Flasklilja - skötsel och planteringstips

Flasklilja – skötsel och planteringstips

Flasklilja (Beaucarnea recurvata) när den växer utomhus kan bli ett träd i full storlek, som tornar upp sig över husen. När de odlas utomhus i fullt solljus, kan Flasklilja bli hela 9 meter höga. Trots det typiska Eng namnet Ponytails palm och växtlighetens utseende är denna växt inte en riktig palm, utan en medlem av familjen Asparagaceae som består av ätbar sparris.

Flasklilja är från de torra regioner i Centralamerika och är också bland de mest bekväma av små träd att växa inomhus.

LÄS MER: Största trädgårdstrender 2024

När den odlas utomhus är våren den konventionella växttiden, även om en Flaskliljan kan odlas nästan när som helst under året. Detta är en extremt långsamväxande, långlivad typ av växt. Det kan ta hela fem år eller till och med mer för att få den bli uppåt 1 meter hög.

Flasklilja skötsel

Om Flaskliljan placeras på rätt ställe är den för det mesta problemfri, eftersom den bara behöver en blygsam mängd vatten regelbundet.

Som en inomhusväxt är Flasklilja i grunden en “plantera den och glöm det också” typ av växt, som ger den tillräckligt med ljus för att frodas och även något jämnt vatten under den expanderande perioden. Tänk dock på att denna växt är en exceptionellt långsamväxande växt, så förvänta dig inte att din stationära datorväxt förvandlas direkt till ett hörnexemplar på 1 eller 2 odlingsperioder.

Ljus

Flasklilja gillar fullt solljus eller briljant indirekt ljus. När den odlas som en inomhusväxt, placera den på den ljusaste platsen du kan upptäcka – ett hemfönster som får direkt sol eller mycket indirekt ljus.

Jord

Denna växt är infödd i halvökenområden i Centralamerika, och även när den planteras utomhus klarar den sig bäst i relativt sandig men naturligt rik jord. Liksom i inomhusväxter lyckas den med en kaktus/suckulent krukblandning förstärkt med torv för att förhöja sin prakt.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Vattning

För krukväxter, vattna växten under den expanderande säsongen var sjunde till 14:e dag. Den runda stjälken lagrar vatten, så var noga med att inte övervattna den. Under hela vintern, reducerad vattning till regelbunden månadsvis.

En flasklilja som planterats i trädgården behöver sällan vattnas om du får någon typ av normal nederbörd. I torrt klimat eller under perioder av torka räcker det med en liten vattning varannan vecka.

Temperaturnivå och luftfuktighet

Flaskliljan gynnas av varma, torra temperaturnivåer, över 35 grader varmt. Denna växt gillar inte frost och kalla klimat. Den klarar även torr luft bättre än många andra växter.

Gödselmedel

Mata regelbundet med flytande växtfoder under den växande säsongen, eller använd en långsam frisättning pelletsväxtfoder på våren. Minska utfodringen under hela vintersäsongen.

Plantering och omplantering

Bra jord för en flasklilja är kaktus krukblandning som blandas med lite torv. Plantera om på våren vid behov. Om ditt mål är att expandera en enorm palm, plantera om den varje år, men om du vill behålla den i mindre storlek, plantera om vartannat eller vart tredje år.

Förökning

Flaskliljan skapar ibland förskjutningar (“ungar”) från basen, som kan tas bort och även krukas upp separat. Normalt sett är detta dock en svår uppgift att bemästra på grund av brist på rötter på offseten. Om du vill prova, använd ett rothormon för att öka helt nytt ursprungstillväxt på offset. En flasklilja blommar nästan aldrig (om någonsin) i ditt hem för att generera livskraftiga frön.

Skadedjur/sjukdomar

Liksom de flesta krukväxter kan en flasklilja vara i riskzonen för spindkvalster, mjöllöss och även räckvidd. Trädgårdstvålar eller oljor är bra icke-toxiska metoder för att reglera dessa parasiter.

Potentiella men sällsynta sjukdomsproblem består av lövfläckar, stamröta och även mikrobiella fallna lövstrimmor. Att vattna för mycket är en av de mest typiska orsakerna till svampproblem och stamröta.

FAQ

Hur sköter man en Flasklilja?
Vattning måste ske på jorden, inte på själva stammen. Skulle flasklilja växa sig stor och behöva mer utrymme så fungerar det alldeles utmärkt att plantera om den i en större kruka med vanlig blomjord och gärna med lite vanlig krukväxtnäring.
Kan man beskära flasklilja?
Beskär bort påverkad vävnad . Använd vassa och rena beskärningsaxar, ta bort de uttorkade spetsarna med rena snitt för att undvika att skada frisk vävnad.
REA FYND SHOP
Foto: Plantagen
  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024