Intervju med inredare – Myhres & Co

Innehållsförteckning

Jag är så taggad på att berätta att vi kommer ha en helt ny kategori på Inredningsvis, från i år. Den heter “Intervju med inredare” och här kommer vi intervjua alla Sveriges mest intressanta inredare. Inte bara stora välkända företag, utan många mindre kommer vara med. Jag tror det kan bli kul för er att läsa hur inredare jobbar och tänker. Ofta jobbar och sliter de dolt bakom kulisserna.

LÄS MER: Få ditt inredningsföretag att växa – 5 tips

Det är dags sätta rampljuset på våra hårt jobbande inredare, och vi rivstartar med att intervjua företaget Myhres & Co, som ligger i den vackra lilla kuststaden Varberg utanför Göteborg.

Vi är i början av ett nytt år! vilka inredningstrender tror ni kommer komma starkast detta nya år?

Vi hoppas att vi i 2024 fortsätter bygga på nättopp det personliga yttrycket och att lekfullheten får fortsätta ta plats i inredningen med mönster, färger och former. Vi hoppas också att återbruk och second hand håller i sig, att vi förändrar, målar om och hittar ny användning för möbler och inredningsdetaljer, mixar nytt och gammalt och att det unika och personliga får fortsätta ta plats.

Och passar på fråga vilka trender gillade ni mest från 2023?

2023 var trä det ”nya” material. Bland annat fick trämöblerna comeback. Ett bra material som håller över tid och enkelt kan förnyas.  En annan tendens är att vi i 2023 fortsätter använda färg och mönster – på textilier, mattor, på väggar och i tak. Det känns som vi 2023 omfamnar det personliga hemmet och det gillar vi.

Det finns många inredningsfirmor nu. Nämn 3 saker som gör att ni sticker i mängden och gör er verksamhet unik?

Vi är duktiga på att hitta kundens personliga stil och får ofta höra att en av våra styrkor ligger just i att ta fram den stil och känsla kunden kanske har svårt själv att definiera.

Vi ser också ett ökat intresse i att vi kan erbjuda 3D visualiseringar. Visualiseringarna är ett populärt tillägg till moodboard och materialpresentation som ger kunderna, ja ett enklare sätt att visualisera ett rum och förstå hur våra designidéer kommer fungera.

Gemensamt för de flesta av våra projekt är att kunden vill ha en helhetslösning och få hjälp hela vägen från design, inköp och leverans. Vi har en bakgrund inom bland annat projektledning och har arbetat med inredningsdesign i mer är 10 år.

Det är mycket tal om hållbarhet nu, hur omfamnar ni hållbarhet och eco tänk när ni inreder?

När jag startar upp ett inredningsuppdrag finns hålbarhetstänket alltid med. Under 2023 deltog Myhres & Co. i en hålbarhetsworkshop via ALMI. Syftet var att definiera företagets utveckling med hållbarhet i fokus inom miljö, affärsetik, kund & konsument, samhälle och mänskliga rättigheter. Det gav oss en medvetenhet runt de delar av företaget där vi redan arbetar hållbart och de delar vi behöver fortsätta utveckla.

Har ni någon speciell stil när ni inreder?

Nej, omedelbart inte, utan vi är van att arbeta med många olika inredningsstilar. De flesta inreder med en mix av flera stilar och en duktig inredare lägger ner tid på att lyssna till kunden och ta fram kundens unika stilmix. Men självklart löser varje inredare sina uppdrag utifrån egna erfarenheter, inspiration och influenser.

Vart hämtar ni mest inspiration från när ni inreder hos olika kunder?

Inspirationen kommer ofta via den dialog jag har med kunden inför uppdraget och från utrymmets karaktär och omgivning. Ibland är det en möbel, ett mönster eller en tavla hos kunden som får bli utgångspunkt. Generellt hittar jag ofta inspiration i naturen, jag deltar på mässor och håller mig uppdaterat om nyheter via mina leverantörer.

Berätta vilka strategier ni använder du för att få en kunds vision återspeglas i slutresultatet?

Kommunikation är det absolut viktigaste verktyg vi har i den sammanhang. En inredare kan aldrig lösa kundens inredningsproblem på egen hand. Vi har en dialog runt livsstil, förväntningar, behov, funktion, budget, stil och känsla och då gäller det för oss att suga till oss så mycket information som vi kan. Dessutom har vi självklart löpande kontakt och avstämningsmöten både under arbetet med designkonceptet, men också under själva utförandet.

Ett annat viktigt element för ett lyckat uppdrag, är att kunden får verktyg och en målbild att arbeta med när jobbet är slutfört. Ett hem ska ju alltid uppdateras och justeras lite då och då – det utvecklas och förändras med de som bor där.

Är det nån gång ni misslyckats helt i att inreda efter förväntningar? Och isf vad lärde ni er av det?

Beskriv er erfarenhet av att arbeta med kunder som har motstridiga idéer om hur de vill att deras inredning ska se ut?

Ja, det är intressant och något vi har erfarenhet av. Vi lärde oss snabbt att alla parter med bestämmelserätt ska vara med på mötena. Kan ju låta självklart, men det är inte alltid tillfället. Att anlita en inredare, som enbart förhåller sig till önskar och behov från hälften av de som ska bo i hemmet, är som att baka en pizza utan botten.

Det går alltid att hitta ett gemensamt designkoncept, men det kräver att vi känner till alla parters önskar och prioriteringar. Ett klassiskt exempel på motstridiga idéer är storlek eller/och placeringen av tv’n, vilket i sin tur påverkar möbleringen, typ av soffa, storlek på matta, typ av taklampa osv osv…… Ja, ni förstår att det inte blir så lyckad.

Inredningsvis läsare frågar ofta hur man inreder bäst på små ytor. Så nästa fråga är vad är era bästa tips att inreda ett litet rum/hem så det verkar större? (kortfattat) några knep?

 1. Tänk på höjden. Använd väggarna.
 2. Montera det du kan på väggen som tv-bänk, förvaringsskåp etc. Nu mera synlig golvyta, nu större känns rummet.
 3. Multifunktionella möbler. Till exempel bäddsoffa, utdragbart bord som fungerar både som matbord och skrivbord.
 4. Få, men större inredningsdetaljer, växter.
 5. Håll dig till en begränsad färgskala, på 3–4 kulörer. Ett bra tips för att skapa rymlighet är att måla in väggförvaring/skåp i samma färg som väggen.

Till sist till alla som har en dröm därute att bli inredare, vad är era främsta tips till dem? Måste man ha en naturlig talang eller kan man skola sig till proffs? Som vi alla förstått handlar att vara inredare, om så mycket mer än bara att piffa några kuddar.

Även med talang tror jag det är bäst om man har någon form av basutbildning inom färglära, ljussättning, inredningsstilar, arkitektur, möblering, materiallära. Det är också bra att veta hur vi påverkas av ljud, färger, textur och hur man skapar rymlighet.

Sedan är det som med många kreativa yrken, ”learning by doing”

Slutsummering

Vi tackar Myhres & Co för denna härliga intervju. Letar ni inredare i Varberg då är detta företag att kolla närmare på. Det är så kul att se inredare visioner och hur de tänker innan de drar igång ett kund projekt. Missa inte kommande intervjuer med inredare här på Inredningsvis i vår.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024