Diy trädgård - Återvinn och återanvänd gamla grejer

DIY trädgård – Återvinn hållbara gamla grejer

Innehållsförteckning

(Innehåller annonslänkar)

Att klimatförändringar är något av vår tids största hot är knappast en nyhet. Även om en enda persons miljövänliga vanor kanske inte förändrar så mycket, är det ändå varje individs skyldighet att dra sitt strå till stacken och inte bidra till ökad miljöförstöring, onödig konsumtion och föroreningar. I slutändan är det ändå alla dessa små bäckar som kommer bidra till att göra skillnad!

LÄS MER: Så planerar du liten trädgård

Oavsett om du har ett par urvuxna gummistövlar, en bunt med udda bestick, en gammal byrå eller en vask som blivit över från en renovering så kan dessa prylar återanvändas på ett kreativt sätt – som dekoration i din trädgård och även balkong. Måste man köpa nya saker till uteplats och trädgård varje år? Svaret är NEJ!

Återvanvänd gamla hållbara trädgårdsgrejer ist! Här får ni några bra DIY trädgård tips, för att försköna er utemiljö, med hjälp av kreativitet och återanvända prylar.

DIY Trädgård tips

gammal skottkärra med blommor

En Skottkärra i Rabatten

Ett klassiskt DIY trädgård tips är att ge nytt liv till er gamla skottkärra. Ge den nytt liv genom att förvandla den till en spännande dekoration i din blomsterrabatt. Denna idé funkar lika bra med kar, urnor, mjölkkannor eller andra behållare.

Anlägg en ny rabatt för ändamålet eller gör plats i en befintlig, och lägg skottkärran på sidan. Fyll på med blomsterjord av god kvalitet och forma en liten sluttning som mynnar ut i rabatten. Plantera därefter färggranna blommor i den nya jorden.

LÄS MER: Bygga damm – en steg för steg guide

När plantorna växer och blommar kommer det se ut som att de väller ut från den “välta” skottkärran. Om du vill skydda kärran lite mer från väder och vind kan du måla den med lämplig färg för utomhusbruk och låta den torka ordentligt innan du placerar den i trädgården.

Använd Skor som Krukor

Oavsett om du har barn som lämnat en hög med urvuxna skor efter sig eller om du har ett par hopplöst slitna kängor liggandes, så kan du använda dessa som lustiga behållare att plantera växter i.

Gör små dräneringshål i sulorna eller sidorna av skorna och placera antingen små krukor i dem eller plantera växter i jord direkt i skon.

Och varför begränsa sig till bara skor? Samma excentriska stil kan enkelt uppnås om du planterar växter i gamla tekoppar, tekannor, kastruller och liknande behållare.

Krukskärvor som Etiketter

En sprucken kruka som inte duger att plantera i kan användas på ett helt annat sätt. Dela försiktigt upp krukan eller skärvorna i lagom stora bitar och använd dem för att markera ut vad du planterat i trädgårdslandet.

Använd en oljebaserad, vattensäker tuschpenna för att skriva namnet på de planterade grönsakerna, bären eller örterna i ditt trädgårdsland och tryck ner skärvorna så att de står stadigt i jorden.

Plattor med Mosaik

Porslinsskärvor från trasiga tallrikar och koppar går även utmärkt att använda för att piffa upp utemiljön. Extra snyggt blir det med färgglada skärvor.

Något du kan göra med dessa skärvor är att använda dem till mosaikplattor som bildar en söt trädgårdsstig. Enklaste sättet att göra detta är genom att införskaffa vanliga plattor av exempelvis betong. Stryk ut ett generöst lager cement över toppen på plattan och tryck ner porslinsskärvorna så att du får ett härligt mönster.

Alternativt kan du använda cementlim och fylla ut med fog i mellanrummen. Använd kniptång eller kakelskärare för att anpassa skärvorna vid behov.

Du kan på det här viset skapa en fin gångstig av mosaik längs med trädgårdsväxter som bildar en häck, tvärs över gräsmattan, från ytterdörren till biluppfarten, och så vidare.

Burkar som Färgglada Fågelmatare

Små eller mellanstora aluminiumburkar, kaffeburkar, eller liknande behållare är perfekta att använda som fågelmatare i din trädgård.

Börja med att rengöra burkarna och se till att det inte finns några vassa kanter runt öppningen. Måla burken med giftfri färg som är lämpad för utomhusbruk. Fäst eller skruva fast en liten pinne som fåglarna kan sitta på, och använd ett färgglatt band för att hänga burken från en gren.

Fyll på med en frömix för vilda fåglar och njut av att se småfåglarna kalasa i trädgården.

Plantera Växter i en Återbrukad Byrå/Koffert

Ge en byrå eller träkista nytt liv genom att använda den som odlingsbehållare i trädgården. Borra ut dräneringshål i basen av lådorna och använd lack eller annan försegling som skyddar mot väder och vind. Fyll byrålådorna eller kofferten med jord och plantera dina växter.

Om du använder en byrå med flera nivåer med lådor kan du positionera dem så att de bildar en stegvis sluttning. Om du använder en koffert eller trälåda kan det vara bra att ta bort locket och skapa lite distans mellan botten och marken genom att fästa små ben eller stöttor på undersidan.

Vattenstation för Bin och Fjärilar

Om du har en tallrik, assiett eller serveringsskål över kan den omvandlas till en fin vattenstation för bin och fjärilar.

Denna tillverkar du allra enklast genom att fördela ett lager med småsten eller glaskulor i botten av tallriken. Sedan fyller du på med vatten så att bara en liten del av stenarna eller kulorna sticker upp över vattenytan. Bin, fjärilar och andra insekter kan sedan landa på stenarna och dricka från vattnet utan att riskera att drunkna.

Använd hellre vanligt kranvatten eller regnvatten än sockervatten. För att piffa upp vattenbadet ytterligare kan du ställa det stadigt på en fin piedestal eller pelare. En kreativ sådan kan skapas genom att du staplar och limmar fast gamla tekoppar på varandra.

Ett Vindspel av Bestick

Använd dina udda eller krokiga bestick till att skapa en dekoration som kommer ackompanjera trädgårdens fågelsång med ett eteriskt klirr. Tro det eller ej, men gamla knivar, gafflar och skedar kan omvandlas till ett fint vindspel.

Borra små hål längst ut i ändarna av bestickens handtag och använd tråd, tunna band eller fisklina för att fästa dem vid en bas av trä, eller andra bestick för den delen. För extra dekorativ effekt kan du böja gafflarnas uddar till små spiraler. Häng vindspelet från lämpligt ställe på din uteplats, från en gren, eller något annat ställe där vinden kommer åt.

Fälg som Slanghållare

Gamla fälgar är kanske inte alltid så vackra, men med ett lager färg kan de få ett nytt fräscht utseende och dessutom få chansen att vara användbara på flera sätt. En fälg fungerar exempelvis utmärkt för att förvara en rulle trädgårdsslang när den inte används.

Använd sprejfärg när du målar fälgen. Om du känner dig ambitiös kan du rent av försöka dig på att måla prickar eller något annat spännande mönster. När färgen torkat skruvar du fast fälgen på en husvägg eller en pelare, sedan är det bara att vira slangen runt den. Inte nog med att du får en praktisk förvaring av slangen, fälgen blir också till en återbrukad dekoration som du kan styla helt efter eget tycke.

När du väl bestämt dig för att börja återanvända och “uppvinna” gamla prylar inser du att det finns massor du kan göra. Sen är det ju så kul också att stoltsera med små DIY trädgård hemma projekt man gjort helt själv :)

Bara fantasin sätter gränserna!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024