5 bra anledningar att skaffa ett uterum

5 anledningar att skaffa ett inglasat uterum

Innehållsförteckning

Ett inglasat uterum står högt upp på önskelistan för många husägare. Med all rätt, tycker vi! Det finns nämligen många fördelar med att ha ett extra rum som är i gränslandet mellan inomhus och utomhus. Det handlar inte bara om den extra ytan. Det finns fler fördelar än så. Ett inglasat uterum skyddar tex. mot det förrädiska skiftande Svenska sommarvädret.

LÄS MER: 10 tips för snygg belysning utomhus

Här kan du läsa om 5 bra anledningar att bygga uterum. Samt vi tipsar om färdiga uterum som enkelt går att sätta ihop, även om ni är amatör hantverkare!

Inglasat uterum inspo

Ni hittar uterum ovan HÄR

Ett inglasat uterum förlänger utesäsongen

Sommaren är tyvärr ganska kort i Sverige. Om du glasar in altanen eller bygger ett fristående uterum kan du förlänga utesäsongen rejält. Det räcker faktiskt med en enkel inglasning utan isolering för att lägga till flera månader till säsongen.

LÄS MER: 10 tips för snygg belysning utomhus

Ju mer du isolerar, desto fler månader kan du använda ditt extra rum. Du kan till och med vinterisolera för att göra så att rummet kan nyttjas året om, en så kallad vinterträdgård.

Det finns lite förenklat tre nivåer av isolering:

 • Ingen isolering (sommarmånaderna)
 • Isolering för tidig vår och senhöst
 • Vinterisolering

Ni hittar uterum ovan HÄR

Ökad bostadsyta

Ett uterum skapar naturligt mer yta. Det är sällan en nackdel! Med mer yta har du mer plats för vänner och familj. Hela bostaden kan också kännas luftigare och större. Till exempel kan ett extra rum i anslutning till ett mindre parhus/radhus göra en enorm skillnad.

Hur du väljer att nyttja den större ytan är naturligtvis upp till dig. En del använder utrymmet för ett extra vardagsrum eller en extra matplats. Andra inreder med möbler och inredning med fokus på avkoppling. Om du går i tankarna att bygga, se till att hämta uterum inspiration från bloggar, inredningsmagasin, inredningssajter med mera.

Vad är en vinterträdgård?

En vinterträdgård är ett rum som är isolerat för att klara vinterns låga temperaturer. Det är ett rum du kan njuta av och ha växter i även när det är snö och kallt.

Ni hittar lyxigt uterum ovan HÄR

Inglasat uterum – Praktiskt i alla väder

Sommaren kan definitivt bli bättre om du har ett uterum, oavsett om det är i anslutning till ditt hus eller fristående på tomten. Tänk dig att vädret ställer till det med regn och blåst när du dukar fram till middag eller fest ute. Då kan du och dina gäster använda rummet för att äta och umgås.

Inte nog med att ni klarar er från regn och blåst, ni kan också ha det varmt och skönt. Ett uterum håller ofta kvar värmen från dagen länge och med skjutdörrar till uterum kan du reglera temperaturen på ett smart sätt.

Utrymmet är praktiskt även för mycket annat. Det kan fungera som skydd för växter om det regnar och blåser – det är bara att stoppa in plantorna. Rummet är också som gjort för förvaring av dynor och annat som du har på uteplats och altan. Lägg in dina saker så att de är skyddade på natten.

När måste man ha bygglov för uterum?

Grundregeln är att du måste söka bygglov om ditt uterum är 15 kvadratmeter eller större. Om arean är mindre än så krävs bygganmälan. Det är till kommunen du vänder dig för ansökan och mer information.

Höjt värde på din bostad

Det primära syftet med att glasa in eller bygga uterum är nog alltid att skapa mer livskvalitet. Samtidigt går det inte att komma ifrån att en sådan här tillbyggnad förmodligen också ökar värdet på din bostad.

Det går såklart inte att säga exakt hur mycket det extra utrymmet skulle vara värt vid en försäljning. Mellan tummen och pekfingret borde du dock kunna räkna hem investeringen. Med andra ord får du igen kostnaden för ditt nya rum om du skulle sälja.

Kan man bygga ett inglasat uterum själv?

Du kan absolut bygga ett uterum själv, utan att anlita hantverkare. Den smartaste lösningen är då ofta att köpa färdiga byggsatser. Med god planering, rätt verktyg och en hjälpande hand från en vän eller två tar byggandet inte särskilt lång tid.

Stort växthus/uterum ovan finns HÄR

Extra utrymme för förvaring

Slutligen innebär den extra ytan självklart att du får extra plats för förvaring, särskilt höst och vinter. Du kan ha sommarmånadernas alla möbler, prylar och annat i säkert förvar under de kalla månaderna. När våren kommer är dina saker på plats, redo att användas.

Sammanfattning – inglasat uterum

Ett inglasat uterum kan verkligen vara ett mångsidigt utrymme. Vi tror inte att det är särskilt många som ångrar en investering i en inglasning eller ett fristående uterum. I den här artikeln har vi tittat på 5 bra anledningar att göra en sådan investering. Det finns självklart ännu fler. Vilka andra kan du komma på?

 

 1. Ove Hellström skriver:

  Vi har havstomt i Hudiksvall o funderar o bygga ett hus på tomten
  Vi vill ha ca 100 m2 nyckelfärdigt!!!
  Mvh
  Ove

  • Maria Ljungström skriver:

   hej Ove Detta är en inredningsblogg jag säljer inga hus :) men kontakta företaget i blogginlägget dessa https://www.alvsbyhus.se/sv/ så hjälper de dig VH Maria PS hälsa dem gärna du hittade dem via min blogg Inredningsvis :)

 2. Elin skriver:

  Vi byggde hus för ett par år sedan och är jättenöjda med Fiskarhedenvillab.
  Vet att många väljer älvsbyhus men jag skulle aldrig personligen välja dem, har hört för många skräckhistorier av folk som byggt med detta företag.

 3. Viktoria Eriksson skriver:

  Åh, så fint! ^^

  SV:Hihi, japp det är det! Vad härligt ^^Ska definitivt kolla in din blogg!
  Dsm, kram! <3

 4. Olivia - Julkalender skriver:

  åh va fiint!

  sv: tusen tack :D
  kramis ♥

 5. Lisa skriver:

  Snyggt! :)

 6. Amanda Dudas skriver:

  Herregud vilka fina hus!

 7. Friskey skriver:

  sv: tack! :D

  Skulle inte kunna tänka mig att köpa ett nyckelfärdig hus, visst det hade väl varit superskönt och det går fort att bygga ihop men jag hatar hus som ser ut som alla andra. Haha så därför hade inte jag velat köpa ett färdig hus efter en mall lixom. Men däremot hade jag kunna tänka mig att beställa ett eget ritat hus så det hade blivit mer personligt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024