Öppen spis inspo & historien bakom öppen eld

Öppen spis inspo & historien bakom öppen eld

(Innehåller annonslänkar)

Vi är snart inne i den mörkaste ruggigaste med deppiga perioden på hela året. Under dessa kalla dagar finns det inget bättre än att komma hem till en mysig och varm öppen spis. Framför vår öppna spis kan vi samlas med vänner och familj. Idag har vi elektroniska apparater som värmare och kan värma upp oss med ett klick på en knapp, men långt innan denna nya teknik uppfanns var vi människor tvungna att lita på riktig vedeldning. Inte bara för att värma upp oss utan också för att laga mat.

Här är historien bakom den öppna spisen och hur människan började använda eld som värmekälla.

Historien bakom öppen spis

Vit öppen spis ovan finns HÄR

Min fejk öppna spis ovan är mitt allra bästa köp. Den ger både mysig och lyxig känsla i vardagsrummet. Nedan ser ni samma spis fast i svart.

Modern spis ovan hittar ni HÄR

 

Elden börjar användas som värmekälla

Med uppfinningen av eld i förhistorisk tid, kom en helt ny värld av möjligheter. Då eld är det vanligaste sättet att hålla sig varm på, så grävde förhistoria människan ett hål i marken och starta en eld. Detta gjordes särskilt i grottor där de skulle ta skydd från kylan. När de började bygga hyddor och flyttade bort från grottorna gjordes vanligtvis hål i strukturen för ventilation, så att de skulle undvika kolmonoxid förgiftning.

Rund lykta ovan hittar ni HÄR

Modern öppen spis föds – Franklin Fireplace

Under medeltiden kom revolutionen med skorstenen och hus började ha skorstenar för att bli av med röken.
Tidiga eldstäder var gjorda av sten och senare blev tegelsten det viktigaste materialet som användes. I
1400-talet användes vanligtvis en järnplatta för att skydda väggen intill eldstaden från den extrema värmen.

Designen och strukturen mötte inte stora förändringar förrän på 1600-talet, när prins Rupert från Tyskland bestämde sig för att höja gallret och förbättra luftflödet. Benjamin Franklin står som en av de viktigaste innovatörerna i hur vi idag värmer våra hem och lagar mat. Någonstans på 1700-talet utvecklade han det som kallades “Franklin Fireplace”. Den nya snygga designen bidrog till att förbättra effektiviteten och används fortfarande i stor utsträckning idag, trots modern anpassningar.

Lyxig vit öppen spis ovan hittar ni HÄR

Den stora kolrevolutionen

Med den industriella revolutionen blev designen allmänt använd och en mittpunkt i många hushåll under 1800-talet. Omkring samma tid började de flesta familjer bränna kol istället för trä, eftersom det blev billigare och skulle hålla längre. Idag har vi många alternativ för att värma våra hem och laga mat. Trä är inte huvudkällan värme, och vi har nu många val att välja från. Även om ni använder en gasvärmare, vedbränsle eller el så är verkligheten är att eldstaden fortfarande är en viktig dekorationspjäs i många vardagsrum. Mitt i
vardagsrummet finns vår älskade öppna spis och är en plats att samlas med vänner och familj och njuta av deras sällskap.

För alla som bor i hyresrätt och inte får ha en riktig öppen spis eller kakelugn, så finns det fejk spisar. Jag har själv en fejkad öppen vit spis som ni kan se på bilden högst upp. Jag är SÅ himla nöjd med min öppna spis då den ger ett mysigt och lyxigt intryck. Jag tipsar om att ni kan använda levande blockljus i öppna spisar. Detta ger ett mysigt sken och ljusen är enkla att byta ut.

Nej den öppna spisen kommer aldrig gå ur tiden ch den är lika populär idag som för flera hundra år sedan:)

Keep the fire burning and stay safe!

FYND SHOPPEN

Oia fåtölj shop1
Jotex
3 849,305 499
Richmond teddy shop1
Jotex
3 779,305 399
Malevik soffbord ø 90 cm
Jotex
1 259,304699
Olivia stol velvet sand/mässing shop1
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Carly soffbord ø 110 cm k news
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Elvira matgrupp shop4
Soffadirekt
749510175
VÄrmdÖ 140 premium sänggavel beige shop1
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Ancona divan höger beige shop1
Soffadirekt
10 495 SEK
Vaxholm 3-sits sammet greige shop1
Soffadirekt
79959495
Hamilton divansoffa gräddvit shop2
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Richmond teddy shop1
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Eira sänggavel shope
Jotex
5 739,30 -30%8 199
  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024