Köpa soffa - bästa tips och råd nånsin

Köpa soffa – bästa tips och råd nånsin

Innehållsförteckning

Funderar du på att köpa soffa? Att köpa en ny soffa kan vara en stor investering, men med rätt forskning och planering kan du hitta en härlig bit för ditt hem. En soffa är ofta mittpunkten i ett vardagsrum, så det är viktigt att välja en som ser bra ut och är bekväm och funktionell. Den här guiden täcker viktiga faktorer att tänka på när du handlar efter en ny soffa, inklusive budget, storlek, stil, färg, material och komfort.

Vare sig ni ska köpa ny soffa eller begagnad, så kan ni följa dessa tips och hitta den perfekta soffan för ert hem.

Köpa en ny soffa: tips för olika vardagsrumsstilar

Ni hittar soffa ovan HÄR

Traditionellt vardagsrum

När du väljer en soffa för ett traditionellt vardagsrum är det viktigt att överväga följande faktorer:

Material

Traditionella soffor är ofta gjorda av högkvalitativa material som läder, ull eller sammet. Dessa material är slitstarka och bekväma och ger en touch av sofistikering till rummet.

Stil

Traditionella soffor tenderar att vara mer formella och eleganta, med klassiska detaljer som rullade armar, tuftade kuddar och invecklade sniderier. Leta efter en soffa som har en tidlös design som kompletterar din traditionella vardagsrumsinredning.

Färg

Neutrala färger som beige, grå eller marinblå är populära val för traditionella vardagsrum. Men du kan också lägga till färgklickar med kuddar eller en färgglad accentstol.

Soffor ovan hittar ni: 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR

Vilken soffa är bäst för familjer med barn?

En robust och hållbar soffa med ett slitstarkt tyg, som läder eller mikrofiber, är bäst för familjer med barn. Dessutom kan en soffa med fläckbeständig behandling också vara till hjälp för spill och röror. Det är också lämpligt att överväga en soffa med tvättbara eller avtagbara kuddfodral för enkel rengöring. Slutligen kan en soffa med en mer traditionell eller klassisk design vara mer motståndskraftig mot slitage jämfört med en mer modern eller trendig stil.

Ni hittar beige soffa ovan HÄR

Modernt vardagsrum

När du väljer en soffa för ett modernt vardagsrum finns det flera faktorer att tänka på:

 • Storlek: Se till att soffan passar bekvämt i utrymmet och lämnar tillräckligt med utrymme för andra möbler och för människor att röra sig.
 • Form: Välj en soffa med en ren, modern form som kompletterar rummets övergripande design.
 • Material: Överväg att välja en soffa av slitstarkt läder eller högkvalitativt tyg som tål vardagligt slitage.
 • Färg: Välj en neutral färg som svart, vitt eller grått som passar bra med andra färger och mönster i rummet.
 • Funktionalitet: För extra mångsidighet kan du överväga att köpa en soffa med ytterligare funktioner, till exempel inbyggd förvaring eller en utdragbar säng.

Ni hittar lädersoffa ovan HÄR

Rustikt vardagsrum

Här är de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en soffa för ett rustikt vardagsrum:

Material

När du väljer en soffa för ett rustikt vardagsrum, överväga robusta och slitstarka material, som läder, mocka eller denim. Dessa material kommer att komplettera den rustika stilen och stå upp mot slitage.

Färg

Ett rustikt vardagsrum innehåller ofta naturliga, jordnära toner som brunt, beige och grått. Välj en soffa i en färg som kompletterar dessa toner och hjälper till att skapa ett sammanhängande utseende.

Stil

Välj en soffa som passar den övergripande stilen i ditt rustika vardagsrum. Alternativen inkluderar en bedrövad skinnsoffa, en plysch mocka soffa eller en mysig denim sektion.

Hållbarhet

Ett rustikt vardagsrum ser ofta mycket aktivitet, så välj en soffa som är byggd för att hålla. Tänk på material som är resistenta mot färgning och slitage och en robust ram som kommer att hålla över tiden.

Ni hittar Howardsoffa ovan HÄR

Vardagsrum med kusttema

Tänk på dessa tips för ett vardagsrum med kusttema:

 • Tänk på soffans färg och mönster: En soffa med ljusa, neutrala färger eller kustinspirerade mönster, som ränder eller nautiska teman, kan hjälpa till att skapa ett sammanhängande utseende i ditt vardagsrum.
 • Tänk på soffans material: En soffa tillverkad av naturliga, slitstarka material, som bomull eller linne, kan vara ett bra val för ett vardagsrum med kusttema, eftersom de är resistenta mot blekning och färgning och tål slitage vid daglig användning.
 • Välj en soffa med en bekväm, avslappnad stil: En soffa med en avslappnad, avslappnad stil kan hjälpa till att skapa en bekväm, avslappnad atmosfär i ditt vardagsrum med kusttema.
 • Tänk på storleken och layouten på ditt vardagsrum: Se till att mäta storleken på ditt vardagsrum och välj en soffa som passar bra i utrymmet, vilket ger tillräckligt med utrymme för andra möbler och enkla rörelser.
 • Tänk på stilen på dina andra möbler och inredning: Välj en soffa som kompletterar de andra bitarna i ditt vardagsrum, till exempel ditt soffbord, stolar och andra dekorartiklar.

Vilken soffa är bäst för varje typ av vardagsrumsstil?

 • Traditionellt vardagsrum: En klassisk, formell soffa med invecklade detaljer och en robust ram, som en Chesterfield eller tuftad lädersoffa, skulle passa bra.
 • Modernt vardagsrum: En elegant, modern soffa med rena linjer och minimalistisk design, till exempel en sektions- eller en modern soffa från mitten av århundradet, skulle passa bra.
 • Rustikt vardagsrum: En bekväm, avslappnad soffa med ett naturligt, rustikt utseende, till exempel en läder- eller linnesoffa med en bedrövad eller sliten finish, skulle passa bra.
 • Eklektiskt vardagsrum: En unik, färgglad soffa som ger en pop av personlighet till rummet, som sammet eller mönstrad soffa, skulle passa bra.
 • Kustnära vardagsrum: En avslappnad, avslappnad soffa med ett strandigt eller nautiskt tema, till exempel en slipcovered eller korgsoffa, skulle passa bra.

Ni hittar soffa ovan på REA HÄR

Vilken är den bästa sofftypen?

Det är subjektivt att bestämma den bästa sofftypen eftersom olika människor kan ha olika preferenser och behov. Sektionssoffor är till exempel idealiska för större utrymmen, medan loveseats är perfekta för mindre utrymmen. För extra komfort i ditt vardagsrum, överväga en liggande soffa.

Vad man ska undvika i sofftextilier

Här är saker att undvika när du väljer textilier till din soffa:

 • Undvik först syntetiska material som polyester, nylon och akryl, eftersom de är mindre hållbara och andas.
 • Undvik textilier som är benägna att färga eller missfärgas, till exempel ljusare tyger eller de som är gjorda av material som siden eller satin.
 • Undvik textilier som inte bara kan tvättas i maskin eller kemtvättas, eftersom de kan vara svåra att rengöra och underhålla.
 • Undvik textilier som är benägna att blekna eller krympa, eftersom dessa kan påverka soffans utseende och livslängd.
 • Undvik textilier som inte är flamsäkra, eftersom det kan utgöra en säkerhetsrisk. Kontrollera alltid brandmotståndet för alla textilier du överväger för din soffa.

Vilka sofftextilier är bäst?

När du väljer sofftextilier, överväga hållbarhet, komfort, kostnad och stil. Välj också tyger som är lätta att rengöra om du har barn eller husdjur.

Vilken sofffyllning är bäst?

Det beror i slutändan på personliga preferenser och budget. Några populära sofffyllningar inkluderar skum, polyesterfiber, fjädrar och dun och minneskum.

Ni hittar stor snygg U-soffa HÄR

Kan jag köpa soffa online?

Självklart! Faktum är att de flesta köper soffa online och på nätet i nutid. Dock tipsar jag att ni skickar efter tygprover på soffan från butiken, innan köpet. För precis som målarfärger, ser aldrig tyger ut i hemma belysning som de gör på bilden online. Och mät NOGA både vart soffan ska stå och där ni ska få upp soffan i trappa samt genom dörrar. Då slipper ni srå med för stor soffa och för små utrymmen IRL sen.

Slutsats – köpa soffa

Sammanfattningsvis kan det vara en något jobbig uppgift att välja en soffa för ditt vardagsrum, men det är viktigt att hitta en som passar din personliga stil och rummets övergripande estetik. Oavsett om du föredrar ett klassiskt, traditionellt utseende eller en mer modern, minimalistisk stil, finns flera alternativ tillgängliga för att passa dina behov. Var noga med att överväga storleken på rummet, färgschemat och alla andra möbler du redan har. Genom att hitta den perfekta soffan kan du skapa ett sammanhängande och bekvämt vardagsrum som du kommer att älska i många år framöver.

OCH framför allt! Gå INTE efter trender på Instagram och köp samma soffa som alla andra har. Det blir aldrig bra då det är DU som ska sitta i soffan och trivas med den.

Lycka till!

 1. Tack för tipset :) Vilka vackra möbler! Och mycket bra priser oxå!! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024