Går ni i tankar att byta tak där hemma? För de de som är vana att bygga kan oftast lägga om sitt eget tak. Men det är rätt arbetskrävande, så det är bra att ha flera folk som kan hjälpa till. Bra planering underlättar och sparar tid och pengar. De flesta tillverkare av takpannor har detaljerade monteringsanvisningar som du bör följa. Här presenterar vi en byta tak steg-för-steg guide för dig som planerar att byta ut taket med takpannor.
1. Planera och budgetera Innan du börjar är det viktigt att planera och budgetera för projektet.
2. Ansök om bygglov I vissa fall krävs bygglov för att byta tak. Kontrollera med din kommun för att se om ditt projekt kräver bygglov.
3. Ta bort det gamla taket Det gamla taket måste tas bort innan det nya kan läggas.
4. Lägg underlagstaket Underlagstaket är en viktig del av taket som skyddar mot fukt och vatten.
Förberedelser för att byta tak: Börja med att inspektera taket noggrant. Det är bra om man kan undersöka taket inifrån och bedöma vad underlaget är gjort av och i vilket skick det är och om det behöver mycket nytt.
Du måste även känna till takets lutning. Detta påverkar främst antalet brickor som används. I takstensleverantörernas monteringsmanual finns det ofta tabeller där man kan avläsa takets vinkel. Mät en meter horisontellt till slutet av huset. Mät sedan höjden från sträckans båda ändpunkter till taket. Subtrahera det större talet med det mindre talet. Jämför nu det resulterande antalet med tabellen för att få din takvinkel.
Andra mått du bör känna till är takets bredd från nock till nock och takfotens höjd från nock till nock. Om du har ett mer komplext tak med takfoten fäst på det är det lite svårare, men inte för svårt. Arean av triangeln mellan nock, ränna och nock till överhäng beräknas genom att multiplicera nock/överhängsavståndet med nockavståndet. Sedan delar man med två.
Kolla igenom allt en extra gång för att säkerställa att materialet finns hemma när det behövs. Överväg att förvara trä och känsliga material i ett garage eller carport för att skydda det. Se till att du vet hur du sätter ihop de olika produkterna. Läs monteringsanvisningen för vad du än tänker använda. Ett tips är att leta efter installationsanvisningar från olika leverantörer.
Vissa punkter kan förklaras bättre eller sämre. Har du all kringutrustning du behöver? Lim behövs till exempel för att stödja bakgrundspapp och bakgrundstyg. Beräkna takytan för att beräkna behovet av tätskikt och antalet pannor. Hur många pannor som används per kvadratmeter varierar, men du kan alltid få information om detta från leverantörer som också kan berätta hur mycket du ska lägga i marginal för den typ av panna du väljer.
1. Börja med att bygga en arbetsställning: Priset på klossarna beror på hyrestiden så det gäller att planera så att arbetet går så snabbt som möjligt. Att förbereda sig för vädret är svårt. Se till att påläggen är klara.
2. Ta bort alla hängrännor runt huset:. Om rännorna är i ordning, demonteras de och ställs åt sidan. Markera dem så blir det lättare att ta tillbaka dem till samma plats.
3. Ta bort gamla takspån. Bygg en enkel rutschkana som en panna och gamla pannor kan demonteras ganska snabbt på flera sätt. En eller två personer på taket och en där och tar bort krukorna en efter en. Det finns även möjlighet att hyra en tegel- och materialtransportör med band. Hos Stakas kan du vänta med att hyra tills det är dags att börja hämta material från taket.
4. Riv bort de gamla spjälorna och, om det nedsänkta taket behöver repareras, även filten från det gamla taket. Om vindrutorna behöver bytas är det dags att demontera dem också. Försök att ta bort dem alla så att du kan använda dem som mallar när du gör nya.
5. Fixa undertaket. Om undertaket är tomt eller brädor är skadade byts de ut så att undertaket blir helt plant. Lägg en triangulär remsa i ändarna. Om du ska använda takpapp är det vettigt att komplettera den yttre triangulära listen med en 25×50 mm list på översidan. Då är det lättare att vika kortet utan att det går sönder. Dessutom har vindpaneler en bättre skruvfixering, så detta är användbart även när man väljer underlag.
