Kalatea – Skötsel och planteringstips

Växtsläktet Kalatea kännetecknas av avlånga löv i en bländande variation av färger  och är nog en av de mest attraktiva tropiska växterna i världen. På grund av växternas attraktiva röda ränder samt ådring, är de vanligtvis kända med namn som zebraväxt, påfågelväxt eller skallerormväxt.  Kalatea kan hittas utomhus i exotiska miljöer och de inte tål svala temperaturer.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Så de odlas i kyliga klimat vanligtvis inomhus året runt som krukväxter. Dessutom kan Kalateas växter vara svåra att ta hand om, eftersom de har en meritlista för att vara ganska kräsna med växtvården.

Kalatea skötsel

Ljus

Även om det kan verka kontraintuitivt för en tropisk växt, väljer kalatheas filtrerat ljus eller full skugga. De är vana vid att expandera under ett tak av träd på djungelgolvet och har därför anpassat sig för att informera solsken snarare än konsekvent hårda strålar. Så håll din calathea borta från rakt solljus, eftersom för mycket ljus kan kasta de fallna löven och även få deras livliga mönster att blekna.

När man odlar dem inuti behöver indirekt sol från ett östligt, sydligt eller västvänt hemfönster räcka. Det är bra att rotera din växt, så att solen träffar den jämnt. Du kunde se de nedfallna löven på din calathea flyttas under hela dagen, fällas ihop under natten och öppnas bredare tidigt på morgonen. Detta för att växten ska kunna utnyttja solupptagningsförmågan på bästa sätt.

Jord

Kalatea föredrar en lerig eller humusig jord som är rik på råmaterial. Ett något surt till neutralt jord-pH är bäst.

För krukväxter fungerar en torvig krukväxtblandning som är lätt och dessutom luftig, liksom alla specialblandningar som är inriktade på afrikanska violer.

Vattning

Vattna regelbundet för att hålla ständigt våt (men inte blöt) jord. Calatheas gillar mycket vatten, men de vill inte bli mättade.

Temperaturnivå samt Fuktighet

Kalatea-växter frodas när de hålls vid temperaturer runt 25 grader varmt. De kan uthärda ett fall ner till 5- men inte mer.

Dessutom vill Kalatea luftfuktighetsnivåer på 50 % och högre. Inomhus kan du höja fuktnivån runt din växt genom att placera en luftfuktare i närheten. Du kan också placera växtens behållare på en bricka fylld med vatten och stenar, och se till att behållaren aldrig rör vid vattnet.

Gödsling

För en frodig, komplett växt, behandla din Kalatea en gång i månaden med en flytande välbalanserad växtfoder på halv styrka under våren, sommarsäsongen och även hösten, enligt etikettens riktlinjer. Håll ut med gödsel under vintermånaderna när plantan normalt växer mindre.

Typer av Kalatea

Det finns massor av Kalatea-arter, några är:

Calathea orbifolia: Denna sort inkluderar silvergröna ränder på sina enorma nedfallna löv.
Calathea makoyana: Allmänt kallad påfågelväxten, denna art inkluderar fallna löv av mörkgrönt, grädde, lila, såväl som rosa toner med röda stjälkar.
Calathea ornata: Denna typ kallas pinstripe växten på grund av dess djupa miljövänliga nedfallna löv med rosa röda ränder.

Föröka Kalatea

Att föröka Kalatea är inte bara en billig metod för att få nya växter, men det kommer också att göra det möjligt för dig att replikera växter med speciella fantastiska färger och mönster. Vår eller sommar är den mest effektiva tiden att föröka Kalatea. En av de mest effektiva metoderna för att föröka Kalathea är via rotdelning, men det bör bara göras om moderplantan är frisk och balanserad och minst 2 år gammal. Så här gör du:

  • Vattna din planta dagen innan du förbereder dig för att separera den, så att rötterna kan ta upp tillräckligt med fukt innan de störs.
  • Samla försiktigt växten, akta dig för att inte skada dess ursprung.
  • Rulla gradvis isär ursprunget för att dela upp växten i 2 områden. En trädgårdsgaffel kan vara praktisk för att dra isär envisa rötter.
  • Plantera om de helt nya sektionerna på deras helt nya odlingsplatser på exakt samma djup som de odlade tidigare. Vatten för att fukta jorden.

Omplantering

En kruka som är 8 till 10 tum genomgående och djup bör fungera bra för en Kalatea-växt. Se till att den har tillräckligt med avloppsöppningar. Dessutom kan oglaserad lera vara en bra produkt för att överflödig smutsfukt ska avdunsta med dess väggytor om du har en tendens att övervattna.

Det är bäst att hålla sig till en planta per kruka, så att ursprunget inte blir proppfullt. Strategi att ompotta vartannat år i en behållare som är 1 till 2 tum större i storlek. Calathea-växter som är rotbundna kan sluta bli svaga och ohälsosamma, eftersom de inte kommer att ha förmågan att framgångsrikt ta upp både väta och näringsämnen.

Omplantering utförs bäst på våren eller försommaren under växtens energiska tillväxtsäsong. Vattna Kalatean väl en dag eller två före omplantering för att minimera stressen och ångesten på plantan. Dra försiktigt bort rotklumpen ur den gamla krukan och behåll ursprunget så intakt som möjligt. Och plantera den på samma djup i den helt nya krukan, ladda runt den med färsk krukväxtblandning.

Övervintring

Om dina sommartemperaturer inte når lägre än 20 grader varmt på natten, kan du ta med din krukväxt utomhus för perioden. Ditt klimat bör också ha måttlig till hög fuktighet.

Men så fort temperaturen börjar sjunka, då är det dags att ta in din planta igen. Men först, ta en titt på löven och behållaren för eventuella skadedjur i trädgården. De kan ofta slås av med en spray vatten från ett slangrör, eller så kan du behöva använda en insekticid tvål. Återställ sedan din växt till dess inre plats och återuppta dina tillvägagångssätt för att öka fuktigheten efter behov.

Typiska skadedjur

Eftersom Kalatea-växter föredrar en fuktig atmosfär, är de benägna att svampmygg (som växer när det finns fukt). De påverkar normalt inte växtens välbefinnande och kan elimineras genom att använda neemolja. Andra vanliga insekter inkluderar bladlöss, mjöllöss, spindeltermiter och även fjäll. De flesta av dessa problem kan behandlas med flera appliceringar av trädgårdsolja eller insekticid tvål.

Hur får man Kalatea att blomma?

Kalatea-arter har blommor som vanligtvis är lila, vita eller gula som visas på spikar under våren till sensommarsäsongen. Blommorna har en asymmetrisk rörform med 3 kronblad och foderblad. Förutom att de innehåller en lätt citrusliknande doft. Växter kräver ingen speciell behandling när de är i blom; se bara till att de fortsätter att få rätt vatten, fuktighet och värme.

Det är ovanligt att Kalatean blommar i ditt hem, eftersom de är kräsna när det gäller att ha sina specifika helt naturliga expanderande problem för att skapa blommor.

Vanliga problem

När de expanderas i den miljö de gillar, har Kalatea-växter få problem. Men när förhållandena till och med är något dåliga kan vissa problem uppstå.

Bruna lövkanter

Om du ser att kanterna på din calatheas löv blir bruna, är det ett säkert tecken på att du behöver öka ditt vattningstempo. Om du känner dig torr när du sticker fingret en tum eller mer ner i smutsen, ge din planta lite vatten.

Bladen blir gula

Kalatea är förvånansvärt noga när det gäller vilken typ av vatten de får. De är känsliga för många mineraler som normalt upptäcks i många kranvatten, vilket kan göra att deras fallna löv gulnar. För att förhindra detta, vattna din calathea med filtrerat vatten, regnvatten eller kranvatten som har legat ute över natten så att eventuell klor eller fluorid som finns kan avdunsta.

FAQ

Vad är skillnaden mellan Kalatea och petition plants?

Även om böneväxt är ett vanligt namn för vissa kalatheas, är inte alla Kalatea-varianter böneväxter. De typer som många tänker på när de hör petitionsväxter är Maranta leuconeura. Dess fallna löv fälls ihop under natten (som ber händer) och öppnar sig hela dagen.

Kan Kalatea växa bra i ditt hem?

Kalateas upprätthålls i allmänhet som krukväxter, särskilt på grund av det faktum att de inte kräver mycket briljant naturligt solljus. Ändå är det nödvändigt att upprätthålla en mysig och fuktig miljö för dem i ditt hem.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

 

Foto längst upp: Plantagen

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 117 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis