Måla innerdörr - 10 bästa tips och råd

Måla innerdörr – 10 bästa tips och råd

Innehållsförteckning

Innerdörrar betyder mer än vad man kan tro i ett hem. En sliten dörr kan sänka hela rummets utseende. Det kan därför vara dags att måla din innerdörr där hemma. Innerdörrar kan dessutom utsättas lätt för slitage i alla former.  Slitaget syns främst i ytskiktet. Att måla en innerdörr är heller inte dyrt eller särskilt tidskrävande. Vi öppnar och stänger våra dörrar hela dagen, inte bara för att komma in eller ut. Man rör ofta vid dörren, att vi knackar på innerdörrar, går emot dem, rör vid dem med inte alltid rena händer. Självklart tvättar vi innerdörrarna när de börjar se solkiga ut.

Men tyvärr sliter tvätt också på ytan och färgen, och i slutändan hjälper det inte. Om det inte vore för att färgen behöver torka mellan lagren så skulle det göras i ett lager. Men även med den väntetiden går det snabbt, bli inte frestad att måla igen för snabbt. Som med alla målningsjobb är underjobbet viktig om du vill att jobbet ska hålla länge.

LÄS MER: 5 misstag att undvika när ni målar om hemma

I denna artikel kommer vi gå igenom ala måla innerdörr tips som ni behöver!

Detta behöver ni: Material och verktyg

 1. Skruvmejsel
 2. Stålspackel
 3. Skrapa
 4. Sandpapper och slipkloss
 5. Lackpensel
 6. Målarroller
 7. Arbetsbockar.
 8. Verktyg Färgborttagningsmedel, IR-lampa eller varmluftspistol.

Förberedelser och grundmålning

 1. Lyft innerdörren. Lyft bort innerdörren från gångjärnen. När du börjar lyfta från botten kommer dörren inte att svänga av karmen och skada gångjärnen.
 2. Placera dörren på lamellerna. Det är praktiskt att placera innerdörren på ett par arbetsställ. Då sitter den stadigt och lätt att vända.
 3. Koppla bort alla kontakter. Skruva loss alla nyckelskyltar, handtag och andra tillbehör, men låt gångjärnen och gavelplåtarna sitta kvar.

Hur mycket färg ska jag ha för att måla en innerdörr?

Hur mycket färg som ska användas på innerdörren beror på hur starkt underlaget suger och om du applicerar topplacket i ett eller två lager. Du kan ofta behöva stryka två gånger, speciellt om basen är mörkare än det översta lagret. Vi räknar då ut att det behövs en liter färg för varje standardinnerdörr.

Måla innerdörr steg för steg

 1. Tvätta innerdörren. Du kan tvätta den släta lackerade ytan med ett färgrengöringsmedel. Se till att ingen fukt finns kvar.
 2. Rugga upp ytan med sandpapper. Rugga upp hela den målade ytan med fint sandpapper. Borsta eller dammsug allt sanddamm.
 3. Vill ni inte ha kvar kvistar i dörren, så måla den med shelack. Om innerdörren ska målas måste dessa kvistar beläggas med schellack för att inte synas.
 4. Använd färgborttagningsmedel! Om den gamla färgen är riktigt dålig, då kan du behöva ta bort all färg. Då kan du behöva använda en färgborttagningsmedel. Lös färg kan skrapas bort. Färg som inte lossnar kan lösas med färgborttagningsmedel.
 5. Börja ta bort all lös färg från ytan! Färgen skrapas bort med till exempel en kniv. Arbeta försiktigt för att inte skada träytan. Använd gärna en infraröd lampa eller värmepistol. Om du inte vill använda kemikalier kan du ta bort färgen med en värmepistol eller en IR-lampa, vilket gör det lättare att ta bort färgen.
 6. Tvätta med färgtvätt När all färg är borta, tvätta innerdörren med färgborttagningsmedel. Låt torka. Applicera schellack på några kvistar igen.
 7. Själva målningen är mycket enklare än att ta bort eller skydda gångjärn, gavelplåtar etc. med maskeringstejp. (märk gångjärnen noggrant.

Vilken färg ska man använda för att måla innerdörr?

Alkydbaserad lack är bäst lämplig för målning av de flesta inredningssnickerier. Den är slagtålig, hållbar och behåller sin glans under lång tid, dessutom torkar färgen snabbt.

 Dags att måla innerdörren

 1. Måla med grundfärgen, det kan ta tre lager och det första lagret är målat med en primer.
 2. Spackla det som behövs! Större skador i ytan måste utjämnas och spacklas flera gånger. Slutlig breddfyllning kan behövas.
 3. Slipa och ta bort allt damm. Låt grundfärgen torka mellan målningarna. Först när hela ytan är torr kan du försiktigt slipa den.
 4. Rolla innerdörrens yta, genom att applicera täckskiktet jämnt över hela ytan. Undvik “dubbelrörelse” som ger färgbubblor lätt. Jämnar ut färgen på färgen.
 5. Jämna till färgen planstrykare eller finhårig lackpensel. Vid det här laget måste du arbeta snabbt. Ytskiktet ska inte hinna torka. Måla ytterligare ett lager färg. Om färgskiktet inte är helt täckt, måla en andra gång. Slipa gärna först med fint sandpapper så fäster färgen bättre.

Foto: Jeroc

Slutsummering – Måla innerdörr

Att måla en innerdörr kräver lite förarbete som ni sett i detta inlägg. Men om allt jobb görs stegvis och rätt, ja då kommer ni få en vacker innerdörr som varar i många år utan att det behövs målas om. Missa heller inte våra övriga inlägg om hur man målar om både ute och inne HÄR

Lycka till!

 

 

Foto längst upp: Swedoor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024