10 tips för en kul billig semester

10 tips för en kul billig semester

Är det snålt i kassan mitt i ekonomikrisen? Vill ni få till en billig semester i år? För semestern kan man välja både lyxigare och mer budgetvänliga alternativ. Det finns såklart fördelar och nackdelar med båda. Om man håller sig inom en snävare budget, kan man dock ta del av fler upplevelser sammantaget!

LÄS MER: Top 7 platser för semester med barn

Letar du kort sagt efter tips för en billig semester? Då är det här artikeln för dig. Här får du tips på platser att resa till som erbjuder mycket för pengarna. Vi bjuder också på smarta tips på hur du kan semestra billigt hemma i Sverige, på egen hand eller med familjen.

Billig semester  – 10 tips

Besök våra grannländer

Det är inte direkt billigt att semestra i våra grannländer. I Norge, Danmark och Finland är priserna minst lika höga som i Sverige. Du kan dock spara in på flygresor, och det kan göra skillnad!

Alla våra grannländer har mycket att erbjuda. Storstadsliv, temaparker, vackra naturmiljöer – Norge, Danmark och Finland har allt detta. Varför inte packa bilen och dra iväg på en härlig roadtrip? Det är något som kan skapa minnen för livet.

Upptäck Estland och de baltiska länderna

En kort tur över Östersjön ligger Estland, Lettland och Litauen – de baltiska staterna. Av dessa är det Estland som är nummer ett när det gäller turism med vackra badstränder, vackra gamla städer och en hel del nöjen.

Det är inte dyrt att ta färjan över till Estland och här räcker reskassan ganska långt. Om du söker tips för en billig semester i utlandet är den här destinationen alltså inget dumt val.

Boka billiga resor till Turkiet

Av olika anledningar har Turkiet tappat mycket i popularitet bland turister från andra länder. Det har gjort att priserna på charterresor har fallit dramatiskt. Det kan du tjäna på om du vill ha en billig semester!

Orter som Side, Marmaris, Alanya och Antalya är hem för fantastiska stränder och hotell i alla prisklasser. Det gäller bara att du är trygg med att resa till Turkiet med det lite oroliga läge som råder.

Vilket är det dyraste landet att semestra i?

Enligt mer än en undersökning är Bermuda i Karibien det avgjort dyraste landet att semestra i. Här är prisnivån nära tre gånger så hög som i Sverige.

Bila i Tyskland

Tyskland i sig är inget direkt billigt land att semestra i. Det är dock ganska billigt att ta sig till Tyskland och det gör att semesterbudgeten inte behöver vara så stor. Att bila i Tyskland är ett klassiskt alternativ för semester utomlands.

Vad finns att se i Tyskland? En mer korrekt fråga är kanske vad som inte finns att se! Huvudstaden Berlin är ett givet stopp, de vackra vyerna och slotten vid floden Rhen likaså. Semesterorterna i norr och de vindlande bergen i söder är andra populära resmål.

Albanien är billigast i Europa

Letar du efter det mest prisvärda alternativet för en utlandsresa? Då är Albanien det givna alternativet. Här får du mest för pengarna när du ska gå ut och äta, göra utflykter och shoppa. Du får dessutom allt det fantastiska som Medelhavet har att erbjuda.

Du kan boka charter till flera orter i Albanien. Saranda och Durres riviera är de två mest populära orterna. Du kan räkna med en härlig blandning av historia, kultur och långa sandstränder.

Thailand – bäst pris om du vill resa långt

Thailand är en favorit bland oss svenskar. Värmen är en avgörande faktor, att det är riktigt billigt att både bo, äta och shoppa likaså. Här finns också kultur och historia i överflöd. Om du kan tänka dig att resa långt är Thailand alltså inget dumt alternativ.

Det finns självklart några nackdelar att nämna. Till exempel är det framför allt mellan november och februari som det här resmålet är mest aktuellt. Givetvis kostar det också en slant att flyga de över 800 milen till Sydostasien.

Vilket är det billigaste landet i världen?

Indien är generellt det billigaste landet att semestra i. Här får du mycket för pengarna både när det gäller mat, dryck, upplevelser och boende.

Hitta billiga resor till Spanien och Grekland

När vi svenskar planerar semester står värme högt upp på önskelistan. Det är alltså inte så konstigt att Spanien och Grekland tillhör våra favoritländer. Dessa två är faktiskt i särklass när det gäller sommardestinationer.

Charter i sig är inte billigt, men det finns såklart enstaka resor som kostar mindre än andra! Genom att vara flexibel med datum, resmål och boende samt boka i god tid finns goda chanser till en billigare resa.

Semestra billigt hemma i Sverige

Det går så klart också att fira semester till en lite billigare penning hemma i Sverige. Under pandemin var det många som började upptäcka Sverige på ett annat sätt, och det är en trend som håller i sig. Staycation och hemester är ord som de flesta är bekanta med.

En hemester kan handla om många saker. En del reser till nära och kära medan andra gör en roadtrip med besök på några olika orter. En staycation kan också handla om att man stannar hemma och gör dagsutflykter till resmål för kultur eller nöje.

En hemester eller staycation behöver inte kosta många kronor. Den kan samtidigt ge många upplevelser och inte minst en större kunskap om den stad och den region där man bor.

Finns det kort med rabatter för semester i Sverige?

Det finns många kort och medlemskap som ger rabatter på både boenden och upplevelser på hemmaplan. Några exempel är Svenska Turistföreningen, SJ Prio (tåg), Coop och ICA.

Budgettips för familjer med barn

På semestern vill du unna dig och familjen lite extra. Du har ju ändå semester! Varje liten glass och varje utflykt sätter dock sina spår ekonomiskt sett. Över en vecka kan kostnaderna dra iväg. Här är några snabba budgettips för familjer med barn.

 • Gör veckobudget och budget för varje dag
 • Prata med barnen om planerna och ge en bild av vad de kan förvänta sig
 • Ge barnen en fickpeng som de får använda hur de vill
 • Ät inte ute varje dag
 • Använd vanligt bankkort för inköp men ta med kreditkort för nödsituationer

Så här kan du spara till semestern

Oavsett pris på din semester kostar den en del pengar och det är en god idé att börja spara i god tid. Att delbetala en charter, ta lån eller liknande är inte att rekommendera. Här är fem bra tips för ditt sparande.

 • Inför köpstopp – slopa alla utgifter som inte är absolut nödvändiga
 • Se över vad du har hemma och sälj saker du inte använder
 • Öppna ett semesterkonto och småspara en slant då och då
 • Snåla in på mat en vecka eller två
 • Undvik att använda bilen en månad eller två

Sammanfattning

Som du ser går det absolut att samla på sig härliga upplevelser även med en semester med en lite mindre prislapp. Här har vi presenterat några olika alternativ på resmål runt om i världen för dig att titta närmare på.

Vart resan går – inom Sverige eller utomlands – är upp till dig! Kom bara ihåg att hemligheten till en semester till ett lägre pris är planering. Ju bättre du planerar och utforskar, desto billigare kommer du undan.

REA FYND SHOP

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024