6. Lägg baspappen. Många takentreprenörer rekommenderar idag tygunderlag istället för kartong. Detta är smart eftersom underlaget tillåter fukt att passera genom taket från insidan men håller det tätt från utsidan. Tygets vikt är också mycket mindre, vilket gör jobbet lättare och mindre farligt.
Underpappen levereras i 1 m breda rullar, vilket påskyndar arbetet. Skär först halva rullens bredd till en remsa och lägg den längs med takfotens nedre kant. Spika sedan fast spoilerbrädan längs med takfotens hela längd. Sedan börjar du lägga tyget under. I den övre delen läggs tyget över nocken. När två tak möts krävs en ränna. Innan du installerar rännan, vänligen sprid en extra våt trasa över rännan.
7. Spika fast ströläkten med CC max 60 cm över tyget vid montering av första lagret. Se till att hela limremsan i toppen är fri så att den kan fästas på nästa lager. Spika fast stödremsan till dina beräknade avstånd. De fungerar som en stege när du installerar nästa lager. Fortsätt alltid uppåt. Taklisten, den lägsta stödlisten, bör vara 20-25 mm högre än de övriga, annars får takets nedre rad fel lutning. Placera stången på en hög avsats eller spika en dubbelstång. 8. Beräkna avståndet mellan balkarna. Det är bra att i förväg räkna ut hur tätt lagerplattan ska sitta.
Vissa takpannor har ett fast avstånd mellan listerna. Andra pannor har flexibla flänsdimensioner, så de kan ofta utformas för att undvika skärande av de övre pannorna. Överlappningen av plattorna bör vara större, ju mindre takets lutning. Detta bestäms av leverantören. Den översta listen ska vara ca 3 cm från borstbrädan, eller så att krukans botten får plats utan borstbrädan.
När bastyget och bärremsorna är på plats är det dags att plocka upp pannorna och börja taklägga. Detta är enkelt med materialtransportör eller taklyft. Annars är det ganska mycket att bära stegen. Placera krukorna i buntar på taket. Det finns flera olika sätt att ordna kastruller snyggt och enkelt. Här är en variant. Börja placera kastrullerna från höger till vänster. Börja från den nedre raden och justera. Vissa märken har halva pannor att fylla. Lägg sedan till den högra raden från takfoten till nocken. Lägg till ytterligare en linje från takfoten till nocken och justera lodlinjen.
En lång rak linjal fungerar bra för en rak linje. Lägg sedan till ytterligare en rad nedan. Fortsätt på samma sätt och använd en rak kant för att kontrollera att linjerna är raka. Det är bra om någon kan stå på marken och kontrollera att linjerna är raka. De två nedre och två övre raderna måste fixeras med spik eller häftklamrar. Olika taksten har lite olika grepp. Fäst även två linjer på sidorna och sidan av skorstenen, tak och andra öppningar. Nockstenarna ska vila mot takstenarna på båda sidor och de ska även stödjas av nockbrädan, på vilken de fästs med skruvar eller klämmor. Det enklaste sättet är att fästa justerbara borstar och installera ett 45×45 mm snöre.
Plåtarna ska sluta om ordentligt ner i takpannans vågdal. Vindskivorna och den yttersta takpannan ska täckas med vindskiveplåt.
I slutet är det dags att montera tillbaka alla hängrännor runt hustaket. Vi tipsar er om att köpa nya rännor och beslag, om de gamla är slitna. Det kan bli en bra investering då hängrännor kan rädda jus från röta av för mycket vatten.
Det allra sista steget är att ta hem en fackman, som kan som färdigställa plåtarbetet känsliga områden som runt skorsten och andra områden runt taket där det krävs specialanpassningar. Detta moment är viktigt, för o det skulle bli brand eller liknande så är det svårt få ut på försäkringen om inte en fackman varit med och besiktigat arbetet.
Som ni sett i detta inlägg är det inte rocket science att byta taket själv på et hus. Vi hoppas att ni får ett bra hustak som håller i många långa år framöver. Kom ihåg att spla av taket åtminstone en gång om året med högryckstvätt, för att få bort gammal mossa och annat skräp som kan sitta på pannorna.
Lycka till!
Bild längst upp: Hemsmart
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024