Byta tak själv - så här gör ni

Byta tak själv – så här gör ni

Går ni i tankar att byta tak där hemma? För de de som är vana att bygga kan oftast lägga om sitt eget tak. Men det är rätt arbetskrävande, så det är bra att ha flera folk som kan hjälpa till. Bra planering underlättar och sparar tid och pengar. De flesta tillverkare av takpannor har detaljerade monteringsanvisningar som du bör följa. Här presenterar vi en byta tak steg-för-steg guide för dig som planerar att byta ut taket med takpannor.

LÄS MER: Så renoverar ni verandan till snyggast i stan

4 saker att tänka på innan ni lägger tak:

1. Planera och budgetera Innan du börjar är det viktigt att planera och budgetera för projektet.

2. Ansök om bygglov I vissa fall krävs bygglov för att byta tak. Kontrollera med din kommun för att se om ditt projekt kräver bygglov.

3. Ta bort det gamla taket Det gamla taket måste tas bort innan det nya kan läggas.

4. Lägg underlagstaket Underlagstaket är en viktig del av taket som skyddar mot fukt och vatten.

Förberedelser inför att byta tak

Förberedelser för att byta tak: Börja med att inspektera taket noggrant. Det är bra om man kan undersöka taket inifrån och bedöma vad underlaget är gjort av och i vilket skick det är och om det behöver mycket nytt.

Du måste även känna till takets lutning. Detta påverkar främst antalet brickor som används. I takstensleverantörernas monteringsmanual finns det ofta tabeller där man kan avläsa takets vinkel. Mät en meter horisontellt till slutet av huset. Mät sedan höjden från sträckans båda ändpunkter till taket. Subtrahera det större talet med det mindre talet. Jämför nu det resulterande antalet med tabellen för att få din takvinkel.

Takets lutning påverkar antalet tegelpannor! 

Andra mått du bör känna till är takets bredd från nock till nock och takfotens höjd från nock till nock. Om du har ett mer komplext tak med takfoten fäst på det är det lite svårare, men inte för svårt. Arean av triangeln mellan nock, ränna och nock till överhäng beräknas genom att multiplicera nock/överhängsavståndet med nockavståndet. Sedan delar man med två.

 • Dessa redskap behövs:
 • byggställning,
 • presenningar,
 • råspont eller skivor,
 • trekantlist,
 • underlagsduk eller papp,
 • takfotsplåtar,
 • läkt,
 • lertegel eller betongtegel,
 • vindskivor,
 • vindskiveplåt,
 • spik och skruv,
 • färg och penslar till vindskivor och annat som behöver bättras.
 • Se till att inte glömma nåt innan ni börjar

Kolla igenom allt en extra gång för att säkerställa att materialet finns hemma när det behövs. Överväg att förvara trä och känsliga material i ett garage eller carport för att skydda det. Se till att du vet hur du sätter ihop de olika produkterna. Läs monteringsanvisningen för vad du än tänker använda. Ett tips är att leta efter installationsanvisningar från olika leverantörer.

Vissa punkter kan förklaras bättre eller sämre. Har du all kringutrustning du behöver? Lim behövs till exempel för att stödja bakgrundspapp och bakgrundstyg. Beräkna takytan för att beräkna behovet av tätskikt och antalet pannor. Hur många pannor som används per kvadratmeter varierar, men du kan alltid få information om detta från leverantörer som också kan berätta hur mycket du ska lägga i marginal för den typ av panna du väljer.

Dags att byta tak – så här gör ni steg för steg

1. Börja med att bygga en arbetsställning:  Priset på klossarna beror på hyrestiden så det gäller att planera så att arbetet går så snabbt som möjligt. Att förbereda sig för vädret är svårt. Se till att påläggen är klara.

2. Ta bort alla hängrännor runt huset:. Om rännorna är i ordning, demonteras de och ställs åt sidan. Markera dem så blir det lättare att ta tillbaka dem till samma plats.

3. Ta bort gamla takspån. Bygg en enkel rutschkana som en panna och gamla pannor kan demonteras ganska snabbt på flera sätt. En eller två personer på taket och en där och tar bort krukorna en efter en. Det finns även möjlighet att hyra en tegel- och materialtransportör med band. Hos Stakas kan du vänta med att hyra tills det är dags att börja hämta material från taket.

4. Riv bort de gamla spjälorna och, om det nedsänkta taket behöver repareras, även filten från det gamla taket. Om vindrutorna behöver bytas är det dags att demontera dem också. Försök att ta bort dem alla så att du kan använda dem som mallar när du gör nya.

5. Fixa undertaket. Om undertaket är tomt eller brädor är skadade byts de ut så att undertaket blir helt plant. Lägg en triangulär remsa i ändarna. Om du ska använda takpapp är det vettigt att komplettera den yttre triangulära listen med en 25×50 mm list på översidan. Då är det lättare att vika kortet utan att det går sönder. Dessutom har vindpaneler en bättre skruvfixering, så detta är användbart även när man väljer underlag.

