Brandvarnare - 4 tips att hitta rätt

Brandvarnare – 4 tips att hitta rätt

En brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död. Att inte upptäcka en brand i tid kan vara förödande på många sätt och vis, vilket är anledningen till varför det är så viktigt att ha kvalitativa och fungerande brandvarnare i fastigheten. Det finns några olika varianter att välja mellan, och i takt med att tekniken utvecklas tillkommer det nya metoder och tekniker på marknaden. 

Olika typer av brandvarnare

Det finns ganska många olika varianter när det gäller brandvarnare och rökdetektorer. Det finns trådlösa och trådbundna, varav det första alternativet är betydligt vanligare för hemmabruk. Trådbundna brandvarnare används ofta i större fastigheter där det finns behov för ett mer omfattande brandskydd. Här kan du läsa mer om trådlösa brandvarnare.

Följande 4 typer är de vanligaste alternativ som används för hemmabruk:

Optisk 

Den optiska brandvarnaren har fokus på att upptäcka rökutveckling. Dess avancerade fotoceller snappar fort upp rök och larmar omedelbart. Den här typen av brandvarnare är bra vid pyrande bränder, exempelvis om du har glömt att stänga av en platta eller om ett ljus har ramlat ner i soffan och börjat ryka. Den är dock mindre bra på att upptäcka lågor, och då är en jonisk brandvarnare ett bättre alternativ.

Jonisk 

Den joniska brandvarnaren fungerar lite annorlunda i jämförelse med den optiska varianten. Här mäts istället det elektriska motståndet i luften, snarare än att leta efter rökutveckling. Joniska varianter är duktiga på att upptäcka utvecklade bränder, exempelvis när något redan brinner, men är inte riktigt lika bra på att upptäcka en mindre rökutveckling.

Moderna varianter

Det tillkommer nya och moderna varianter i takt med att tekniken utvecklas, Google Nest är ett ypperligt exempel på detta. Här kan du sammankoppla flera brandvarnare med varandra, och även kontrollera dem med din mobiltelefon. Det finns även andra smarta varianter som erbjuder liknande funktionalitet, något att överväga om du tycker det är jobbigt att behöva kontrollera dem manuellt.

4 viktiga saker att tänka på 

Följande saker är viktiga att tänka på när det gäller brandvarnare:

 • Kontrollera batteriet på regelbunden basis. Du bör testa att din brandvarnare fungerar, åtminstone en gång i månaden. De flesta brandvarnare har en testknapp som du kan trycka på. Om den fungerar blinkar den eller frigör ett ljud. Om batteriet håller på att ta slut kommer den förmodligen även att pipa, men lita inte på det. Kontrollera.
 • Placera på rätt plats. För att få ut bästa effekt bör du placera dina brandvarnare strategiskt. Placera dem inte för nära spisen, på så sätt slipper du att stänga av dem varje gång du lagar mat, men heller inte så långt ifrån att det tar för lång tid att varna vid brand. Brandvarnare bör även placeras högt upp. Här kan du läsa mer om hur du placerar dina brandvarnare på bästa sätt.
 • Byt ut dem med jämna mellanrum. Även om de flesta brandvarnare håller väldigt länge, kan det vara en bra idé att byta ut dem med jämna mellanrum. Vi rekommenderar att du byter ut dem åtminstone var tionde år, men gärna oftare. Läs anvisningarna för de brandvarnare du köper, där står det i regel hur ofta du bör byta ut dem för att få bäst effekt.
 • Förlita dig inte på en enda enhet. Om du har en större bostad bör du absolut inte förlita dig på en enda brandvarnare. Du behöver minst en per våningsplan, men de flesta experter rekommenderar att du har minst en brandvarnare per 60 kvm. Det skadar absolut inte att ha fler, och vi rekommenderar att du har en i varje rum.

Hoppas ni gillat våra tips för att hitta rätt brandvarnare, tänk på att denna lilla manick kan vara skillnad mellan liv och död. En billig livförsäkring med andra ord!

Stay fire safe!

 

 1. Bra genomgång och tankar.
  Och bra att lyfta denna fråga nu på hösten när man är mer inomhus och tänder mer ljus.

  Kanske skulle en optisk och en jonisk brandvarnare vara en bra kombination.

  • vad kul att du gillar artikeln:) LOVE M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024