fbpx

Semester med barn? 7 bästa barnvänliga ställen

Barn älskar att resa iväg för att roa sig och uppleva nya saker – precis som vi vuxna gör. Barn har dock kanske en lite annorlunda bild av vad nöjen och upplevelser ska innebära. Bad och glass och lek går före allt annat!

LÄS MER: 5 barnvänliga stränder i Göteborg ni bör besöka

I den här artikeln tipsar vi om bra och billiga ställen att resa till för semester med barn. Vi listar populära barnvänliga ställen både i Sverige och i Norden. Förhoppningsvis hittar du ett resmål som är alldeles perfekt för dig och dina barn.

Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark har varit en favorit bland barnfamiljer i många år. Det som gör parken så populär är den stora blandningen av upplevelser. Här är visserligen fokus på djur, och då kanske särskilt delfiner, men det finns så mycket mer.

Inom parkens murar finns det mesta för en härlig semester med barn, eller vad sägs om:

 • Djurparken med tusentals arter
 • Terrarium
 • Safari med linbana
 • Bamses värld med både lek och underhållning
 • Mängder av åkattraktioner (till exempel Wildfire!)

Boende finns såklart på plats. Vildmarkshotellet är ett populärt val. Här är allt fokus på att barnen ska kunna njuta av semestern fullt ut. På Kolmården finns också en tältby precis intill de vilda djuren. Med olika boenden finns möjligheter att hitta billiga alternativ.

Lalandia

Om du kan tänka dig att göra resan över Öresund till vårt grannland Danmark finns många barnvänliga ställen för en semester. Ett alternativ är Lalandia, som finns på tre platser i Danmark.

Lalandia är ett vatten- och äventyrsland som också har en hel del annat på programmet. Det exakta utbudet skiljer sig dock något åt mellan destinationerna. Lalandia i Billund kan sägas vara den största parken. Den ligger också granne med Legoland.

Vattenlanden är utrustade med rutschkanor, vågbassänger, bubbelbad, twister-bana, vattenlekplats och mycket mer för både stora och små. Äventyr med hinderbanor finns också. Givetvis kan Lalandia erbjuda boende direkt vid parkerna.

Vilket är det största vattenlandet i Sverige?

Skara Sommarland brukar räknas som det största vattenlandet i Sverige utomhus. Det största vattenlandet och äventyrsbadet inomhus är Lost City utanför Örebro.

Muminvärlden

Finland har inte så många temaparker och liknande, men Muminvärlden är ett lysande undantag. Belägen i Åbo på västkusten är det perfekt att kombinera en vistelse i parken med en spännande resa över Östersjön.

Allt i Muminvärlden har såklart koppling till Tove Janssons älskade karaktärer. Mumin själv, hans mamma och pappa, Snorkfröken, Snusmumriken, Lilla My och alla de andra har sina platser i parken. Här finns också en badstrand och många möjligheter till upplevelser i naturen.

Muminvärlden har inga egna boenden, men den stora svensktalande staden Åbo ligger nära. Här finns många barnvänliga platser för inkvartering. Som en bonus finns det mycket att se och uppleva i själva staden Åbo.

Vilka är de största temaparkerna i Sverige?

Astrid Lindgrens värld är den största temaparken i Sverige sett till ytan. Kolmården är den temapark som har flest årliga besökare. Liseberg är den nöjespark, oavsett kategori, som har flest besökare varje år.

Lost City Gustavsvik

Lost City i Gustavsvik utanför Örebro är en temapark och ett vattenland som bjuder på något extra för alla badsugna. Det är också ett mycket ”nära” alternativ för en semester för barn. Det behöver inte krävas någon längre resa med bil eller tåg för att komma hit, vilket gör Lost City till ett billigare alternativ.

Vad sägs om en vattenrutschkana i form av en anakonda? Och en spännande variant på en twister-bana? Kanske Treasure Hunter – Sveriges längsta vattenrutschbana – kan vara något? Givetvis finns också mindre våghalsiga äventyr att utforska.

Parken bjuder också på skattjakter, expeditioner och annat roligt, allt i en härligt tropisk miljö. På området finns även stugor och campingplats. Naturligtvis går det också att boka boende i Örebro.

Astrid Lindgrens värld

Strax utanför Vimmerby i Småland, ligger populära Astrid Lindgrens värld. Här kan både barn och vuxna uppleva de klassiska sagorna på riktigt. Spännande och roliga äventyr utlovas med de folkkära figurerna i centrum.

Astrid Lindgrens värld är en mycket välgjord temapark med mycket fina betyg från besökare. Här finns det mesta från författarens verk och nästan varje karaktär och saga har sin egen plats. Några exempel är:

 • Pippi Långstrump och Villa Villekulla
 • Emil i Lönneberga med Katthult
 • Ronja Rövardotter och riddarborgen
 • Karlsson på taket och Vasastan
 • Madicken och Junibacken
 • Bröderna Lejonhjärta och den medeltida staden

Många som åker till Astrid Lindgrens värld bor på området. Här finns flera barnvänliga alternativ, till exempel välutrustade stugor och den spännande ”stadsdelen” Lilla Staden med fina små hus och längor för även mycket stora familjer.

Hur kan man boka billiga barnsemestrar på djurparker och äventyrsland?

Ett tips är att välja färdiga paket med inträde och boende. Dessa paket brukar ge rabatter. Ett annat tips är att vara flexibel med datum och jämföra priser.

Furuvik

Furuvik, utanför Gävle, är nummer två bland djurparker i Sverige, detta efter Kolmården. Parken har lite färre besökare och ett lite mindre utbud av nöjen och aktiviteter. Det betyder dock inte att Furuvik inte kan passa perfekt för en barnsemester!

Djur i alla storlekar och från alla världsdelar, ett fullfjädrat tivoli, äventyrsbad och äventyr i skog och mark kan stå på programmet vid ett besök. Allt är såklart anpassat för att barnen ska ha så roligt som möjligt.

Självklart finns flera alternativ för boende på Furuvik. Havshotellet ligger precis på stranden och är ett bekvämt alternativ för barnfamiljer. För ett billigare pris finns också camping att boka. Det går också utmärkt att boka boende i Gävle.

Legoland

En sådan här lista på barnvänliga resmål för familjen är inte komplett utan Legoland. Den här parken öppnades redan 1968 och har varit omåttligt populär sedan dess. Vad den handlar om? Lego såklart!

Legoland ligger utanför Billund på Jylland i Danmark. Det krävs alltså en längre transport för att komma hit. Väl på plats finns det dock oändligt att se och utforska med fantastiska skapelser i legobitar och många åkattraktioner.

Boendemöjligheterna är många och med paketpriser kan en natt bli hyfsat billig. Du har också alla möjligheter att kombinera med inträden till någon eller några av de andra parkerna i närheten. Lalandia och Wow Park är två bra exempel.

Sammanfattning

Alternativen för en barnsemester i Sverige eller någonstans i Norden är många. Det gäller bara att du tänker på vad barnen skulle uppskatta mest! Avstånd är självklart också en viktig fråga. Det är mer komplicerat och dyrare att välja en destination exempelvis i Danmark.

Med vår lista på de 7 bästa barnvänliga ställena för en semester hoppas vi att du har fått en stor dos inspiration. Kanske blir det så att du besöker mer än ett resmål den här sommaren.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis