bild på muffins med fyllning

Glutenfritt recept – Morotskaka muffins mmmm

Innehållsförteckning

Var ärlig nu, vem kan inte motstå en morotskaka med Philadelphiaost glasyr? :) Här har jag trollat fram ett recept för helt magiska morotskaka muffins som är dessutom glutenfria. De är lekande lätt att laga och smakar helt gudomligt. Morötter är även supernyttiga och innehåller betakaroten som omvandlas till viktigt A-vitamin i kroppen. Morötter gör äve under längre tids användande att huden får en fin solbränd nyans.

LÄS MER: Bästa glutenfri västerbottenpaj

Här är ett s.k basrecept på läckra nyttiga morotsmuffins, och ni får gärna experimentera med olika kryddor, russin, annanas osv. Enjoy! :)

Morotskaka

 

MOROTSKAKA MUFFINS

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 50g kärnmjölk eller filmjölk eller gräddfil
  • 200g socker
  • 190g solrosolja
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • 250g rivna morötter
  • 60g kokosflingor
  • 250g dl bovetemjöl eller mandelmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk kanelpulver

Metod

  1. Blanda ägg, kärnmjölk (eller filmjölk eller gräddfil), socker, olja och vanilj i en bunke och mixa med elvisp i ett par minuter. Häl i kokosflingorna och rivna morötter och mixa ordentligt.
  2. I en ny bunke, blanda bovetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel. Häl torra ingredienserna över de blöta och mixa ordentligt.
  3. Sätt ugnen på 165C. Fylla muffinsformar med mixen. Grädda i 20 – 25 minuter i ugnen. Låt svalna helt innan glasyring.

Ingredienser: glasyr

  • 200g Philadelphiaost
  • 50g smör (rumstemperatur)
  • 300g florsocker
  • 1 tsk honung
  • 50g hackade valnötter

Metod: glasyr:

  1. Blanda ingredienserna i en skål och mixa med elvisp på högsta hastighet. Mixen ska vara lätt, fluffig och krämig.
  2. Glasera försiktigt. Toppa med ett hackade valnötter.

Njut!!

Morotskaka muffins på ett fat

Snabba fakta om morotskaka

Morötter har använts i kakor sedan medeltiden eftersom socker och andra sötningsmedel var dyrt och otillgänglig under den perioden. Morotskakan försvann från historieböckerna fram tills andra världskriget, då den blev populär igen – troligtvis igen pga brist på vanliga sötningsmedel.

I USA var det inte förran 1960-talet att morotskakor serverades i restauranger. Den betraktades då som en udda fenomen. Men nu är morotskaka en favorit i USA, Storbritannien och många andra länder.

Glöm tradig morotskaka gör lätta muffins istället :)

Lycka till med receptet – och ha en bra dag!

 

 

  1. Becky @ A Calculated Whisk skriver:

    These look fabulous! I haven’t tried baking with buckwheat flour yet, but after seeing this, I’ll have to pick some up!

  2. Lola Finn skriver:

    Fabolous and yummi :D I want it all, please!!!!

  3. krystal/village skriver:

    that looks so so good!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024