Resa till amsterdam - 10 bästa restips

Resa till Amsterdam – 10 bästa restips

Är ni sugna på att resa till Amsterdam? Amsterdam finns på bucket listan för de flesta reseentusiaster globalt. Staden tar även emot mer än hela 18 miljoner turister årligen. Vissa kommer för weekendresor, medan andra kommer för att uppleva holländsk kultur. Andra för att konsumera cannabis, som är helt lagligt att använda i den Holländska huvudstaden.

LÄS MER: 6 spännande platser där Game of Thrones spelades in

Amsterdam är en vacker stad med bra infrastruktur och flera  turistattraktioner. Om det är första gången du besöker diskuterar den här artikeln några användbara tips som hjälper dig att navigera i staden. Dessa tips syftar till att hjälpa dig att spara pengar, undvika vanliga misstag, äta bra och i allmänhet ha en fruktbar resa.

Resa till Amsterdam – 10 tips

Skaffa ett turistpass

När du reser kommer det mesta av dina utgifter att gå till transport och boende.  Det är här Amsterdam sightseeing pass kommer in. Passet gör att du kan flytta runt Amsterdam snabbare och gratis. Det ger dig också fri tillgång till de flesta museer i staden.

Hur mycket kostar ett Amsterdam Sightseeing Pass?

Beroende på längden på din vistelse kan ditt sightseeingpass vara giltigt i 1 till 4 dagar. Ett 24-timmarskort kostar dig 65 €  medan ett 4-dagarskort kostar 120 €. Kortet garanterar gratis inträde till de bästa museerna i staden, obegränsad transport och rabatterade eller gratis kanalkryssningar. Du kan också hyra cyklar gratis och få rabatter på dina favoritrestauranger.

“Coffee shop” är inte detsamma som “coffeeshop”

Dessa två ord är ett vittnesbörd om vilken stor skillnad avstånd kan skapa. I denna stad är ett kafé ett vanligt café där du kan få snacks och drycker. En coffeeshop, å andra sidan, är en plats som säljer marijuana och relaterade produkter. Så om du reser med barn kanske du vill undvika det senare. Den mest mängd marijuana du kan köpa åt gången är 5 gm. Endast coffeeshops har tillstånd att sälja cannabisprodukter.

 

Ta inte bilder i Red Light District

Som du kanske har gissat är prostitution lagligt i Amsterdam. Historiskt och även i nutid har Red Light District bordeller där sexarbetare kan bedriva sin verksamhet säkert. Massturismen har dock omvandlat platsen till en turistattraktion. Medan du kan besöka Red Light District när du vill, gå inte med guidade turer. Det är också förbjudet att fotografera sexarbetare eftersom det är respektlöst. Om du gör det kan det locka rejäla domstolsböter.

Ta ett paraply vart du än går

Amsterdam har oförutsägbart väder. I genomsnitt har staden 200 regniga dagar årligen. Det betyder att dina chanser att få regna på är höga. Oavsett väderprognosen, bär alltid ett paraply eller regnrock.

Varför upplever Amsterdam kraftigt regn?

Den kraftiga nederbörden kan hänföras till stadens oceaniska klimat som påverkas av Nordsjön. Men tack vare de många konstgallerierna, museerna och ett fantastiskt transportsystem kan regnet inte hindra dig från att ha kul.

Spara pengar när du äter ute

Om du vill spendera mindre på mat är gatumat vägen att gå. Food trucks och gatuförsäljare finns det gott om i Amsterdam. Här kan du njuta av holländska favoriter som kippers, poffertjes och Stroop-våfflor. En särskilt billig måltid som du hittar på de flesta restauranger är dagschotel.

Vad är bruna kaféer?

Ett annat användbart tips är att äta där lokalbefolkningen gör. Du kommer att märka att holländarna äter på bruna kaféer. Dessa är som pubar och erbjuder äkta mat till överkomliga priser. Du kan också prova Amsterdam bufféer om du vill spara några mynt. De kostar normalt mindre än 20 €. Naturligtvis hittar du inte holländska rätter utan asiatiska eller kinesiska specialiteter.

Håll dig ur vägen för cyklister

Amsterdams gator är fyllda med cyklar och cyklister. Cykling är det viktigaste sättet att resa här. I denna stad är cykelbanor markerade röda. De har en cykelikon vid varje ingångspunkt, så du förväxlar den inte med en gångbana. Men de flesta turister kanske inte märker dessa körfält. De kan gå på dem och till och med stanna i mitten för att ta bilder. Som ett resultat kan cyklisten tvingas bromsa plötsligt och äventyra flera människors liv. Så om du är ny i Amsterdam, se alltid upp för cykelbanor.

Att köpa vatten på flaska är onödigt

I Amsterdam regleras kranvattenkvaliteten. Det smakar bra och är säkert att dricka. Att köpa  vatten på flaska varje gång är inte miljövänligt. De flesta tror att flaskvatten är renare, men så är det kanske inte. Plastflaskor kan göra vattnet osäkert om det utsätts för solen för länge.  Dessutom kan det kosta upp till 250 € att köpa flaskvatten i Amsterdam. Restauranger erbjuder sällan gratis vatten, så överväg att bära en vattenflaska vart du än går. Du kan fylla på den vid de offentliga dricksvattenpunkterna.

Amsterdam är inte en 24/7 stad

De flesta anläggningar i Amsterdam håller regelbundna timmar. De flesta butiker fungerar från 10 till 18 medan stormarknader fungerar från 10 till 20. De flesta livsmedelsbutiker och butiker håller stängt på söndagar förutom livliga turistområden. Coffeeshops öppnar vanligtvis på morgontimmarna och stänger inte förrän vid midnatt. Klubbar och barer förblir öppna fram till 3 am eller 4 am.

Undvik turistfällorna

I varje berömd stad finns det de platser som drar nytta av turisternas aningslöshet. Till exempel lovar vissa restauranger en avancerad matupplevelse bara för att du ska sluta äta vanlig dyr mat. Amsterdam har också många butiker som maskeras som museer. Så istället för att slösa bort dina pengar och bli besviken, gå till ett riktigt museum som Van Gogh-museet.

Bär ditt foto-ID

Du kan stoppas av polis på gatorna och bli ombedd att visa upp ditt ID. Du kan också behöva ditt ID för att komma in på ett museum eller andra viktigaplatser. Om du vill undvika problem och ha en smidig vistelse i Amsterdam, ha alltid ditt  foto-ID på dig. Ett idealiskt alternativ är ditt körkort.

Slutsats – Resa till Amsterdam

Om du är osäker på ditt nästa semestermål är Amsterdam ett enkelt val. Nästan alla här äger en cykel, vilket gör detta till en spännande stad. Att besöka en ny plats kan dock vara frustrerande, särskiltom du inte har någon att visa dig runt. Lyckligtvis för dig kommer ovanstående tips att hjälpa dig att få en minnesvärd tid, och vem vet? Du kan till och med förlänga din resa.

 

 

 

 

 

 

  1. congrats a really nice post!! will check it out soon also the blog! Hi Maria, wish u a great weekend dear! kisses!:*

  2. Snyggt! Vi var precis i Amsterdam, en fantastisk stad med riktigt fin arkitektur och mycket design. Himla fin balans mellan gammalt och modernt.

  3. I really, really love this – all the sleekness of European design, but so many touches of the Orient. Reminds me of going to a family friend’s house with all of her Chinese crockery and instruments. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024