Agave - skötsel och planteringsråd

Agave – Skötsel och planteringsråd

Agaveväxter är i naturen suckulenter med enorma blad som slutar i spetsiga förslag. Agaves har ett stort utbud, med över 250 typer i kategorin agave. Enorma, snäva provtagningar kan växa till 10 fot eller ännu mer i höjd och storlek, och även mindre arter kan vara i skålstorlek. Ett par agavetyper har mjuka blad och inga ryggrader. Agave expanderar finast i grov, sandig, väldränerad smuts helt solljus. Växtfoder kan få agave att växa, vilket inte föreslås på grund av att växten bara blommar så fort som sedan försvinner.

LÄS MER: 10 mest trendiga krukväxter 2024

Vad används agave till?

Specifika sorters agave, som blå agave (Agave azul) och miljövänlig maguey (Agave salmiana), värderas som den primära komponenten i de destillerade alkoholerna tequila och mezcal.

Agaveväxten är likaså bra för att göra sirap, ett typiskt sockerval som är mycket reducerat på det glykemiska indexet än socker eller honung.1 Ljus agave har en neutral smak; brungul har en mindre sockersmak; och även mörkt har en solid karamellsmak som melass eller gyllene sirap.

4 delar av agaveplantan bearbetas såväl som tillagas och kan konsumeras, inklusive blommorna, de nedfallna löven, basalrosetterna och juicen. Observera att rå agavesaft är giftigt för individer och även djur.

Agave skötsel

 • Behöver väldränerande jord, som grov, sandig eller kaktusjord.
 • Behöver fullt solljus, med minst 6 timmars ljus dagligen.
 • Plantera på våren eller mycket tidigt på hösten.
 • Föredrar neutral till lätt sur smuts.
 • Växer inte bra i fukt.
 • Vattna precis när jorden är torr.

Ljus

Agaveväxter väljer en plats med fullt solljus, vilket innebär minst sex timmar rakt solljus under många dagar. Ändå tål de lite färg. Ju varmare klimatet är, desto mer färg klarar de av.

Jord

Agaveväxter tål all slags väldränerande jord men välj grov eller sandig jord. Dålig jorddränering kan resultera i rotröta, vilket eliminerar en växt. Dessutom har de ett något surt till neutralt jord-pH.

Vattning

Agaveväxter tål torka relativt bra. Du behöver vanligtvis bara vattna dem om du har haft en lång sträcka utan regn och smutsen är helt torr. Icke desto mindre, när du utvecklar en växt, vattna den var fjärde eller femte dag under den första månaden. Vattna sedan när en vecka, och långsamt område vattning till varannan vecka, beroende på regn.

Temperatur och luftfuktighet

Många agaveväxter tål inte frost lika bra som kan bara expandera så långt norrut som USDA odlingsområden 8 eller 9. Vissa, såsom Agave parryi, är dock exakt säsongsbetonade till zon 5. Dessutom väljer de flesta agaver en miljö med låg luftfuktighet. Hög luftfuktighet kan orsaka kronröta på växten.

Gödselmedel

Gödsel är vanligtvis inte nödvändigt för agaveväxter. Matning uppmanar till blomning, vilket man inte tänker ske i förtid på grund av att majoriteten av agaveplantorna dör efter blomningen.

Typer av agave

Agave americana: Kallas även sekelväxt eftersom det när man antog att det tog 100 år för växten att blomma; den blommar i allmänhet efter 10 till 25 år och dör efter att ha växt.
Agave attenuata: Detta är ett framträdande ryggradsfritt område som kallas rävsvans eller drakträdsagaven. Den expanderar runt 4 till 5 fot hög samt lite större.
Agave parviflora: Dess nedfallna löv har vita markeringar och krullande filament som ser håriga ut. Den blir bara cirka 6 tum hög och blommar på 6 till åtta år med miljövänliga blommor.
Agave tequilana azul: Webers blå agave används för att göra tequila, men det är också en riktigt iögonfallande trädgårdsväxt, som når upp till 6 fot hög och blommar på sex till åtta år med gula blommor.
Agave victoria-reginae: När denna växt mognar, blir dess breda blad invändiga och utvecklar en kupol. Det kommer till en höjd av om en fot, liksom grädde blommor visas i 20 till trettio år.

Förökning

Fullvuxna agaveplantor genererar hundar, eller små helt nya växter, runt basen. De kan cirkuleras från dessa valpar. Detta är inte bara ett billigt sätt att skaffa nya plantor, men det hindrar också att den fullvuxna plantan fastnar av unga plantor. Valparna i allmänhet kan cirkuleras när som helst, men det är idealiskt att vänta tills de är några centimeter i diameter. Så här gör du:

Lossa smutsen runt hunden för att hitta roten som fäster den på moderplantan. Klipp den roten med en vass murslev, var noga med att inte minska någon form av ursprung som expanderar från hunden.
Gräv försiktigt upp valpen och lämna så mycket av dess ursprung som möjligt intakt.
Placera valpen i ett skuggigt, luftat område i ett par dagar, så att ursprunget du minskat kan utveckla förhårdnader.
Använd en saftig krukblandning och plantera valpen i en liten behållare med vattendräneringsöppningar. Fukta jorden lätt och placera även behållaren på en intensiv, varm plats.
Vattna kvar när den översta tum av smuts torkar ut, men fyll inte på smutsen. Hunden måste vara redo för transplantation utomhus om några veckor om du vill.7.

Omplantering

Som med många suckulenta växter har många agavearter grunda rötter. Så du kan odla dem i en grund behållare eftersom de inte behöver mycket jord. Se bara till att behållaren är stadig och kan förankra växtens vikt. En oglaserad lerkruka är idealisk eftersom den tillåter överflödig jordfuktighet att avdunsta genom dess väggar. Se också till att behållaren har gott om dräneringshål.

Använd en väldränerande krukblandning gjord för suckulenter. Vattna behållaren ungefär en gång i veckan på sommaren och varje månad på vintern. Vänta tills jorden är torr några centimeter ner innan du vattnar.

Planera att plantera om eller transplantera din agaveplanta med några års mellanrum när den mognar. Den bästa tiden är på våren eller sommaren. Använd en lite större behållare och färsk krukblandning. När den är mogen kan du lämna plantan i samma behållare, men planera att fräscha upp krukväxtblandningen vartannat år.

Övervintring

Agaves måste förvaras i ditt hem för vintern när de odlas utanför deras härdighetszoner. Ta in dem innan någon typ av risk för frost i väderprognosen. Förvara behållaren vid ditt ljusaste hemfönster, och garantera också att det inte är under svala drag. Vattna sparsamt under vintermånaderna. En utmärkt riktlinje är att bara vattna tillräckligt för att hålla de nedfallna löven fylliga.

Vanliga växt problem

Agaves har vanligtvis ett par problem med buggar och sjukdomar. Men agavenosen kan gräva rakt in i en växts anläggning för att lägga sina ägg, vilket gör att den kollapsar.4 Tyvärr kommer du med största sannolikhet inte att observera detta förrän det är för sent att bevara växten. Så eliminera växten för att undvika att insekterna infekterar andra agaver du kan ha.

Få agave att blomma

Agaves odlas för sin dramatiska växtlighet. Det är monokarpiskt, vilket indikerar att det säkert kommer att växa först när det är i sin livstid. För många agavevarianter dör växten när blommorna skapar bärfrökapslar. Att erbjuda agavegödsel kan motivera den att blomma för tidigt. Efter de 10 till tjugo år det tar för agaven att mogna, kommer den säkert att blomma under vår- eller sommarsäsongen.

Hur lång tid blommar en agave?

Odlingstiden är en 3- till fyra månader lång process, som börjar med en gigantisk huvudsaklig blomstjälk som orsakar blomningar och lansering av frön. Den höga blomstjälken kan bli 15 till 35 fot lång. Var och en av blommorna på den blommande stjälken varar ungefär en månad. Efter att huvudväxten har blommat försvinner den, så det finns ingen chans att återblomma.

Hur ser agaveblommor ut?

En stor, spikliknande stam kommer säkert att dyka upp från anläggningen av anläggningen. Vissa sorter expanderar blommor i hela stjälken, medan andra har blommor som dyker upp i ändarna av “grenar” som spirar från sidorna av stjälken. Blommorna är klockformade och även fjädrande i vita, gula och gröna toner.

Agaveblommor har massor av söt söt nektar, som används som sockerersättning. Blommorna har en söt doft som kan jämföras med honung eller vanilj, och den är också mer kraftfull på natten och lockar nattfjärilar och fladdermöss.

Vanliga problem med agave

När de utökas i de problem de som, agaves har sällan problem. Men vissa miljöhänsyn kan få en växt att slåss.

Fallande löv

Sjunkande nedfallna löv kan vara en indikation på agavenosviveln. Men de kan dessutom bero på felaktig vattning. Övervattning kan skapa ursprunget att ruttna. Såväl som efterföljande kommer bladen inte att ha förmågan att bli våta så väl som näring från smutsen, så de slutar att hänga. Se till att du tillåter tillräckligt med tid mellan vattningarna för att de översta tummen av jorden ska torka ut.

Bladen blir gula

Övervattning är också ett vanligt fel för att gulna löv på agaveväxter. Gula blad kan också bero på otillräckligt solljus, vilket gör att växten tappar sin livskraft. Visa din växt under hela dagen för att garantera att den inte blir skuggad under långa sträckor. Om så är fallet, överväg att flytta till en soligare plats.

FAQ

Är agave lättskött?

När den expanderas i de förhållanden som de gillar, är behandling av agaveväxt mycket lätt. De är hållbara och kräver lite underhåll.

Exakt hur snabbt växer agave?

Agaveväxter är i allmänhet långsamväxande och kan ta år att växa.

 

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024