Så placerar du soffan rätt och snyggt

Så placerar du soffan rätt och snyggt

Innehållsförteckning

Hur placerar jag soffan rätt? Det är en fråga vi ofta får och därför känner vi att vi måste ta tag i detta nu. Soffan är i särklass hemmets viktigaste möbel och även placering av soffan har stor betydelse. Många slänger bara upp den nya soffan mot första bästa vägg och tror det är enda vägen att gå. Men det kunde inte vara mer fel, då det finns massa olika andra sätt att möblera med soffa. Vi ger även köptips i detta inlägg v art ni kan hitta snygga soffor för varje smak och bak.

Möblera med soffa tips

Röd soffa ovan finns HÄR

Vad är viktigast att tänka på när man möblerar med en soffa?

Tänk på Balansen i rummet

Varje gång du inreder ett vardagsrum ska du alltid tänka på balansen mellan alla möbler. När för många estetiskt tunga punkter hamnar på ena sidan av rummet, ja då ser alltihop obalanserat ut. Eftersom soffor tenderar att vara stora i upptar de en hel del utrymme, och de behöver något av samma vikt mittemot dem för att balansera rummet. Det är därför du ofta ser två stolar placerade rakt över en soffa. Tillsammans tar stolarna bort hela vikten av soffan.

Perfekt jämvikt är perfekt balans!

Stor lyxig divansoffa HÄR

Ta hänsyn till rörligheten i rummet

Hur en soffa placeras i rummet påverkar rörligheten i rummet. Människor ska aldrig någonsin behöva röra sig obekvämt runt möbler i rummet. Det ska inte heller finnas några snubbelrisker. Det är därför nödvändigt att se till att det är minst 30 cm mellan soffbordet och soffan, och space mellan soffan och alla typer av stolar. Se till att det finns en tydlig space, så att människor kan gå från ena änden av rummet till den andra utan svårighet.

Andningsrum

Det finns en typisk benägenhet att trycka upp soffor mot väggen. I vissa utrymmen krävs detta på grund av storleksbegränsningar, men i de flesta situationer finns det utrymme att dra bort soffan från väggen. Om detta gäller i ditt hus, prova det. Det ger otroligt vilken skillnad när soffan får lite andrum från väggar.

Lyxig vintage soffa ovan HÄR

4 Bra sätt att möblera med soffa

Framför ett fönster

Även om du aldrig vill blockera ett fönster, så kan en soffa placerad framför det se fantastisk ut så länge som soffan är rimligt låg. Se bara till att lämna ett utrymme på ca 30 cm, för att ge pjäsen lite andrum och för att kunna öppna fönstret lätt.

Mitt emot ett fönster

Detta är en annan placering där fönster är involverat som funkar bra. Detta går bra att göra beroende på hur fönstret i rummet är placerat. Helst ska det vara ett stort fönster placering centrerat i en vägg.

Framför en öppen spis

Detta är nog drömmen för många att ha soffan framför en mysig brasa att titta på. I de flesta vardagsrum är spismanteln det främsta fokuset. Eftersom du ständigt vill sätta möbler för att säkerställa att den är vänd mot mitten. hela från en mantel, så är den perfekta platsen att placera en soffa.

Mitt emot en annan soffa

Med tanke på att visuell balans är så avgörande, finns det inget bättre ställe att placera en soffa än att möta en extra, helst matchande, soffa. I små utrymmen är detta normalt inte möjligt, men i större utrymmen där utrymme får plats är det en layout värd att tänka på. I ett rymligt rum kan två soffor mot varandra bli riktigt läckert.

Soffan ovan HÄR

2 sätt att undvika när ni placerar soffor

Framför en dörr

Denna soffpositionering är inte att rekommendera. Som en grundläggande regel vill du inte placera en soffa framför en dörr, eftersom du inte vill hindra den, och du vill inte att individer ska promenera in på baksidan av soffan. Ändå, om det räcker med utrymme och baksidan av soffan har snygg klädsel, kan detta utseende fungera mycket möjligt.

Ändå är det nödvändigt att det finns tillräckligt med utrymme, för en bekväm genomgång i rummet. Du vill också se till att minska eventuella estetiska hinder.  Enligt Feng Shui är det big no no att placera möbler framför en dörr allmänt.

Mitt i rummet

Detta är en idé endast till för designproffs och stilrisktagarna. I stora rum är en rygglös soffa eller schäslong bäst för att dela upp rummet och skapa diskussionsytor. Men för oss vanluga dödliga med mindre hem, ja då är denna lösning ingen smart idé alls så undvik.

Exklusiv beige soffa HÄR

Möblera med soffa och fåtöljer ​

Matcha med olika material

Soffan och fåtöljer måste inte vara av samma serie som många tror. Tvärtom kan mustiga velour-accentstolar matcha bra med tidlösa textilsoffor – och du kan lägga till velourkuddar för att binda ihop allt. Detsamma väljer rottingstolar och linnesoffor; de olika produkterna uppvisar båda en tillbakalutad atmosfär som passar bra. Även de trendiga trästolar passar superfint ihop med beige linne och bommullsoffor.

Mixa mönster med enfärgat

Om du har en coolt mönstrad stol, är det mycket säkrare att kombinera den med en enfärgad soffa och tvärtom. Denna regel kan brytas, men det är svårare att blanda flera utskrifter. Om du föredrar att undvika mönster helt och hållet, kan du välja komponenter som stolar med olika trä- eller metallstrukturer.

Håll storlek på soffa och fåtöljer relativt lika

Din stol och soffa bör matcha varandra i skala och ha ganska samma storlek och proportion. Du vill låta båda delarna representera sig själva i motsats till att lämna utrymme för den ena att tysta den andra, och en soffa med ett stort ramverk kommer säkert att se oproportionerligt ut om den kombineras med en liten stol.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024