fbpx

Bygga altan – 10 bra tips och råd

Drömmer du om att bygga altan i sommar? Börja planera den nya altanen redan nu så kan du välkomna våren med en drink i handen och känna doften av nylagd trätrall. Ta del av dessa grymma altan tips på vad du ska tänka på vid ett altanbygge och ditt projekt blir både enklare och roligare!

 Av alla hemmafixarprojekt och DIY projekt, är förmodligen att bygga altan ett av de vanligaste och mest populära. Det är väldigt vanligt att man bygger altanen själv istället får att låta en byggfirma göra jobbet. Så länge man gör planeringen noggrant och läser på lite innan, vågar vi påstå att det inte kan gå fel.

LÄS MER: 5 heta uteplats stilar att kopiera

Häng med så listar vi 10 enkla tips på hur du lyckas bygga en supersnygg och praktisk altan!

Bygga altan – 10 tips

Foto: swedstandard.se

#1 Välj ut en bra plats

Läge är A och O när det kommer till altan. Många gånger är man dock bunden till huset läge, men genom att exempelvis förlägga altanen runt en husknut, kan man fånga många värdefulla soltimmar som annars hade gått förlorade. Studera hur solen rör sig över tomten under en solig dag och notera vart de bästa solplatserna är.

#2 Mät och räkna noga

Att göra förarbetet grundligt är mycket viktigt. Se till att mäta ordentligt så att du vet hur mycket material som kommer gå åt. Beroende på vilka reglar du väljer, ska du ha olika tätt mellan reglarna. Vanligast är att man har 60 cm mellan reglarna, men om man väljer en kraftigare regel kan man ha ett större avstånd.

#3 Gör en kalkyl

Beräkna hur många reglar du kommer behöva, hur mycket trall som kommer gå åt och hur många skruv, plattor och eventuella plintar. Då får du en budget som du kan förhålla dig till och bestämma hur du ska finansiera.

SHOPPA UTEPLATS FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

Foto: Hus.se

#4 Se till att ha en stabil grund

Det är viktigt att altanen står stabilt och att den inte rör sig när man går på den. Men den behöver också vara stabil på lång sikt och inte sjunka ned i marken. Om du har packat grus under altanen, räcker det att du lägger ut vanliga trädgårdsplattor under altanen. Annars kan du behöva lecablock eller plintar. Ett annat alternativ är att borra i berggrunden, om sådan finns. Se mer om detta i nästa tips.

#5 Köp alla verktyg du behöver

För att kunna snickra utan besvär, behöver du har rätt verktyg. Investera i en kap, sticksåg, skruvdragare och ett vattenpass. Det går åt mer skruv än vad du tror, så se till att bunkra med såväl träskruv som trallskruv. Till markarbetet är det bra med en rejäl spade, så att du kan gräva ut och fylla på med grus och sten där det behövs. Om du har berggrund i anslutning till din altan, kan du med fördel använda en stenborr för att förankra altanen i berget. Då sitter garanterat reglarna ordentligt och kommer inte kunna ruckas på.

#6 Använd vattenpass

Glöm inte att använda ditt vattenpass så mycket som möjligt. Gör kontrollmätningar hela tiden för att försäkra dig om att altanen är i lod. Se till att hela regelverket är plant och fint innan du börjar lägga trallen. Om altanen inte är plan innan du lägger trallen blir det svårare att rätta till felen.

Ni hittar altan tak ovan HÄR

#7 Välj rätt storlek på reglarna

Ju stabilare altan du vill bygga, desto kraftigare reglar bör du välja. Om du ska placera tunga föremål på altanen, typ en stor soffa, ett tungt parasoll eller ett bubbelbad, bör du har kraftiga reglar. Om du ska ha en altan som ligger direkt på marken och bara ha utemöbler och en klotgrill, kan du ha mindre reglar.

#8 Lägg trallen utifrån och in

Trallen ska läggas utifrån och in för att det ska bli så snyggt som möjligt. Kontrollmät hela tiden mot själva fasaden av huset så att du inte får någon successiv lutning av trallen. Detta kommer synas tydligt när trallen är lagd och det blir inte snyggt. Om du mäter kontinuerligt kommer du få en trall som ligger perfekt och som är snygg att titta på.

Kraftigt stort parasoll med stadig granitfot finns HÄR

#9 Investera i ett bra parasol

Lägg lite extra krut på ett stort, kraftigt och snyggt parasoll. Det ger ett tak till din altan och gör otroligt mycket för helhetsintrycket. Du kan sitta och njuta av din altan i skuggan även under de varmaste dagarna och du kan även hänga upp infravärme och skapa en inkapsling av värmen under kyligare kvällar.

#10 Ställ ut blomkrukor på alten

Blommor och krukor på altanen är någonting som ger den där sista touchen som gör att du kommer trivas ännu bättre på din nya altan. Stora krukor är också ett utmärkt sätt att skapa avgränsningar på altanen, om du exempelvis vill ha en matplats och en plats för att sola och relaxa.

Foto: petersprojekt.se

FAQ – Vanliga frågor om att bygga altan

Det dyker upp många frågor när man börjat planera ett altanbygge. Därför listar vi här några av de vanligast förekommande frågorna med tillhörande svar.

Vad kostar det att bygga altan?

En altan brukar kosta mellan 15.000 kr – 75.000 kr, beroende på storlek och materialval. Det som kostar mycket är framförallt reglarna och markarbetet. Om du behöver gjuta plintar eller lägga ut plattor, ökar kostnaderna. Likaså om du vill bygga staket eller vindskydd.

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

Det som framförallt avgör om du behöver bygglov eller inte för din altan är höjden. Om du bygger en altan som är mer än 1,8 meter hög, behöver du vända dig till din kommun och ansöka om bygglov.

Måste man gräva ner plintar till altan?

Nej, plintar behövs om den underliggande marken inte är stabil nog för att hålla upp en altan. Men om du har packat grus eller plattor i botten, behöver du inte några plintar. Då räcker det oftast med vanliga trädgårdsplattor.

Skjutbart altan tak ovan HÄR

Summering – Bygga altan

Altanbygge är det perfekta hemmaprojektet och gör stor skillnad för hemmet. Här har du fått 10 konkreta enkla tips på hur du lyckas med ditt altanbygge. Alla klarar av att bygga en altan, men det är viktigt att göra grundarbetet noga och inte slarva med vattenpasset.

SHOPPA UTEPLATS FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis