5 tips att välja rätt klinkers

5 tips att välja rätt klinkers

Innehållsförteckning

Klinkers är ett populärt material som har många fördelar. Det är för det första mer slitstarkt än de flesta andra material. Det är bra, inte bara för din plånbok utan också för hållbarhetens och miljöns skull.

Klinkers som material är också lätt att rengöra och hålla efter. Det är dessutom bra på att fördela och hålla värme. Sist men inte minst är materialet också ett mycket attraktivt val oavsett om du använder det i hallen, uterummet, badrummet eller var du nu vill använda det.

LÄS MER: 6 tips för en lyckad badrumsrenovering

Behöver du göra om något rum eller utrymme hemma? Är det dags för en uppfräschning? Ska du bygga nytt? Oavsett vilket kan du i princip inte göra fel med klinkers. Här har vi samlat fem tips, eller källor till inspiration om du så vill, för dig som vill göra om med klinkers.

Ni hittar trendigt beige klinker ovan HÄR

Ursnyggt mörkbeige kakel finns HÄR

Så väljer du rätt klinkers för badrum

Idag finns fler användningsområden för klinkers än bara badrummet. Dock är det givetvis här som det här smarta materialet passar in som bäst. Det är ju slitstarkt och extremt vattenbeständigt. Hur väljer man då rätt plattor för badrum? Finns det några tips?

Det första du ska fundera på är hur du vill bygga upp badrummet från golv till tak. Vill du ha samma färg på alla plattor i hela badrummet? Vill du kanske ha en mörkare färg på golvet och en ljusare på väggen.

Ett annat tips du kan tänka på är att välja plattor i storlekar som passar till rummet. Om rummet är stort passar stora, avlånga plattor. Om rummet är mindre behöver plattorna vara mindre för att rummet ska bli harmoniskt.

Grått marmorklinker ovan finns HÄR

Ett tredje tips är att bryta av med andra färger, en bård, en mosaik eller andra detaljer. Att bara ha en typ av plattor i en storlek ger lätt ett lite sterilt intryck. En enda, ganska diskret, bård kan göra stor skillnad.

Slutligen är det viktigt att du sätter en tydlig budget. Det finns många budgetalternativ, men det finns också många sorters klinkers i mer exklusiva format som kostar en slant per kvadratmeter. Om du vet vad du har att röra dig med är det lättare att välja rätt.

Marockanskt klinkers i terrakotta färg ovan HÄR

Blåvitt kakel ovan finns HÄR

Färger och mönster – Tänk utanför boxen

Det är lätt att tro att klinkers bara finns i ljus och mörk enfärgad sten. Alternativen som finns idag är långt fler än så. Med materialet granitkeramik finns möjligheten att skapa mängder av nya, spännande varianter. Här är några av alternativen:

 • Tegel
 • Trä
 • Marmor
 • Terrazzo

Väggtegel är en spännande form. Det handlar helt enkelt om plattor i granitkeramik som är designade med reliefer av tegel, stenplattor, skiffer eller liknande. Har du en tråkig vit gipsvägg? Varför inte ersätta med en häftig tegelvägg? Det skapar en helt ny atmosfär i ditt hem.

Hur slitstarkt är klinkers egentligen?

Om materialet är i god kvalitet håller det i decennier. Den enkla anledningen är att det handlar om stenmaterial som tål stort slitage och är i princip helt vattenbeständigt.

Exklusivt träklinker ovan i valnöt hittar ni HÄR

Visst ser detta ut som äkta trä?

Ni hittar trä klinkers ovan HÄR

Trä

Klinkers med trästruktur är ett annat spännande alternativ. Liksom “teglet” är den här varianten tillverkad i granitkeramik och den går att fås i alla tänkbara färger, mönster och texturer. Ljust ädelträ eller mörk akacia – båda finns som alternativ. Ibland är träklinkers så likt riktigt trä att man har svårt att se skillnad.

Trendigt marmorklinkers ovan HÄR

Grått matt marmorklinkers finns HÄR

Marmor

Marmor är såklart ett klassiskt material för klinkers. Det är kanske också det vackraste materialet som finns över huvud taget. Att lägga plattor med marmor skapar en atmosfär som andas exklusivitet i stora portioner! Men, äkta marmor är inte billigt. Här kommer granitkeramiken in i bilden. Idag kan du köpa mycket vackra marmorklinkers exempelvis i klassisk carrara-färg och i mörk färg.

Är inte klinkers dyrt jämfört med andra material?

Att inreda med sten är dyrare än att inreda exempelvis med plastmatta, tapet och färg. På sikt kan det dock bli en bättre investering eftersom livslängden är så lång.

Grönt snyggt klinker ovan finns HÄR

Lyxigt träklinker ovan finns HÄR

Våga ta ut svängarna med olika former

Precis som det idag finns klinkers i alla möjliga färger, strukturer och texturer finns det också många former att välja mellan. Visst kan du välja plattor med en storlek på exempelvis 25 x 25 cm, men du kan också ta ut svängarna betydligt mer än så.

Golv med klinkers får en mer sömlös och levande karaktär med större plattor. Då märks knappt fogarna och att det är skillnad på plattorna. Sätter du plattor på väggarna kan du få ännu större effekt med den här strategin.

Naturligtvis kan du också kombinera storlekar. Det kan vara snyggt inte bara i badrum utan även i moderna vardagsrum och kök. Vill du utmana konventionerna ännu mer kan du välja former med fler än fyra hörn, till exempel sexkantiga plattor. Det skapar ett ögonblickligt blickfång!

Måste man behandla klinkers på något sätt?

Du behöver inte behandla ditt golv eller dina väggar på något sätt. Regelbunden rengöring och kontroll av fogar är det underhåll som behövs.

Ni hittar ursnyggt klinker Vårsten ovan HÄR

Nedan har man valt att lägga klinkers i tegelstil, snyggt och tidlöst!

Tegelklinkers ovan finns HÄR

Välja klinkers för uterummet

För många är uterummet verkligen en oas i hemmet. Här kan man lägga upp fötterna efter arbetsdagen och läsa, umgås eller kanske bara titta ut genom fönsterpartierna. För golvet finns ett par alternativ, men inget är så bra som klinkers.

Fördelarna med klinkers i uterummet är nästan för många för att räkna. Det estetiska – att golvet får en attraktiv design och ger en slags naturlig övergång mellan inne- och utemiljön – är bara en sak. Materialet är också lättstädat, det är slitstarkt och det kan användas med golvvärme om du har ett vinterbonat uterum.

Vilken typ av klinkers du ska välja är såklart upp till dig, men tre tips kan vara på sin plats.

 • Välj lite större plattor – det blir lättare att städa då
 • Undvik alltför vågade mönster – om du ändrar dig kan det vara en lite knepig process att göra om (inte minst om du har golvvärme)
 • Välj en variant med ljusare färger – en solig dag kan mörka plattor bli väldigt varma

Kan man lägga klinkers utomhus?

Det går utmärkt att lägga plattor på exempelvis en uteplats, förutsatt att de är frostsäkra. Välj en platta i granitkeramik för att vara säker på att den fungerar utomhus.

RABATT PÅ TERRAZZO-KLINKER NEDAN!

Beige matt terazzo finns HÄR

Hur snyggt är inte detta matta Terazzokakel? förvandlar vilket sunkigt badrum som helst till en våt dröm!

Terazzo klinker med rabatt ovan HÄR

Ljusgrått terazzoklinker hittar ni HÄR

Skapa något nytt med terrazzo-klinkers

Om du vill tänka nytt och skapa nytt kan så kallade terrazzo-klinkers vara ett utmärkt val. Det handlar om vackra plattor med olika mönster. Vissa varianter har tvåfärgade eller trefärgade mönster i neutrala färger (till exempel vitt, ljusgrått och mörkgrått) medan andra är betydligt mer färgglada.

Terrazzo-mönster med lite djärvare färger är spännande att inreda med oavsett rum i hemmet. Badrummet är kanske det naturliga valet, men även uteplatsen, hallen och matplatsen kan ges en speciell karaktär med mönstrade plattor.

Ljusgrå kakelplattor ovan HÄR

Sammanfattning – klinkers

Klinkers är ett fantastiskt material som i princip kan passa till varje golv och vägg i ditt hem – från badrummet och köket till vardagsrummet, uterummet och ut på uteplatsen. I den här artikeln har vi samlat ihop ett antal olika tips kring vilka varianter som finns och hur du kan använda dem i din inredning. Nu återstår bara att önska lycka till med dina projekt!

 

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024