Installera laddbox i hemmet - 4 tips

Installera laddbox i hemmet – 4 tips

Att installera laddbox i hemmet är någonting som alla innehavare av elbilar bör överväga. Man får då möjligheten att ladda sin elbil över natten och kan alltid ha fulladdad bil när man ska ut och köra nästa dag. Dessutom minskar man sitt behov av att uppsöka laddstationer när man är ute och kör med bilen.

Har laddboxen jordfelsbrytare?

Det första, och absolut viktigaste att tänka på när man väljer box, är att kontrollera så att laddboxen har jordfelsbrytare typ B. Det här är en viktig kvalitetssäkring för din box. Om det är så att det inte finns jordfelsbrytare typ B, då kan en elektriker installera en sådan åt dig. Det kostar i runda slängar 1500 kr, men kan variera.

LÄS MER: Voltbox- scam eller nåt som sparar pengar?

Installera själv eller med elektriker?

Hur går man tillväga för att installera en laddbox i hemmet? Det finns många olika leverantörer av laddboxar, där man kan installera laddboxen på egen hand eller ta hjälp av en elektriker. Allt beror på vilken laddbox du väljer. Hör med återförsäljaren vad som rekommenderas när det gäller installation.

Fast eller lös kabel?

Vissa laddboxar för elbilar har en fast kabel. Det innebär att den sitter monterad i själva boxen. Om du vill öka din flexibilitet och kunna använda din sladd även när du är ute och reser, bör du välja en laddbox med lös kabel. Då kan du koppla ur kabeln när du lämnar hemmet och koppla in den där du parkerar bilen.

Smart-laddbox

Varför ska man välja en smart laddbox? Anledningen är enkel. En smart box är uppkopplad mot nätet via exempelvis 4G. Det innebär att du kan styra din laddning via din smartphone eller din dator. Du kan se i realtid hur din bil laddar och du kan ställa in timer, osv.

LÄS MER: Är Ozoneair Luftrenare bara bluff?

Där har ni några bra tips inför att ni ska installera en laddbox hemma. Kom alltid ihåg att aldrig trigga på säkerheten om ni väljer att installera elektriska saker själv hemma. Och kolla även upp med försäkringsbolaget vad som gäller om nåt skulle gå fel.

FAQ

Vilka Laddboxar förbjuds?
Easee laddboxar har från den 15/3 belagts med ett omedelbart försäljningsförbud i Sverige. Det är Elsäkerhetsverket som utfärdat detta förbud som en konsekvens av en genomförd utredning om elsäkerhet av laddboxar.
Vad ska man tänka på när man köper Laddbox?
 1. Effekt. På marknaden finns det laddboxar med en laddeffekt på allt mellan 3,7 och 22 kW.
 2. Jordfelsbrytare och likströmsskydd.
 3. Uppkopplade laddare för att utnyttja smarta funktioner.
 4. Design och färg.
 5. Effektvakt (även lastbalansering eller belastningsvakt)

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024