Semester i danmark – 7 platser ni måste besöka

Semester i Danmark – 7 platser ni måste besöka

Innehållsförteckning

Vårt västra grannland Danmark har mycket att bjuda på. Förutom atmosfären med ”hygge” finns såklart sevärdheter att besöka och nöjen att utforska. Med en semester i Danmark har du alla möjligheter att få en härlig upplevelse. Danmark har så mycket mer än Köpenhamn och Legoland. Det finns otaliga mindre mysiga byar väl värda att besöka.

LÄS MER: 6 lyxiga resort ställen i Sverige

Vill du ha några tips på platser som är väl värda ett längre stopp? Då har du tur! Vi har gjort ett noggrant urval och här är vår lista på 7 platser du måste besöka. Du hinner kanske inte med alla, men då har du bra tips inför din nästa resa!

Semester i Danmark – 7 tips

Skagen

För oss svenskar är Skagen en plats många känner till, om än bara till namnet. Skagen är ett populärt resmål både för svenskar och för danskarna själva. Det är inte så konstigt. Orten har till exempel fantastiska sandstränder, varav en är platsen där haven Skagerrak och Kattegatt möter varandra.

Strand- och badliv, promenader längs kustbandet och god mat (fisk och skaldjur!) är höjdpunkterna i Skagen. Särskilt härlig är orten på sommaren då solen nästan vägrar gå ner och ljuset är något alldeles speciellt.

Är mat och dryck billigare i Danmark än i Sverige?

Den svenska kronan har försvagats rejält mot den danska kronan de senaste åren. Det innebär att vi får mindre för våra pengar när vi semestrar i Danmark. Mat och dryck är alltså generellt dyrare i Danmark jämfört med Sverige.

Odense

Den tusenåriga staden Odense, på ön Fyn, är en makalöst pittoresk plats med en stadskärna som är både gammal och vacker. Här har tiden stått stilla länge och att bara strosa längs de kullerstensbelagda gatorna och gränderna är en upplevelse i sig.

Odense är också H.C. Andersens hemstad och hans hus står kvar och välkomnar besök. Strax utanför staden, cirka en halvtimme med bil, ligger också ett av världens mest unika slott. Egeskov Slot har häftiga labyrinter och trädgårdar, museum och en mäktig vallgrav.

Om du skulle få smak för praktfulla slott finns många fler att upptäcka i Danmark, till exempel:

 • Frederiksborg Slot
 • Kronborg Slot
 • Rosenborg Slot
 • Amalienborg
 • Fredensborg

Roskilde

Roskilde är vikingastaden nummer ett i världen. Det betyder att det såklart finns alla möjligheter att läsa om och även uppleva vikingaliv. Kanske väljer du att besöka vikingaskeppsmuseet eller så kanske du tar en tur i ett autentiskt vikingaskepp.

Roskilde har också en hel del annat att bjuda på. Den gamla stadskärnan är något extra, katedralen som är världsarvsklassad likaså. När det gäller kultur och sevärdheter är Roskilde ett mångsidigt resmål som du bara inte får missa!

Gillar du musik och festivaler? Även här kan Roskilde bjuda upp till dans. Varje år i slutet av juni arrangerar staden en av de största musikfestivalerna i Europa. Hit kommer storheter från hela världen och alla genrer finns med.

Vad kostar det att åka med bil över Öresundsbron?

Med ØresundGO (499 SEK årsavgift) kostar en resa tur och retur 516 SEK för en personbil med maxlängd på 6 meter. Ordinarie pris är 1480 SEK. Det lönar sig alltså att köpa ØresundGO även för ett tillfälle. Siffrorna är aktuella juni 2023.

De vackraste stränderna i Danmark

Danmark är platt och sandigt och har dessutom en mycket lång kustremsa. Den perfekta kombinationen för stränder alltså! Det finns närmare 200 stränder med blå flagg i vårt grannland och många är spektakulära.

Ett ganska tillgängligt alternativ är Hornbæk Beach, knappt en timme med bil från Köpenhamn. Mitt på den danska rivieran hittar du en relativt skyddad strand med mycket fin sand och bra vatten.

En strand som inte är lika tillgänglig för turister från Sverige är Søndervig Beach. Den ligger nämligen längst västerut på Jylland, en bit norr om Esbjerg. Stranden är både lång och bred och den kantas av de så karakteristiska dynerna. Søndervig räknas som en av de vackraste stränderna i hela Danmark.

Andra stränder att knappa in på din GPS är:

 • Skagen
 • Blåvand
 • Blokhus
 • Amager Strandpark
 • Henne
 • Hestehoved
 • Dueodde (Bornholm)

Tivoli – Köpenhamn

I Köpenhamn finns flera sevärdheter och platser man bara måste besöka åtminstone en gång. Nöjesparken Tivoli är en av dessa platser. Med snart 200 års historia är Tivoli en av de äldsta nöjesparkerna i världen.

Tivoli är också en av de mest mångsidiga parkerna i världen. Här finns mycket mer än bara berg-och-dal-banor och det är det som gör parken så väl värd ett besök.

Innanför parkens murar finns trädgårdar, temacaféer, utställningar, butiker, scener för teater och musik, vackra och rogivande naturmiljöer och mycket mer. Du kan räkna med att det är något på gång oavsett när du löser biljett!

Hur många turister tar Danmark emot varje år?

Danmark välkomnar omkring 13 miljoner turister varje år. Tyskland står för flest turister och hotellnätter.

LÄS MER: Så gör ni Köpenhamn på bara ett dygn

BonBon-Land

Om du reser med barn eller bara är ute efter att roa dig är staden Holme-Olstrup på Själland ett givet val. Här ligger nämligen nöjesfältet BonBon-Land med upplevelser för både stora och små.

Det handlar om en nöjespark i klassiskt format med attraktioner, lekplatser, sockervadd, snabbmat och allt som hör till. Avståndet från Köpenhamn? Det tar inte mycket mer än en timme att avverka avståndet med bil.

Samsø

Samsø är en liten ö mitt emellan Själland, Fyn och Jylland. Det finns ingen vägförbindelse dit, men det är inga problem att hitta en färja för överfarten. Här finns 22 stycken små, pittoreska byar som ligger som på ett pärlband med jämna mellanrum.

Samsø sticker ut på många sätt. Ön är mycket populär bland danskarna själva och det är verkligen inte bara en typ av turister som kommer hit. Samsø har mycket att bjuda på.

God mat, aktiviteter, vandring och cykling, fiske och festivaler av olika slag är vad Samsø är mest känt för. Lite av varje alltså. Vackra stränder för både stora och små finns också. Ett besök till Samsø kan verkligen rekommenderas, oavsett vad du tycker om att göra.

Sammanfattning

Som du ser finns det många platser i Danmark som är värda ett stopp eller en omväg. Vissa platser är bara vackra medan andra erbjuder aktiviteter, kultur, god mat eller något annat.

I vår lista på 7 platser du måste besöka har vi försökt skapa den perfekta blandningen. Du kan välja ut en eller ett par destinationer eller se om du kan besöka alla på din resa till grannlandet!

 

 

 1. Men så underbara uteplatser. Själv så bor jag utan balkong. Jag hänger ute på olika cafeér istället så jag byter miljö hela tiden. Haha. Men saknar att kunna sitta ute.
  kanske borde flytta – igen ;)

  Kram

  • Heeej Det va ett tag sen man såg dig på bloggen KUL :) Ja tack jag vet vad du menar jag bor i SVIN varmt landshövdingshus utan balkong :( Har heller ingen balkong men fin innergård Det är dock en annan grej med egen uteplats så jag drömmer om det till nästa sommar PUSS M

 2. Jag älskar värmen, men även jag kan tycka att det blir lite jobbigt när de knappt fläktar och inte regnat på någon månad. Så skönt att det äntligen regnat massor i två dagar nu, åskat och blixtrat!
  Fina uterum, särskilt det längst ner!
  Lisa

  • Eller huuurr! De har sagt spå många gånger d ska bli regn men så kommer inget :( Well hoppas på höst snart haha Kram M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024