6. Lägg baspappen. Många takentreprenörer rekommenderar idag tygunderlag istället för kartong. Detta är smart eftersom underlaget tillåter fukt att passera genom taket från insidan men håller det tätt från utsidan. Tygets vikt är också mycket mindre, vilket gör jobbet lättare och mindre farligt.

Underpappen levereras i 1 m breda rullar, vilket påskyndar arbetet. Skär först halva rullens bredd till en remsa och lägg den längs med takfotens nedre kant. Spika sedan fast spoilerbrädan längs med takfotens hela längd. Sedan börjar du lägga tyget under. I den övre delen läggs tyget över nocken. När två tak möts krävs en ränna. Innan du installerar rännan, vänligen sprid en extra våt trasa över rännan.

7. Spika fast ströläkten med CC max 60 cm över tyget vid montering av första lagret. Se till att hela limremsan i toppen är fri så att den kan fästas på nästa lager. Spika fast stödremsan till dina beräknade avstånd. De fungerar som en stege när du installerar nästa lager. Fortsätt alltid uppåt. Taklisten, den lägsta stödlisten, bör vara 20-25 mm högre än de övriga, annars får takets nedre rad fel lutning. Placera stången på en hög avsats eller spika en dubbelstång. 8. Beräkna avståndet mellan balkarna. Det är bra att i förväg räkna ut hur tätt lagerplattan ska sitta.

Vissa takpannor har ett fast avstånd mellan listerna. Andra pannor har flexibla flänsdimensioner, så de kan ofta utformas för att undvika skärande av de övre pannorna. Överlappningen av plattorna bör vara större, ju mindre takets lutning. Detta bestäms av leverantören. Den översta listen ska vara ca 3 cm från borstbrädan, eller så att krukans botten får plats utan borstbrädan.

Foto: Hornbach

9. Dags att Installera nya takpannor.

När bastyget och bärremsorna är på plats är det dags att plocka upp pannorna och börja taklägga. Detta är enkelt med materialtransportör eller taklyft. Annars är det ganska mycket att bära stegen. Placera krukorna i buntar på taket. Det finns flera olika sätt att ordna kastruller snyggt och enkelt. Här är en variant. Börja placera kastrullerna från höger till vänster. Börja från den nedre raden och justera. Vissa märken har halva pannor att fylla. Lägg sedan till den högra raden från takfoten till nocken. Lägg till ytterligare en linje från takfoten till nocken och justera lodlinjen.

En lång rak linjal fungerar bra för en rak linje. Lägg sedan till ytterligare en rad nedan. Fortsätt på samma sätt och använd en rak kant för att kontrollera att linjerna är raka. Det är bra om någon kan stå på marken och kontrollera att linjerna är raka. De två nedre och två övre raderna måste fixeras med spik eller häftklamrar. Olika taksten har lite olika grepp. Fäst även två linjer på sidorna och sidan av skorstenen, tak och andra öppningar. Nockstenarna ska vila mot takstenarna på båda sidor och de ska även stödjas av nockbrädan, på vilken de fästs med skruvar eller klämmor. Det enklaste sättet är att fästa justerbara borstar och installera ett 45×45 mm snöre.

10. Sätt tillbaka vindskivorna och plåten: Plåtarna ska sluta om ordentligt ner i takpannans vågdal. Vindskivorna och den yttersta takpannan ska täckas med vindskiveplåt.

11. Montera tillbaka hängrännan 

Slutsummering – byta tak själv

Det allra sista steget är att ta hem en fackman, som kan som färdigställa plåtarbetet känsliga områden som  runt skorsten och andra områden runt taket där det krävs specialanpassningar. Detta moment är viktigt, för o det skulle bli brand eller liknande så är det svårt få ut på försäkringen om inte en fackman varit med och besiktigat arbetet.

Som ni sett i detta inlägg är det inte rocket science att byta taket själv på et hus. Vi hoppas att ni får ett bra hustak som håller i många långa år framöver. Kom ihåg att spla av taket åtminstone en gång om året med högryckstvätt, för att få bort gammal mossa och annat skräp som kan sitta på pannorna.

FAQ

Vad kostar det att lägga om 100 kvm tak?
Anlitar du en takentreprenör kostar det i snitt 150 000 kr för ett tak på 100 kvadratmeter med alla avgifter inräknat, men andra faktorer spelar in såsom vilken typ av material som används.
Vad kostar det att byta ett tak?
Ett riktpris för en takomläggningar är 800 till 1 800 kronor per kvadratmeter på villatak. Men det är inte bara takets yta som påverkar priset. Även typ av tak och vilket material du väljer att använda spelar in.
Måste man ha bygglov för att byta tak?
 Ja, du behöver normalt bygglov om du vill ändra taktäckningen på ditt hus. Om du vill byta till samma material och kulör som taket har nu, så krävs normalt inte bygglov.

Lycka till!

 

Bild längst upp: Hemsmart

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024