Renoveringslån? Detta bör ni tänka på

Alla bostadsägare kommer att behöva genomföra en renovation förr eller senare. Det kan antingen vara ett måste vid ett bostadsköp, när det är dags att piffa upp sitt hem eller innan försäljning för att öka bostadens värde. Vid en renovering finns det mycket att tänka på och en av dessa är hur finansieringen ska gå till. Ett tillvägagångssätt är renoveringslån.

Som namnet indikerar är ett renoveringslån helt enkelt ett lån som används för att renovera ens bostad. Beroende på hur omfattande renoveringen är kan ett sådant lån tas ut på olika sätt.
Om renovationen är mindre kan det löna sig att betala med ett kreditkort eller använda sina sparade pengar för att undvika extra kostnader. Om renovationen är större kan man överväga att låna pengar med LoanScouter. Ett privatlån utan säkerhet är ett alternativ. Ett annat är att höja sitt nuvarande bolån. Ett tredje är ett byggnadslån med säkerhet.

Renoveringslån tips

Privatlån utan säkerhet

Privatlån utan säkerhet innebär att låntagaren inte pantsätter sin bostad som säkerhet för lånet. Ett privatlån utan säkerhet kan vara ett bra alternativ för ett mindre renoveringsprojekt där kostnaden är fastställd i förväg. Då kan du betala av skulden tidigare än du skulle göra genom att utöka ditt bolån. Med ett privatlån har du fasta regelbundna återbetalningar som gör att du kan lägga till kostnaden till din budget. På minussidan kan ett privatlån komma med en högre ränta än nedan nämnda lån.

Eftersom räntan tenderar att vara hög för privatlån utan säkerhet är det fördelaktigt att jämföra lån med hjälp av en låneförmedlare som LoanScouter innan man ansöker. Då får man en överblick över olika låntagare och lån på marknaden och deras respektive ränta, villkor och avgifter. När man hittat ett renoveringslån som passar ens budget och behov fyller man i en ansökan. Då skickar låneförmedlaren efter en kreditupplysning och denna kan sedan låntagarna som låneförmedlaren samarbetar med utgå från för att fastställa sina offerter.

Höja bostadslån

Din bostad kan maximalt belånas till 85% av bostadens marknadsvärde så om du har utrymme över på ditt bolån kan du höja det. Var uppmärksam på att pantbrevet för huset eller pantsättningen för bostadsrätten kan medföra avgifter vid belåning. Detta kan i sin tur leda till att du måste amortera mer enligt amorteringskravet. Därför är det viktigt att undersöka vad din boendekostnad för ett utökat bolån blir innan du bestämmer dig för att höja ditt bostadslån. Har du däremot redan lånat till max kan ett privatlån utan säkerhet eller ett bolån löna sig.

Byggnadslån med säkerhet

För en större ombyggnad eller renovering kan bostadsägaren använda sig av ett byggnadslån med säkerhet. Denna sorts lån skiljer sig från andra lånetyper då låntagaren inte får utbetalat hela beloppet i en stor summa, men får istället använda sin kredit efter hand som hen betalar fakturor för bygget.
Gällande byggnadslån får låntagaren inte låna till hela renoveringen men måste ha en kontantinsats på minst 15%. Det finns dessutom ingen garanti för att banken beviljar bolånet när bygget är klart, och därför är det viktigt att verkligen sätta sig in i vad det gäller innan man ansöker om ett sådant.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 166 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis