fbpx

10 ställen att placera hyllor på hemma

Med en hylla kan du skapa mer plats nästan var som helst hemma. Böcker, saker du använder i vardagen, dekorativa saker – med extra hyllplan här och där får du plats med mer och utnyttjar väggarna maximalt. Extra plats är särskilt guld värt om du bor litet!

I den här artikeln får du tips på 10 ställen att placera hyllor på hemma. En del av tipsen kanske tycks självklara, medan andra är lite mer oväntade. Se listan som inspiration!

Hyllor ovanför skrivbordet

Om du har ett kontor hemma, eller åtminstone en särskild plats där du jobbar, studerar eller bara betalar räkningar, behöver du plats för förvaring. Den naturliga platsen är självklart ovanför skrivbordet.

Med en enkel hylla i ett eller två plan kan du få undan papper och böcker så att du kan hålla skrivbordet rent. En hurts på golvet kan också vara en idé.

Hur djup ska en bokhylla vara?

Om du ska få plats med böcker i normalstorlek behöver din hylla vara omkring 25 cm djup. Höjden mellan planen behöver vara minst 30 cm.

Ni hittar trendig trähylla ovan HÄR

Varje hörn är en outnyttjad förvaringsplats!

Varje rum i ditt hem har fyra hörn. I vissa rum, till exempel kök och badrum, är flera av hörnen redan upptagna. I andra rum är det fritt fram att möblera för smart förvaring.

Med en hörnhylla kan du skapa massor av plats för förvaring. Hörnhyllan kan också vara en fin inredningsdetalj i sig. Du väljer naturligtvis själv hur du väljer att ”möblera” din hörnhylla!

Placera hylla ovanför dörr

Om du behöver smart förvaring är tipset om att placera hyllplan ovanför dörrar ett av de bästa. Allt beror dock på avståndet mellan dörr och tak. Har du lågt i tak får du nog välja bland våra andra tips.

Om du har plats för en hylla ovanför dörren kan du stuva undan saker du vill ha framme men kanske inte behöver varje dag. Det kan vara en perfekt lösning om du bor litet.

Vilka typer av vägghyllor finns?

Det finns många varianter av hyllplan för vägg. Den klassiska med fästen och konsol är kanske vanligast. Andra varianter är svävande vägghyllor utan synliga beslag, kubformade förvaringssystem med eller utan moduler och smala lister för foton, tavlor och dekorationsföremål.

Hylla ovan finns HÄR

Möblera med hyllor i badrummet

I badrummet har du garanterat redan en hel del bänkar, skåp, lister och annat för det du behöver. Dock kan det alltid behövas mer plats både i ett praktiskt perspektiv och för att ge en mer ombonad och hemtrevlig atmosfär.

Till exempel kan en hylla vid badkaret vara perfekt om du tycker om att bada med tända ljus. En steg- eller vägghylla kan vara en fin och praktisk detalj för hörnen i rummet. Möjligheterna är många.

Trapphuset är en bortglömd plats

I många hus och hem är trapphuset en lite bortglömd plats. Det är ett sätt att transportera sig mellan våningsplanen, inget annat. Det är lite synd eftersom trapphuset erbjuder mängder av utrymme.

Ett par hyllor i trappen kan ge plats åt både mer praktiska ting och dekorativa inslag. Till exempel kan en list med fotografier och böcker verkligen göra skillnad. Det kan också bli lite extra elegant med hyllplan i olika höjd.

Kan jag ha en hylla i trä i mitt badrum?

Du kan absolut ha en trähylla i badrummet. En förutsättning är att den är behandlad för att klara våtrum. Materialet bör också vara tungt och hårt. Hyllan ska dessutom inte placeras nära duschen eller badkaret.

TRENDIGA TRÄHYLLOR

Trähylla ovan finns HÄR

Bokhylla i trä ovan finns HÄR

Trä som material trendar stenhårt denna säsong och så även hyllor i trä!

Ni hittar svart hylla ovan HÄR

Vardagsrummet har många möjligheter

Vardagsrummet är den mest naturliga platsen för en extra hylla eller två. Det är det största rummet i ditt hem och du spenderar mycket tid där. Här har du många möjligheter och många platser för hyllplan.

Om du har en TV kan utrymmet över TV:n vara perfekt för en hylla. En rad av hyllplan över soffan, där du placerar exempelvis böcker och dekorativa saker, kan också vara en idé. Ett annat tips är att placera en bokhylla formad som en stege i ett hörn av rummet.

Tips för vardagsrummet:

  • Vägghylla i enskilda plan
  • Väggmonter
  • Bokhylla på vägg eller på golv
  • Hyllsystem i moduler

Ovanför sängen – bra tips för små boenden

Om du inte har en sänggavel av det större formatet har du gott om plats ovanför sängen. Här finns plats för en hylla, särskilt om du bor smått och behöver varje extra kvadratmeter för förvaring.

Du har många alternativ om du vill skapa mer utrymme ovanför sängen. Du kan välja mellan allt från ett enkelt hyllplan till hela förvaringssystem. Det gäller bara att du känner dig trygg med att ha en hylla ovanför huvudet!

Ni hittar hyllor ovan HÄR

Längs taket har du mycket utrymme

Längs upp på väggen mot taket finns mängder av plats! Det är ett outnyttjat ställe i de flesta hem, ett ställe som du kan använda för både det ena och det andra.

Det finns några hylltyper som är bättre än andra för förvaring längs taket. Några exempel är:

  • Svävande plan (dolda beslag)
  • Hyllplan med små konsoler
  • Tavelhylla
  • Tavellist

Skapa mer plats i hallen

Hallen är inte sällan den plats i huset som vi bryr oss minst om. Här finns ofta förbättringsmöjligheter, inte minst genom mer (och mer praktisk!) plats för förvaring för det du behöver varje dag.

En hylla ovanför dörren kanske kan vara en idé? Ett par små lister på sidorna av hallspegeln likaså? Med några små grepp kan du organisera din hall på ett bättre sätt.

Ni hittar mässing vägghylla HÄR

Optimera förråd och garage

För många är förrådet ett sorgebarn. Det är inte särskilt organiserat och mycket ligger huller om buller. Garaget är ofta en annan plats där organisationen inte är på topp. Smart placerade hyllor är en lösning.

Med en vägghylla utnyttjar du väggen på ett optimalt sätt. Du kan också använda hyllenheter mot väggarna. De får gärna vara lite mer robusta, särskilt i garaget.

Sammanfattning

En hylla ger automatiskt mer plats var du än placerar den. Det är nästan som magi! I den här artikeln hittar du tio tips på hur du kan inreda för mer plats med hyllor. Som du ser går det att vara kreativ. Nu är det bara för dig att fundera på vilka möjligheter du har hemma och vilka förändringar du vill göra.

 

Foto längst upp: bokhyllanab

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis