Calathea - skötsel och planteringsråd

Calathea – Skötsel och planteringsråd

Innehållsförteckning

Calathea Fasciata är en ovanlig krukväxt med djärvmönstrad frodig vegetation. Deras kärlek till  lägre ljus och fukt gör dem till lämpliga tvättrumsväxter. Medan calethea fasciata kan odlas utomhus i regioner i tropisk stil, hålls de huvudsakligen som krukväxter eller i växthus. Eftersom denna husdjursvänliga art är populär för att vara kräsen, kanske den inte är den allra bästa krukväxten för nybörjare.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Ändå, om du kan få det rätt med den ljusa, höga luftfuktigheten och även fuktighetsnivåerna, kommer du säkerligen att belönas med slående mörka och gröna röda ränder på den glänsande, tjocka, långsträckta vegetationen hos mogna växter.

Calathea skötsel

Här är de största vårdbehoven för att expandera en calathea fasciata:

 • Hitta i en halvskugga placering.
 • Erbjud högre fuktighetsgrader än genomsnittet.
 • Plantera i lerig, väldränerad smuts eller krukblandning av afrikansk violetttyp.
 • Vattna regelbundet för att hålla jorden lika våt men inte blöt.
 • Mata månadsvis under växtperioden för att främja frisk växtlighet.

Ljus

Medan caltheas vanligtvis utses som idealiska växter för badrum med svagt ljus, betyder det inte att du kan hålla din calathea fasciata i ett utrymme med ett litet fönster som knappt får någon form av sol. I sin naturliga miljö får dessa tropiska växter fläckigt ljus från under trädtäcket ovanför.

Håll växten borta från fönsterbrädorna i söderläge, eftersom extrema solstrålar kan blåsa växten och utlösa blekning av bladens variation. Alldeles för mycket färg resulterar i mindre ansträngande tillväxt, och de slående markeringarna kommer inte att utvecklas hos unga plantor och kan även blekna i fullvuxna. Välj en plats i ditt hem som får starkt men indirekt ljus under de tidigare timmarna av dygnet från ett öst-, syd- eller västläge hemfönster. Och kom ihåg att rotera växten då och då.

Jord

Din calathea fasciata kommer säkert att uppskatta rik, lerig, väldränerad smuts som bevarar tillräckligt med fukt. När du odlar i ditt hem, välj en krukblandning för afrikanska violer eller komponera din alldeles egna lätta, luftiga blandning. Att blanda orkidébark, perlit, samt en grundläggande torvkrukblandning kan fungera bra.

Vattning

Det är svårt att få rätt jämvikt genom att strö över din känsliga växt. Övervattning orsakar rotröta, men om du låter dem torka ut för mycket blir bladverket snabbt knaprigt.

Kontrollera regelbundet jorden på din växt, stick fingret i jorden för att undersöka fuktnivåer, samt vatten när den första tum är torr. En fuktmätare ger mycket mer exakta avläsningar.

Eftersom Calathea fasciata kan vara känslig för vissa kemikalier i kranvatten, använder vissa odlare destillerat vatten för att förhindra risken med brunaktiga bladkanter.

Temperatur såväl som luftfuktighet

Att simulera de helt naturliga tropiska temperaturnivåerna såväl som luftfuktighetsgrader som de behöver för att trivas i kan vara den mest utmanande delen av att hålla calathea fasciata. Perfekta temperaturnivåer ligger runt 25 grader. De klarar lägre temperaturer, men kommer inte att se bäst ut om de får så här svalt under långa perioder. Även oväntade temperatursvängningar eller dragproblem är inte denna växts bästa vän.

Medan calathea fasciata kan hantera fuktighetsgrader så sänkta som 40 %, tänker du helst använda minst 50 % till 60 % fukt för att se dem som friskast. En luftfuktare är en bra ekonomisk investering om du har en stor samling tropiska växter. Omvänt, kombinera exotiska arter med varandra för att höja luftfuktigheten, och lägg också din växt på en bricka med stenar full med vatten – se till att växtens rötter inte rör vid vattnet.

Växtmat

Bladverket är stjärnan för denna vackra gröna växt. För att underhålla grönskan, gödsla med ett välbalanserad flytande gödselmedel regelbundet varje månad under hela växtperioden. Om du väljer en kväverik formel skapad för krukväxter med tätt bladverk, desto bättre. Gödsla inte under vintersäsongen när plantan slutar expandera.

Beskärning

Den goda nyheten är att det finns ett område du inte behöver oroa dig över alltför mycket med calathea fasciata – beskärning. Du behöver bara skära av alla typer av ohälsosamma löv för att hålla växten snygg och rak energi till hälsosam ny utveckling.

Calathea förökning

Om du vill inkludera ännu mer calathea fasciata i din samling eller presentera en för en kompis, försök att föröka en frisk, mogen växt genom rotdelning. Gör detta under hela sin energiska tillväxttid under våren eller sommaren. Här är exakt hur du provar detta:

Vattna din planta väl dagen innan avdelningen för att minska risken för transplantationschock.
Gräv försiktigt upp växten från smutsen eller lossa den från krukan. Att lämna lite jord runt ursprunget tyder på att det är mycket mindre chans att skada dem.

Dela ursprungsrundan rätt i 2 sektioner. Att använda ett steriliserat, vasst gårdblad kan hjälpa till att göra en snygg indelning med mycket små rotskador.

Plantera om båda områdena och garanterar att du simulerar de effektiva odlingsförhållandena från förr, samt håller krukväxtblandningen jämnt fuktig.

 1. I always love some organic stuff. It is somehow safe and good for us. Not much side effects.

 2. Arganoljan känner jag till. Har använt det i hudvårdsprodukter. Fiina grejer
  kramisen
  http://mickandialog.wordpress.com
  TRÖTT PÅ DESSA NARSISISTISKA SELFIES.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024