Tea tree olja – ett mirakel för huden

Tea tree olja

Tea Tree är en eterisk olja som används för att behandla flera olika hudåkommor, men det används framförallt av personer som har akne. Oljan utvinns av löven från trädet Teoljebuske (Melaleuca Alternifolia) som framförallt växer i Australien. Tea treeolja innehåller mer än 150 olika ämnen och den främsta effekten kommer från det faktum att oljan är bakteriedödande, samtidigt som den är skonsam mot huden.

De australiska aboriginerna har använt tea treeolja i hundratals år som en traditionell medicin. De brukade krossa löven för att extrahera oljan som sedan inhalerades för att behandla hosta eller förkylning. Oljan användes även på huden för att läka olika hudåkommor och lindra insektsbett.

Använd kontrollerade produkter

Det är viktigt att bara använda tea treeolja som har blandats ut med andra ingredienser, för 100 procent koncentrerad tea treeolja ska aldrig används direkt på huden eftersom det kan leda till brännmärken och andra skador. Ett tips är att titta närmare på produkterna hos australian bodycare deras varumärke har varit ledande inom hudvårdsbranschen sedan 1992. De har flera olika produkter som är optimerade för olika användningsområden, som till exempel hårvårdsprodukter, ansiktsvård, intimvård, kroppsvård och mycket annat. Alla deras produkter är fria från parabener och hormonstörande ämnen, är dermatologiskt testade och har inte testats på djur.

Bakteriedödande kemiska föreningar

Tea treeolja innehåller flera olika kemiska föreningar som har visat sig döda olika bakterier, virus och svampar. En av dessa föreningar är terpinen-4-ol som även har visat sig öka aktiviteten av de vita blodcellerna som hjälper till att döda olika bakterier och andra oönskade gäster. Det är anledningen till att oljan är så pass effektiv när man vill behandla hudinfektioner, utslag, akne som orsakas av bakterier, insektsbett och huvudlöss. Det är även mycket effektivt som ett förebyggande medel och kan till exempel användas som myggspray. En del använder även tea treeolja för att städa hemmet, eftersom det desinfekterar ytor utan att lämna artificiella kemikalier efter sig.

Akne och annan inflammation

Det har gjorts många studier som visar att tea treeolja är mycket effektivt när man vill behandla akne. Oren hud och finnar får man när talgkörtlarna täpps till, för när talgkörtlarna överproducerar talg kan bakterierna tränga ner i huden och skapa inflammation samt finnar. Genom att använda tea treeolja regelbundet gör den bakteriehämmande effekten att bakterierna får svårare att fastna i hudporerna. Det gör att risken för att få finnar, pormaskar och oren hud minskar. Att hålla huden återfuktad är viktigt om man har akne, för annars kan huden börja överproducera talg. Tea treeolja hjälper även till att lindra inflammationer och har en lugnande effekt på huden. Det innebär att det kan minska rodnader, svullen hud och irritationen som uppstår vid akne.

Så alla ni med hudproblem testa Tea tree olja ni kommer INTE ångra er!

LOVE M

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

4 kommentarer

Linda fredag, april 30, 2021 - 16:35

Tack för tipset!! Ska testa detta. <3

Svara
Maria Ljungström lördag, maj 1, 2021 - 11:34

Hej Linda! Vad kul att du ska testa det Den är jättebra :) Lycka till VH Maria

Svara
Jennysvardag lördag, maj 1, 2021 - 23:34

Vad bra att du tipsar om Tea tree olja. Tea tree olja har varit till stor hjälp på min känsliga och rosacea hud.

Svara
Maria Ljungström måndag, maj 3, 2021 - 08:57

Hej! Vad KUL att du känner den hjälper :) och vad kul du läser Inredningsvis :) LOVE M

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 kommentarer 168 visningar

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis