. Det är viktigt att avgöra om din webbplats får full sol eller delvis skugga.

Full sol betyder att jorden receives direkt solljus i minst sex timmar dagligen. Partiell nyans innebär att jorden får indirekt ljus (skugga) i fyra till fem timmar dagligen.

När du väl har bestämt hur mycket sol din webbplats får, kommer du att vara bättre positionerad för att bestämma vilken typ av växterdu vill använda. Om din webbplats till exempel får full sol kanske du vill inkludera växter som prästkragar, hostor och sedum.

3. Förbered jorden

Jordberedning börjar med att få jorden testad. Du vill se till att jorden har tillräckligt med näringsämnen för dina växter.

Jordtestresultaten kommer att berätta hur mycket gödselmedel du behöver. Det kommer också att ge dig information om pH-nivåer.

Om du behöver hjälp med att testa din jord, kontakta ditt lokala förlängningskontor. De kommer ut till din egendom och går dig genom trappan.

Om du till exempel är intresserad av att få ett jordtest får du instruktioner om hur du samlar in jordprover från olikaområden på din gård.

När du har samlat in proverna måste du skicka tillbaka dem till labbet. Om du har frågor om vad som händer härnäst kan du fråga någon på labbet.

När resultaten kommer fram kan du använda informationen för att förbereda din jord.  Till exempel, om din jord är låg i kväve, måste du lägga till kompost.

4. Starta plantage

När du väl vet vilka växter som bäst passar din webbplats kan du börja plantera.

Du måste plantera frön eller plantor. När du planterar frön måste du vänta until efter det sista frostdatumet.

Detta ger fröna tid att gro. Efter det sista frostdatumet kan du plantera dem direkt i marken.

Växterna kommer att spira rötter och börja växa. När de når två tum långa kan du transplantera dem till deras permanenta platser.

5. Vattning och gödsling

När dina växter är etablerade måste du vattna dem regelbundet. Mängden vatten som behövs beror på vilken typ av växter du har.

Vissa växter kräver mer vatten än andra. Till exempel vill vissa växtervattnas en gång i veckan, medan andra bara behöver vattnas två gånger i månaden.

Gödslande är en annan viktig del av trädgårdsarbete. Du bör gödsla dina växter under det första året av tillväxt.

Gödselmedel hjälper till att mata dina växter så att de kan produceraf-sänkningar och frukt. Du kan köpa gödselmedel på vilken plantskola eller hemförbättringsbutik som helst.

Du bör också ta hand om skadedjur eller sjukdomar som kan attackera dina växter. Detta inkluderar ogräs, insekter och sjukdomsframkallande svampar.

Du kan använda bekämpningsmedel för att kontrolleradessa problem. Att använda kemikalier rekommenderas dock inte om du inte har ett problem som andra metoder inte kan lösa.

Fördelar med trädgårdsskötsel utomhus

Det finns många fördelar med att odla sin egen mat utomhus. Här är bara några anledningar till varför det är värt ansträngningen.

 • Att odla din egen mat sparar pengar eftersom du inte behöver betala för dyra livsmedelsräkningar.
 • Du får hälsosammare mat när du odlar dina egna grönsaker, frukter, örter och kryddor.
 • Dessa livsmedel innehåller färre konserveringsmedel och tillsatser än de som finns i bearbetade livsmedel.

Trädgårdsskötsel gör att du kan ansluta till naturen och ger ett avkopplande utrymme utomhus.

Nackdelar med trädgårdsskötsel utomhus

Även om det finns många fördelar med att odla din egen mat, finns det också nackdelar.

 • Om du bor i ett kallt klimat måste du skydda dina växter från frysningstemperaturer. Om du bor i ett varmt klimat behöver du skuggstrukturer för att hålla dina växter svala.
 • Det tar tid och tålamod att ta hand om dina växter ordentligt.
 • Du kanske tycker att du spenderar för mycket tid på att ta hand om din trädgård.
 • Utomhus trädgårdsarbete kräver mycket arbete. Det kan vara tröttsamt och stressigt.

Slutsats

Oavsett om du vill spara pengar, äta hälsosamt, koppla av eller spendera mindre tid på att arbeta ute, är det rätt väg att gå att odla din egen mat. Men innan du börjar, se till att du har valt rätt plats för din trädgård. Se också till att du har tillräckligt med utrymme för alla dina växter. Slutligen, välj rätt växter för din webbplats. När du gör detta kommer du att njuta av belöningarna med att ha din egen trädgård i många år framöver.

Uteplats shop

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 574 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis