Måla Ikea Billy bokhylla – så gör du

Innehållsförteckning

Funderar du på att måla om en Billy Bokhylla? Just Billy är Ikeas absolut mest kända och sålda möbelikon. Men vi kan nog alla hålla med om att den är inte supersnygg i original. Nej den är det perfekta DIY objektet för ett snyggt Ikea hack. Så vad krävs för att måla Billy bokhylla? I detta inlägg går vi igenom stegvis hur ni enkelt kan göra en Billy bokhylla makeover.

LÄS MER: Ikea kök hack – så lyxpimpar du Ikea köket

Detta behöver ni göra om ni ska måla Billy bokhylla:

 • Rengöra och slipa ytorna för att garantera att färg fäster.
 • Grunda bokhyllorna med en primer gjord för laminat.
 • Applicera flera tunna lager av färg med en roller eller pensel.
 • I slutet, låt färgen torka helt mellan skikten och innan du använder bokhyllan.

 1. Använd en färg av utmärkt kvalitet, för att säkerställa en robust och hållbar finish.
 2. Ta dig tid och använd smala färgskikt för ett jämnt och även resultat.
 3. Låt färg torka: Låt färgen härda helt innan du placerar föremål eller böcker på hyllorna.

Hämta inspiration: Om du försöker hitta inspiration finns det många exempel på målade Billy-bokhyllor tillgängliga online. Kolla källor för Billy inspo hos tex. Pinterest.

Förberedelser inför målning:

Billy bokhyllan från IKEA är mest känd för sin prisvärdhet. Men anta att du vill skräddarsy utseendet på bokhyllan, för att matcha din hemdesign? Den goda nyheten är att du kan måla om den! Med några enkla steg kan du ändra din enkla vita Billy till ett sensationell ny möbel, som ger en udda personlig touch till alla utrymmen.

LÄS MER: Bygg snyggast platsbyggd bokhylla

1. Rengöring och finslipning av bokhyllan

Innan du börjar måla är det nödvändigt att rengöra bokhyllan noggrant. Använd ett måttligt rengöringsmedel och vatten för att eliminera smuts eller smuts. När det är städat, låt skåpet torka helt. Ge den sedan en första lätt slipning för att rugga upp ytan och ge en mycket bättre bindning för färgen.

2. Ta bort hyllor, utrustning och baksida panel

För att utföra en målningsuppgift är det idealiskt att ta bort ställen, utrustningen och bakpanelen på bokhyllan. Detta kommer säkerligen att säkerställa att du kan måla om varje skrymsle och vrår utan några blockeringar. Håll koll på skruvarna och annan utrustning för att se till att du snabbt kan rekonstruera bokhyllan senare.

3. Att välja den bästa färgen och verktygen

När du målar ditt Billy är det nödvändigt att välja rätt sorts färg. Leta efter en färg speciellt utformad för träytor som ger bra täckning och motståndskraft. Beroende på vilket utseende du tänker uppnå kan du välja mellan en satin, halvblank eller matt yta.

LÄS MER: Måla om sängbord – så här gör du

Tillsammans behöver du några standardenheter, som en kvalitetspensel, roller eller färgspruta. Urvalet av verktyg kommer att bero på storleken på ditt skåp och dina individuella preferenser. Se till att ha en droppduk eller tidning för att säkra det omgivande området från eventuella färgstänk.

Måla Billy bokhylla – Steg för steg

Med ett nytt lager färg kan du erbjuda din Billy bokhylla ett nytt och individualiserat utseende som matchar din inredning. Här är en detaljerad översikt för att hjälpa dig med processen.

1. Grundmåla bokhyllan grundligt!

Innan du börjar måla är det viktigt att grundmåla bokhyllan. Denna åtgärd kommer att se till att färgen fäster ordentligt och ger en jämn beläggning. Använd en utmärkt kvalitetsguide som är lämplig för den typ av produkt ditt Billy-skåp är tillverkat av. Applicera guiden lika mycket med hjälp av en borste eller rulle och låt den torka helt.

2. Applicera det första färgskiktet

Så fort primern är helt torr är det dags att applicera det första lagret färg. Välj en färgnyans som kompletterar ditt områdes färgmönster. Använd en pensel eller roller för att applicera färgen jämnt, arbeta i långa och jämna drag. Låt det första skiktet torka ordentligt innan du går vidare till nästa åtgärd.

3. Slipa mellan färgskikten

För att få en professionell beläggning rekommenderas att slipa skåpet mellan varje lager färg. Använd finkornigt sandpapper för att försiktigt slipa ytan, eliminera eventuella brister eller penseldrag. Rengör bort all form av damm med en ren trasa innan du applicerar följande färgskikt.

5. Applicera ett extra lager färg för önskat resultat

Beroende på vilken färg och försäkringsskydd du önskar, kan du behöva applicera ytterligare färgskikt. Följ samma process för att använda färg, låt varje lager torka helt innan du fortsätter. Tänk på att slipa mellan strykningarna för en jämn och felfri yta.

5. Måla hyllor och bakstycke

Sist men inte minst, glöm inte att måla hyllorna och bakpanelen på skåpet. Detta kommer att ge ett sammanhållet och slutligen utseende till hela objektet. Använd exakt samma målningstekniker som tidigare, och se till att varje lager är helt torrt innan du fortsätter till nästa.

Slutsummering – Måla Billy bokhylla

Genom att följa dessa steg kan du förändra din vanliga Billy bokhylla, till en unik skräddarsydd möbel som förhöjer ditt rums inredning. Njut av processen med färg och låt din kreativitet stråla!

Vi kommer att gå igenom många DIY projekt här i vår. Bland annat mycket projekt för trädgård och uteplats. Så stay tuned och missa heller inte vår nya serie “Intervju med inredare” som går på söndagar, där vi intervjuar både kända och okända inredare i hela landet.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024