Aprikosträd – skötsel och planteringstips

Aprikosträd (Prunus armeniaca) är verkligen underbara träd som erbjuder både ljuvlig frukt att äta och vacker blomning för ögat. Du har rätt i att odla aprikosträd utomhus i kallare klimat kan vara utmanande på grund av deras känslighet för vårfrost. Det är ofta mer framgångsrikt att odla dem inomhus, i växthus eller som prydnadsträd för deras vackra blommor.

För de som ändå vill försöka odla aprikosträd utomhus i kyligare klimat är det viktigt att välja härdiga sorter och använda frostskyddsåtgärder under våren när det fortfarande finns risk för frost. Men som du påpekade kan det vara mer praktiskt att köpa aprikoser i butiken om du bor i ett område med extremt kallt väder.

Att inkludera aprikosträd i landskapsdesignen kan verkligen förhöja trädgårdens skönhet och ge extra visuell dimension genom deras blomning och form. Det är ett bra sätt att njuta av dessa träd även om man inte kan skörda frukt från dem i svala klimat.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Aprikosträdet blommar tidigt på våren, vilket ger dess vackra blommor möjlighet att skina mot det nakna landskapet innan andra växter har vaknat. Tyvärr är dessa tidiga blommor känsliga för sena frostnätter. Det är en vacker men skör syn som markerar vårens ankomst.

Skötsel av aprikosträd

Att välja en varmare plats eller placera aprikosträdet närmare en struktur där det får fullt solljus kan hjälpa till att förlänga blomningssäsongen och skydda blommorna från frost. Dessutom kan man överväga att välja en köldtolerant aprikossort om man bor i områden med kallt klimat. Det finns många olika sorter av Prunus armeniaca tillgängliga på plantskolor.

När du odlar aprikos är det viktigt att ge trädet rätt mark och vatten. Resultatet kan vara ett vackert träd i din trädgård och möjligheten att njuta av läckra, färska aprikoser om förhållandena är rätt.

Ljus

För bästa frukt och även blomma tillverkning, garantera att aprikosträdet odlas på en plats som får fullständig sol.

Jord

Aprikosträd klarar sig bäst i bördiga, väldränerade, organiskt rik smuts. De växer i neutral eller något alkalisk jord, och det skulle säkert vara fördelaktigt att utvärdera jordens pH innan de växer för att se om modifieringar behövs.

Vattning

Fullvuxna aprikosträd behöver regelbunden vattning för att hålla jorden fuktig. Aprikosträdet tål inte torka och för att säkerställa god blomning och fruktbildning, särskilt i varmare zoner, är kompletterande bevattning nödvändig. Det finns olika metoder som kan användas, inklusive droppbevattning, grässprinkler och andra vattningssystem för att regelbundet fuktighetsträdet.

Temperatur och fuktighet

Valet av plats är kritiskt när det gäller att hantera frost eftersom aprikoser blommar tidigt på våren. Det är bäst att plantera aprikoser på upphöjda platser med god luftcirkulation och undvika lågt liggande områden. När temperaturen sjunker tenderar kall luft att sjunka, så att placeringen i ett lägre område kan skapa ett konstgjort frostområde. Aprikosväxten trivs vanligtvis i zonerna 5–8 och kan överleva och producera frukt i områden där vinter- och vårtidstemperaturerna inte varierar betydligt.

Gödselmedel

Mata dina aprikosträd tidigt på våren innan ny tillväxt börjar, använd växtmaten längs trädets dropplinje. Att använda gödselmedel med låg kvävehalt är lämpligt för dessa träd.

Skörda aprikoser

När du har hittat den optimala platsen för ditt aprikosträd, som främjar fruktproduktion, är det dags att skörda. Du bör plocka frukten när den har en vacker rodnad men fortfarande är fast vid beröring. Var försiktig när du plockar och se till att stjälken förblir intakt. Mogna aprikoser är bäst att äta färska eller använda i olika maträtter. Om du vill frysa aprikoserna, bör du först skala dem, eftersom de blir segare om de fryses med skalet på.

Bekämpning av skadedjur och sjukdomar

Aprikoser är vanligtvis mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar än sina nära släktingar, persikor och nektariner. Det största hotet mot en framgångsrik aprikosskörd är frost. God trädgårdsrenhållning, rätt gödsel och vattning kan vara all den extra omsorg som behövs när trädet är etablerat och dess blommor har passerat frostrisken i din zon.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 643 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis