höstanemon rosa

Höstanemon – Skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Höstanemon eller Anemone Hupehensis, som den heter på latin. Är en omtyckt blomma som blommar på tidig höst och håller sig ett bra tag in i senhösten. Det grekiska ordet för anemon är ”anemos” som betyder ”vind” Det finns många olika typer av anemoner. Men alla har gemensamt att de har långa stjälkar, som reser sig för att stödja ömtåliga blommor. Alla anemon typer trivs i fuktig jord och full till delvis sol och gärna i varmare klimat.

LÄS MER: Så odlar och sköter du persika

I detta inlägg går vi igenom hur ni kan sköta och plantera anemoner som växer på hösten, och även våranemoner.

rosa höstanemon

Foto: adamrobinsondesign.com

Är höstanemon giftig?

Växterna består av ett material som kallas protoanemonin, vilket gör alla delar av anemonväxter måttligt giftiga för människor och farliga för djur.

Höstanemon skötsel

När ska man plantera höstanemoner?

Man planterar höstanemonerna på våren och våranemoner på hösten. Det gäller både inköpta plantor och vid delning och omplantering.

LÄS MER: 6 tips att odla klätterväxter

Jord kvalitet

Denna typ av anemoner ska ha en väldränerad jord som är relativt fuktig.

Plantera anemoner i fuktig, väldränerad jord. Innan du planterar kan du förbättra jorden genom att inkludera trädgårdskompost, bladmögel eller olika andra råvaror. Anemoner är inte noga med jordens pH, men kommer säkert att blomma bra i lätt sur jord.

Ljus/sol

Många arter av anemoner bör odlas, där de får minst en halv dag med direkt solsken. Vissa sorter frodas mer i halvskugga, men de bör fortfarande få minst fyra timmars sol dagligen.

Vattning

Vattna anemonerna rutinmässigt när nederbörden är mindre än en tum per vecka. Håll jorden försiktigt blöt genom att vattna gradvis för att låta jorden absorbera så mycket vatten som möjligt. Vissa sorter har unika vattenbehov; Som ett exempel, träsippor (A. nemorosa) går bort till marken på sommaren och behöver inte vattnas upp förrän den växer ut igen på hösten.

LÄS MER: 10 bästa blommande buskar nånsin

Temperatur och luftfuktighet

Anemoner gillar relativt svala temperaturer, inte överhettat. Många typer klarar sig bäst med dagtemperaturnivåer på 15-22 grader varmt och natttemperaturer runt 10 grader.

Alla anemoner har annars inga speciella fuktighetskrav, förutsatt att de får korrekt jord fuktighet.

Gödsling

Om så önskas kan du lägga till benmjöl till jorden, på hösten för vårblommare, för att ge växterna en näringstillväxt. Annars krävs ingen extra utfodring krävs eller rekommenderas.

Typer av anemoner

Flera typer av anemonsorter finns. De består av:

  • Anemone Blanda: Kallas Grecian windflower, denna växt anpassar sig bra utomhus. Några anmärkningsvärda sorter inkluderar ’Blue Star’, ’Pink Charmer’ och ’White Splendour’.
  • Polyp coronaria: Denna sort har vallmoliknande blommor med svarta mittpunkter och är framträdande i blomsterarrangemang. Kallas ibland vallmopolyp och är pålitligt robust. Några föreslagna sorter inkluderar ’Lord Lieutenant’, ’Mount Everest’ och ’Sylphide’.
  • Anemone Hupehensis var. Japonica: Japanska anemoner blommar perfekt från midsommar till sen höst, vilket ger trädgårdsmästare ett skuggälskande alternativ till höstens soldränkta mammor och astrar. Några föreslagna sorter: ’Bressingham Glow’, ’Pocahontas’, ’Praecox’ och ’Pamina’.
  • Polyp sylvestris: Ofta kallad snödroppe, denna växt är en tidig vårblommare som inte har tid att nå underbara höjder.

Hur odlar man höstanemon från frö?

Fröförökning av anemoner generellt är en långsam, oförutsägbar metod som normalt endast praktiseras av betydande nybörjare eller av proffs som skapar helt nya sorter genom självdisplinerad korspollinering.

Men om du har för avsikt att försöka odla frö, samla frön från torkade fröhuvuden som lämnats efter att blommorna missfärgats, och så dem i ett uterum fullt av lossad, väldränerad jord. Täck knappt fröna. Efter att de har vuxit, gör det möjligt för plantorna att förbli utomhus under vintern under ett tjockt lager av kompost, efter det transplantera dem separat för att följa våren.

Om du vill börja fröna i ditt hem i krukor eller brickor, kommer fröna säkert att behöva en sval skiktningsperiod på 3 till 4 veckor innan du sår dem i ett ljust område för att gro.

Anemoner övervintring

Med tanke på att arten som odlas är lämplig för din styrkezon, krävs inget speciellt vinterförsvar för anemoner. Majoriteten av trädgårdsentusiaster klippte bara av blomstjälkarna och lövverket nära marknivån som en del av den grundläggande vinterstädningen i trädgården.

Om du odlar en art som är gränshärdig för din region, kan ett lager kompost över rotkronorna skydda ursprunget från vinterdöd.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Även om det inte finns några absolut allvarliga skadedjurs- eller sjukdomsproblem med höstanemon, så kan de drabbas av bladnematoder som livnär sig inuti de fallna löven. Dessa mikroskopiska smutsmaskar kan skapa förändrade löv och blommor via skador på växtcellerna. Skadedjursbekämpning är utmanande, men att eliminera växter och värma upp jorden med solarisering tar ibland bort nematoder. Alla växtprodukter på den drabbade platsen måste avlägsnas och hanteras. Att regelbundet bearbeta jorden och låta den koka i solljus kan rensa området från nematoder.3.

En rad svampbladsområden, dunmögel och mjöldagg kan påverka anemoner även om sjukdomarna nästan aldrig är allvarliga.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024