fbpx

Doftranka – skötsel och planteringsråd

Dotranka Stephanotis, även kallad Madagaskar jasmin eller brudblomma, är en blommande vinstock med små och aromatiska vita blommor och glänsande, ovala gröna fallna löv. Stephanotis expanderar bäst i fuktiga, tropiska klimat med varma vintrar. Växten behöver fullständigt solsken, fuktig jord på den sura sidan, och även temperaturnivåer regelbundet runt 25 grader.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Här kommer tips hur ni sköter och tar hand om den väldoftande doftrankan!

Doftranka skötsel

  • Tillhandahåll en passande spaljé, trådrund eller säker stängsel för krypväxten för att stödja rankorna.
  • Plantera växten helt i solljus eller halvskugga.
  • Håll en fuktig atmosfär samt fuktig jord för växten i ditt hem eller utanför. Att hålla och justera fuktnivåer under hela året är den svåraste delen av att odla denna kräsna växt.
  • Följ korrekta övervintringsåtgärder för denna växt.

Ljus

Utomhus behöver växten fullständigt solljus och inomhus kräver växten en ljus fönsterbräda för en givande växtutveckling.

Jord

Använd jord med högt näringsinnehåll gjord av lerjord och även torvmossa. Håll jorden väldränerande genom att lägga till perlit eller robust sand. Inkludera lite organiskt material för att ge viktiga spårnäringsämnen och för att hjälpa till att försura jorden mellan ett pH på 5,5 till 6,5.1

Vattning

Doftrankan gillar fuktig men inte blöt jord. Försök inte att kompensera en frånvaro av fukt genom att övervattna växten, då det kommer att sluta med ursprungsröta. Vattna växten då och då om du har en svalare, och mycket mindre i fuktig atmosfär.

Temperaturnivå samt fuktighet

Stephanotis är extremt intoleranta mot frost och kommer bara att växa utomhus i zon 10 och även varmare. Doftranka värdesätter ett svalt ursprung, så täck jorden med strimlad bark eller ytterligare en naturlig kompost.

Gör vad du kan för att förbättra fukten runt plantan under hela växtperioden, och duscha plantan regelbundet.

Gödsling

På våren, när klimatet börjar bli varmt, gödsla din stephanotis med en välbalanserad blomgödsel, följ instruktionerna för produktetiketten. Gödsla gärna växten innan den börjar sin vintervilotid.

Typer av Stephanotis

’Isabella’ skapar såväl större blommor som växtlighet med ett ansträngande utvecklingsmönster och även välsmakande doft.
’Puanani’ är verkligen jämförbar med ’Isabella.’ Dessa sorter reproducerades för att göra överlägsna snittblommor.

Beskärning

Beskärning skadar inte denna växt! Beskär därför vinstocken försiktigt under de sena vintermånaderna, helt enkelt för att bevara ett tilltalande utseende. Lokalisera de viktigaste stjälkarna och klipp av sidoskotten för att minimera växtens dimension. Du kan dessutom minska de primära stjälkarna med hälften av storleken för att göra plantan ljusare.

Varning: Se till att inte låta växtens mjölkliknande sav droppa på din inredning inne då den är svår tvätta bort.

FAQ:

Hur sköter man om en Doftranka?
På sommaren trivs den bra i rumstemperatur, men under vintervilan vill den stå så ljust som möjligt, fast svalt, bara 14–16° C. Under sommarhalvåret vill den ha rikligt med vatten vid varje vattning,
Hur får man en Doftranka att blomma om?
Ge din doftranka svag näring från vår till höst. Mellan blomningarna kan jorden däremot få torka till mellan gödselgivorna.

 

 

Foto längst upp: Grönriket

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis