fbpx

DIY sänggavel – Så gör ni en egen sänggavel

(Innehåller adslänkar)

Dags för DIY sänggavel inspiration special, med massa tips hur ni enkelt kan göra en egen sänggavel där hemma. En sänggavel gör verkligen hela skillnaden i ett sovrum. Den ger lyx och flärd till den kala väggen bakom sängen och ger oss en känsla av trygghet när vi sover. Att köpa en ny sänggavel kan dock vara dyrt. Så varför inte göra en egen sänggavel med material som redan finns i hemmet?

LÄS MER: Tapeter inspiration – Så väljer ni rätt tapet till rätt rum

Att göra ett DIY sänggavel projekt kan först verka som en skrämmande uppgift. Men det är faktiskt ganska enkelt! Allt du behöver är lite trä, färg, textil eller lack och några andra verktyg. Och när du väl har allt material som krävs, då kommer du kunna göra en vacker sänggavel på nolltid!

Den här artikeln visar hur du bygger en DIY sänggavel, som både ser bra ut och ger massor av karaktär till ditt sovrum. Dessa tips gäller både till stora och små sovrum och ger garanterat lyxfaktor till sovrummet oavsett storlek.

DIY sänggavel inspiration

Pic Credit: White Farmhouse

Vad är en DIY-sänggavel?

En DIY-sänggavel är helt enkelt en sänggavel som du gör själv(Do it yourself DIY). Du behöver inte köpa en från en butik, utan istället kan du använda material som du redan har till hands.

Det betyder att du inte behöver spendera pengar på något som du kanske inte ens vill ha. Dessutom kan du anpassa utseendet på din sänggavel genom att välja eget material, olika färger, stilar, storlekar och mer.

Så varför skulle du vilja göra din egen sänggavel istället för att köpa en? Det finns många anledningar. Till att börja med kan du spara mycket pengar. En normaldyr sänggavel kostar mellan 2000-5000 kr. Detta inkluderar frakt, skatter och andra avgifter. Om du bestämmer dig för att göra dina egen sänggavel, då kan du sänka dessa kostnader avsevärt. En annan anledning till att göra din egen sänggavel är att du kan välja exakt vilken design du vill ha. Det finns så många alternativ där ute. Vissa människor föredrar moderna sänggavlar medan andra tycker om mer rustika klassiska.

Du kan också anpassa din sänggavel med unika funktioner som bilder, citat eller konstverk. Eller så kan du till och med inkludera saker som lampor, högtalare eller andra tekniska tillbehör.

Slutligen kan du skapa din egen sänggavel utan att behöva oroa dig för kass kvalitet. Eftersom du gör det här projektet själv vet du exakt var varje del av gaveln kommer ifrån.

Vad är syftet med en sänggavel?

Sänggavlar tjänar två huvudsyften: att ge stöd för din säng och att lägga till visuellt intresse för ditt rum.

Det första syftet är ganska uppenbart. En sänggavel ger stöd för din madrass. Utan den skulle din madrass inte vara tillräckligt stabil to sova på. Sedan känns det kalt och tomt bakom huvudet utan en riktig sänggavel.  Men utöver att ge stöd kan en sänggavel hjälpa till att visuellt skilja din säng från resten av rummet. Detta gör att ditt utrymme känns större och ger det ett renare utseende.

Sänggavelns betydelse enligt Feng Shui

Feng Shui är en gammal beprövad inredningslära från Kina. Enligt denna lära påverkas vi av vår omgivning mycket mer än vi tror. Och vi kan tom. må fysiskt dåligt och bli sjuka av valet av fel färger och inredning. När det kommer till sovrummet är detta ett av de viktigaste rummen enligt Feng Shui. Det är här vila och reproduktion ska vara de främsta sakerna att göra. Därför är det extra viktigt att sovrumsinredningen är vald rätt och hamnar i full balans.

Det viktigaste är då valet av rätt säng och rätt sänggavel. Båda ska helst vara av massivt trä, som ger en känsla av lugn och trygghet. Så välj gärna en sängram av gediget trä och en sänggavel av trä. När ni ska placera sängen, se då till att sänggaveln inte är på samma vägg som fönstret och dörren. Den optimala inställningen gör att du kan inta en strategisk position från vilken du perfekt kan se hela rummet och dessutom gör viloplatsen helt fri från negativ energi som har ett dåligt inflytande på psykiskt tillstånd eller somna. Enligt feng shui-säng ska sängen ha en sänggavel, som symboliskt skyddar och skapar en känsla av säkerhet och trygghet.

Hur gör jag min egen sänggavel?

Nu när vi har täckt vad en DIY-sänggavel är, kan vi gå vidare till hur man gör en. Processen är ganska enkel. Men innan vi lär oss processen måste vi förstå att sänggavlar är gjorda av olika material, som trä, tyg, gamla begagnade dörrar och mer.

Vilken typ av material du använder beror på ditt val och budget. I allmänhet är de flesta sänggavlar gjorda av trä. Trä är starkt och hållbart och det spricker inte så lätt.

Du bör dock komma ihåg att trä är tungt. Så om du planerar att hänga din sänggavel ovanför din säng, då bör du överväga att skaffa ett lättare alternativ. Det är mycket bättre att låta tunga sängavlar av massivt trä stå direkt på golvet bakom sängen

1. DIY Sänggavel av trä

Sänggavlar av trä finns i en mängd olika stilar och storlekar, allt från enkla mönster till utarbetade bitar med invecklade sniderier. Vissa är utformade för att matcha befintliga möbler, medan andra står ensamma.

De är vanligtvis konstruerade av massivt trä, plywood eller spånskiva. Låt oss nu titta närmare på hur man gör ett trähuvud.

 • Först måste du hitta en lämplig träbit. Du kan använda vilken typ av trä du vill. Tall, ek, mahogny, cedar, etc. Det bästa träet att använda är lövträ. Lövträ är starkare än barrträ.
 • Därefter måste du mäta storleken på kortet som du vill använda. Sedan måste du klippa brädorna i bitar som passar inuti ramen på din säng.
 • När du hargjort detta måste du fästa dem på ramen. För att göra detta behöver du skruvar, naglar, lim eller andra fästelement.
 • När du är klar med att fästa brädorna måste du applicera en yta på ytan. Detta skyddar träet från fuktoch förhindrar att det vrids över tiden.
 • Det sista steget är att hänga sänggaveln på väggen. Detta görs vanligtvis med krokar, fästen eller klämmor.

2. DIY-sänggavel av tyg

Sänggavlar klädda i lyxigt tyg är mycket populära nuförtiden. De ger en sådan elegant touch till alla sovrum.

Du kan välja mellan olika typer av tyger, inklusive bomull, linne, siden, sammet, polyester och mycket mer. Det bästa tyget för att göra en sänggavel är sammet och polyester eftersom de båda är lätta att rengöra och underhålla. Det finns även sk. polyestersammet som är mycket billigare än vanlig klassisk sammet.

 • För att skapa ett tyghuvud måste du först köpa lite tyg. Därefter måste du sy ihop tyget med en symaskin.
 • När du har sytt tyget måste du fålla kanterna så att de inte slits. Slutligen måste du strykatyget för att säkerställa att det inte har några rynkor.
 • När du har slutfört alla dessa steg är du redo att hänga sänggaveln. Det finns många sätt att hänga ett tyghuvud. Till exempel kan du använda gardinstänger, eller till och med klädnypor.
 • Ett annat sätt är att skaffa ett DIY-sänggavel kit. Dessa kit innehåller allt du behöver för att hänga sänggaveln, till exempel krokar, kedjor och klämmor.

3. DIY-sänggavel gjord av gamla begagnade dörrar

Gamla trädörrar är en annan bra för att göra ett DIY-huvudgavel. Eftersom gamla dörrarna redan är förskurna behöver du inte oroa dig för att kapa dem själv.

Dessutom är många gamla dörrar antika, vilket innebär att de gör vackra mönster som ger karaktär till ditt rum.

 • För att skapa en dörr-sänggavel måste du först ta bort gångjärnen och låsen. Då måste sen slipa ner dörrens grova kanter.
 • Därefter bör du lacka gaveln då detta ger träet en fin färg.
 • Slutligen måste du måla hela dörren. När du är klar med att måla dörren måste du installera den.

4. DIY-sänggavel målad på väggen

Färg är också ett av de vanligaste materialen som används för att skapa ett DIY-huvudgavel. Det är billigt, lätt att få tag på och finns i olika färger. Man målar helt enkelt en “fejkad” sänggavel direkt på väggen, genom att ha en förklippt mal att måla efter. Detta är extra smart i små sovrum där kanske inte en vanlig sänggavel får plats.

Om du vill skapa ett mönstrat huvudgavel bör du välja ett mönster som matchar stilen på ditt rum.

 • För att slutföra projektet behöver du först en stencil. Stenciler finns i olika former och storlekar. Några exempel är cirklar, fyrkanter, trianglar och rektanglar. Du kan hitta stenciler i craft butiker.
 • Därefter måste du klippa ut stencilen på önskat område av sänggaveln. Därefter behöver du en borste och sprayfärg.
 • När du applicerar färgen, försök att inte komma för nära stencilens kant. Undvik också att få färgen inside spåren på stencilen.
 • När du har applicerat färgen, låt färgen torka helt innan du tar bort stencilen.

Foto: Tess Ciarloni

Att använda hård kartong som mall är ett superbra sätt att få till en snyggt målad sänggavel på väggen.

Foto: Tess Ciarloni

Vilka material behövs för att göra en sänggavel?

När du gör din egen sänggavel behöver du några material / verktyg. Här är vaddu behöver:

Trä

Trä är ett av de viktigaste materialen att använda när man gör en DIY-sänggavel. Trä ger en varm känsla samtidigt som det ger textur till rummet. Dessutom håller trägjorda huvudbrädor längre än andra typer av huvudbrädor.

De mest använda träslagen inkluderar tall, ek, cederträ och mahogny. Du kan också använda alla typer av trä som du föredrar.

Väv

Tyg behövs när man gör ett tyghuvud. Tyghuvuden är vanligtvis gjorda av bomull, linne, siden eller ull.

Tyghuvuden är populära eftersom del ook bra med olika stilar av möbler. De ger också komfort och värme till rummet.

Gångjärn

Gångjärn behövs för att fästa sänggaveln på väggen. Gångjärn finns i olika stilar och finish. De mest populära är metall och plast.

Klipp

Clips behövs för att hålla huvudet mot väggen. Klipp finns i många olika stilar och finish. Du kan välja den bästa beroende på sänggavelns finish.

Spackel

Spackel behövs för att täta fula hål och ojämnheter och det finns flera olika spackel tillgängliga på marknaden. Välj ett spackel som är lättanvänt.

Sprayfärg

Sprayfärger behövs för att avsluta sänggaveln. Sprayfärger finns i olika färger och finish. Välj en färg som passar bra med resten av rummet.

Symaskin

En symaskin behövs när du gör en textil sänggavel. Det hjälper dig att sy ihop tyget och göra det till en sänggavel klädd i ditt favorittyg.

Stenciler

Om du ska skapa en målad sänggavel behöver du stenciler. Stenciler används för att rita mönster på sänggaveln. Även om det är valfritt att använda stenciler gör det processen enklare. Du kan köpa dem online eller i lokala butiker. Kartongpapper funkar även bra att ha som en mall att rita efter.

Penslar

Du behöver penslar för att måla sänggaveln. Olika typer av penslar finns på marknaden. Du kan välja rätt beroende på huvudets storlek. Se till att alltid köpa kvalitetspenslar, oavsett du ska måla väggar eller en sänggavel.

Andra verktyg

Vissa ytterligare verktyg kan krävas när du gör en egen sängavel. Dessa inkluderar:

 • Måttband
 • Blyertspenna
 • Hammare
 • Naglar
 • Skruvar
 • Såg
 • Borrmaskin
 • Skruvmejsel

Pic cred: Chanelle Design Co

Är det lätt att göra en sänggavel?

Att göra ett huvudgavel är lättare än du tror. Allt du behöver är lite hantverkskunskap och tålamod. Om du inte vet vad du gör kan du alltid fråga dina vänner eller familjemedlemmar som har gjort det tidigare. De kan hjälpa dig genom hela processen.

Den svåraste delen av att göra ett huvudgavel är att kapa träet. Du kan använda en bordssåg, cirkelsåg, sticksåg etc.

För att kapa träet ordentligt måste du först markera linjerna där du vill kapa. När du har sågat träet måste du montera det.  När allt är monterat kan du applicera efterbehandling som färgning, spraymålning etc.

Hur lång tid tar det att göra en sänggavel?

Det beror på din skicklighetsnivå och storleken på sänggaveln. En liten sänggavel tar mindre tid att slutföra än en stor.

Om du behöver en sänggavel för en hel vägg kan du förvänta dig att det tar minst två dagar att slutföra. Å andra sidan, om du bara behöver en sänggavel, kan den slutföras inom en dag.

Hur mycket kostar det att göra en sänggavel själv?

Att göra ett huvudgavel själv kostar inte mycket. Det finns dock vissa kostnader inblandade.

Du måste spendera pengar på att köpa nödvändiga material. Beroende på hur stor sänggaveln är kan du behöva mer materialän du tror. Du bör också överväga den tid som spenderas på att göra sänggaveln. Om du vill göra en sänggavel snabbt, bör du anställa någon annan för att göra det istället.

Beroende på projektets storlek kan du sluta spendera cirka 1000 kr-4000 kr. Detta inkluderar alla kostnader som nämns ovan med material.

Om du har tillräckligt med erfarenhet av DIY-projekt kan du spara pengar genom att göra gaveln själv.

Slutsats DIY sänggavel

Sänggavlar är en viktig del av varje sovrum. En sänggavel ger stöd till din säng och ger stil till rummet. Att göra en sänggavel själv är lätt om du vet vad du gör. Vi har gett information om hur du kan göra flera olika typer av sänggavlar. Vi hoppas att vår artikel har hjälpt dig att lära dig att göra en riktigt snygg och lyxig sänggavel.

Shoppa sänggavlar

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

Casino utan svensk licens

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis