Måla lister - bästa steg för steg guide

Måla lister – bästa steg för steg guide

Innehållsförteckning

Det är detaljerna som gör hela skillnaden! Detta gäller både inom inredning och mode. Några detaljer som verkligen gör skillnad i hemmet, det är listerna och snickerierna. Tyvärr blir små detaljer och lister smutsiga och slitna snabbt. Då är det bästa tipset vi kan ge att måla om lister och snickerier.

I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur ni enkelt kan fräscha upp och måla lister.

Material och verktyg: detta behöver ni

Verktyg:

 1. Skruvmejsel
 2. Hink
 3. Svamp
 4. Slipkloss
 5. Stålspackel
 6. Borste
 7. Lackpensel
 8. Målarroller
 9. Flat lackpensel
 10. Färgtråg
 11. Skyddshandskar

Material:
Målartvätt, Finkornigt slippapper, Spackelfärg, Grundfärg, Lackfärg, Träplugg, Maskeringstejp, Skyddspapper för golv, Skyddsplast.

Förarbete innan målning

Skydda golv och väggar! Det är viktigt att inte glömma att skydda golv och väggar etc. med skyddspapper eller täckplast och maskeringstejp. Ett viktigt moment att tänka på innan ni målar dina snickerier.

Spackla med snickarspackel. Om hålen är igensatta, lägg spacklet med träspackel och låt den torka. Sandpappra sedan ytan slät med fint sandpapper.

Grundmåla med ett snickerifärg nära originalfärgen på snickerierna, men på ett sådant sätt att skillnaden mellan färgskikten fortfarande syns tydligt.

Kan jag måla lister med väggfärg?

Snickerier som golvlister, foder , fönster eller fönsterbänkar målas alltid med lackfärger/snickerifärger och inte med tak eller väggfärg.

Börja måla listerna

 1. Måla plana ytor med en slät passande pensel, med lagom mycket färg.
 2. Jämna till den målade ytan omedelbart med en fin hårmodder. En så kallad hyvel kan också användas till denna del.
 3. Slipa lätt innan nästa strykning. Om du tänker täcka färgen mer än en gång, spara lite mellan varje lager. Använd fint sandpapper och torka sedan bort dammet och rengör listernas yta noggrant.
 4. Täck färgen med det sista lagret av färg. Måla med topplack. Upprepa proceduren med en fin borste eller foam roller.

FAQ

Vilken typ av färg ska jag använda när jag målar lister?

För inredningssnickerier kan du välja mellan två typer av lack, vattenbaserad eller lösningsmedelsbaserad. En viktig fördel med vattenbaserad färg är att den är praktiskt taget luktfri, medan lösningsmedelsbaserad lack doftar mer. (Därför är det viktigt att bära andningsskydd för lackfärg) särskilt om du står i ett dåligt ventilerat utrymme.

Fördelen med lösningsmedelsbaserad lackfärg är att du får lite mer tid att bearbeta och stryka färgen. Eftersom lösningsmedelsbaserade färger vanligtvis har längre torktid. Om du överlackar kan det vara bra med lite extra tid när du ska jämna till färgen.

Slutsummering – måla lister

Som ni ser är det både enkelt och kul att måla om detaljer som lister. När man målat om listerna vid golv och runt dörrar, kommer hela rummet få ett lyft. Slitna lister ger ett ofräscht gammalt intryck till rum. Så se till att kolla igenom hemmrts snickerier och detaljer, det kommer göra stor skillnad att måla små detaljer.

Lycka till!

 

Foto längst upp: Målareistockholm

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024