Har du kemikalier i ditt dricksvatten?

(”samarbete med Aroniabutiken)

Minst 2 miljoner svenskar har för mycket PFAS i dricksvattnet enligt Naturskyddsföreningen. Det rapporteras från flera håll, både från tunga instanser som Svenskt Vatten, men också oberoende media som Ny Teknik, om kraftigt försämrad kvalité på det kommunala dricksvattnet.

Aroniabutiken introducerar en effektiv, enkel och prisvärd lösning: Instapure vattenfilter, ett enkelt prisvärt vattenfilter för din kran.

Vad är PFAS?

PFAS, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, används i en mängd vardagliga produkter på grund av sina smuts-, fett och vattenavvisande egenskaper. Det återfinns bl.a. i kosmetika, rengöringsmedel, stekpannor, textilier och kläder. Samtliga PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och förekommer inte naturligt i vår miljö. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö, skriver Kemikalieinspektionen

Studier visar att de kan orsaka hormonrubbningar och cancer hos gnagare. Två av de mest kända ämnena inom gruppen – PFOS och PFOA – är de mest skadliga och har påträffats i vårt grundvatten.

Varför alla behöver ett vattenfilter

Flera rapporter vittnar om höga halter av kemiska ämnen som PFAS och andra föroreningar, som mikroorganismer och bly, varför vattenfiltrering blir allt viktigare i takt med den allt sämre kvalitén på det svenska kommunala dricksvattnet. En studie från Karolinska Institutet pekar också på att antibiotikarester i vattnet kan vara en bidragande orsak till antibiotikaresistens.

Även asbest kan på olika vägar hamna i dricksvattnet, bl.a. genom bergvittring, rör i marken eller luftföroreningar. Också detta kan innebära en hälsorisk för den som får i sig det via vattnet, enligt Svenskt Vatten. På samma sida kan man läsa hur fluor förekommer i vissa grundvatten i Sverige som fluorid i höga halter. Ett flertal studier påvisar också förekomsten av läkemedelsrester i vårt dricksvatten.

Stor ökning av nedspolat skräp

Stora mängder kondomer, blöjor, tamponger, våtservetter och annat skräp som ej ska spolas ner – närmare bestämt 2156 ton – hamnade i reningsverket i Henriksdal utanför Stockholm under förra året.  Till skillnad från avföring som enkelt bryts ner biologiskt så tar det otroligt lång tid för plaster, läkemedelsrester och kemikalier att brytas ner, om de ens gör det.

Hälsorisker

I vårt vatten kan det finnas rester av kemiska ämnen som bisfenol A (BPA) och bly, bekämpningsmedel samt radioaktiva ämnen i form av radon och uran, som även om de är naturligt förekommande också utgör hälsorisker. De svårnedbrytbara PFAS-ämnena ansamlas även de i levande organismer, och den senaste forskningen har sett tendenser till att dessa negativt påverkar framför allt barns hälsa.

Som boende i Unnaryd fick erfara kan kemikalieutsläpp ske plötsligt och utan förvarning. I slutet av förra året läckte en hög dos kemikalier ut i ledningsnätet, varpå invånarna avråddes från att ens tvätta sig i eller använda det otjänliga vattnet till matlagning.

En fullständig lösning – Instapure vattenfilter

Med hjälp av kokosbaserat aktivt kol kan den utbytbara och patenterade filterinsatsen hos Insapure vattenfilter filtrera bort upp till 99 % av de skadliga ämnena i ditt dricksvatten. Varken PFAS, läkemedelsrester, bly, klor, bekämpningsmedel eller tungmetaller slipper igenom insatsens effektiva filter.

Prisvärd och lätt att hantera

Instapures vattenfilter är både lätt att installera och använda. Med kranmekanismen på plats kan du enkelt välja mellan att filtrera vattnet eller låta det flöda igenom utan filtrering. Med sitt otroligt låga pris om 749 kronor är den inte bara en komplett utan också ekonomisk lösning i jämförelse med andra vattenfilter på marknaden.

Så här enkel är den att montera på din kran:

Komplett set

När du köper Instapure vattenfilter ingår allt som behövs för installation och användning. Det medföljande filtret räcker i upp till tre månader i ett hushåll om fyra vid normal användning. Fullständiga installationsinstruktioner medföljer. Instapures filter är designat för att passa 98% av svenska kranar.

(Du kan ringa eller mejla in en bild till Aroniabutiken om du är osäker)

Investera i din hälsa

Märk skillnad direkt genom att rena ditt vatten med Instapure. För en liten summa kan du enkelt skydda hälsan hos dig och din familj, så varför vänta? Liksom många andra svenskar kan du nu ta steget till renare, säkrare vatten med Instapure vattenfilter från Aroniabutiken.

”Hej jag gillar vattenfiltret.Det blev ett helt nytt vatten som smakar vatten inte klor och annat skit som finns i vattnet nu för tiden. Jag brukar köpa juise som är riktigt bra mot förkylningar m.m. Så jag kommer att fortsätta köpa era produkter.” Eva H

Fler positiva omdömen från verifierade kunder om Aroniabutiken och dess produkter kan du läsa på produktsidan, men också hos oberoende Reco. Läs mer här.

Aroniabutiken önskar alla läsare en hälsosam höst!

Håll dig uppdaterad om nyheter och erbjudanden genom att följa oss på Facebook.

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 111 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis