Bygga altan - 10 bra tips och råd

Hur kan jag bygga altan själv? – 10 bra tips

Innehållsförteckning

Drömmer du om att bygga altan i sommar? Börja planera den nya altanen redan nu så kan du välkomna våren med en drink i handen och känna doften av nylagd trätrall. Ta del av dessa grymma altan tips på vad du ska tänka på vid ett altanbygge och ditt projekt blir både enklare och roligare!

Av alla hemmafixarprojekt och DIY projekt, är förmodligen att bygga altan ett av de vanligaste och mest populära. Det är väldigt vanligt att man bygger altanen själv istället får att låta en byggfirma göra jobbet. Så länge man gör planeringen noggrant och läser på lite innan, vågar vi påstå att det inte kan gå fel.

LÄS MER: 5 heta uteplats stilar att kopiera

Häng med så listar vi 10 enkla tips på hur du lyckas bygga en supersnygg och praktisk altan!

I detta inlägg går vi igenom detta:

 • Välj ut en bra plats
 • Mät och räkna noga
 • Göra en kalkyl
 • Ha en stabil grund
 • Vilka verktyg man ska ha

Bygga altan – 10 tips

trätrall lång och grönt gräs

Foto: swedstandard.se

#1 Välj ut en bra plats

Läge är A och O när det kommer till altan. Många gånger är man dock bunden till huset läge, men genom att exempelvis förlägga altanen runt en husknut, kan man fånga många värdefulla soltimmar som annars hade gått förlorade. Studera hur solen rör sig över tomten under en solig dag och notera vart de bästa solplatserna är.

#2 Mät och räkna noga

Att göra förarbetet grundligt är mycket viktigt. Se till att mäta ordentligt så att du vet hur mycket material som kommer gå åt. Beroende på vilka reglar du väljer, ska du ha olika tätt mellan reglarna. Vanligast är att man har 60 cm mellan reglarna, men om man väljer en kraftigare regel kan man ha ett större avstånd.

LÄS MER: så bygger du en ribbvägg själv

#3 Gör en kalkyl

Beräkna hur många reglar du kommer behöva, hur mycket trall som kommer gå åt och hur många skruv, plattor och eventuella plintar. Då får du en budget som du kan förhålla dig till och bestämma hur du ska finansiera.

hus och trätrall man bygger samt gräsmatta

Foto: Hus.se

#4 Se till att ha en stabil grund

Det är viktigt att altanen står stabilt och att den inte rör sig när man går på den. Men den behöver också vara stabil på lång sikt och inte sjunka ned i marken. Om du har packat grus under altanen, räcker det att du lägger ut vanliga trädgårdsplattor under altanen. Annars kan du behöva lecablock eller plintar. Ett annat alternativ är att borra i berggrunden, om sådan finns. Se mer om detta i nästa tips.

#5 Köp alla verktyg du behöver

För att kunna snickra utan besvär, behöver du har rätt verktyg. Investera i en kap, sticksåg, skruvdragare och ett vattenpass. Det går åt mer skruv än vad du tror, så se till att bunkra med såväl träskruv som trallskruv. Till markarbetet är det bra med en rejäl spade, så att du kan gräva ut och fylla på med grus och sten där det behövs. Om du har berggrund i anslutning till din altan, kan du med fördel använda en stenborr för att förankra altanen i berget. Då sitter garanterat reglarna ordentligt och kommer inte kunna ruckas på.

#6 Använd vattenpass

Glöm inte att använda ditt vattenpass så mycket som möjligt. Gör kontrollmätningar hela tiden för att försäkra dig om att altanen är i lod. Se till att hela regelverket är plant och fint innan du börjar lägga trallen. Om altanen inte är plan innan du lägger trallen blir det svårare att rätta till felen.

rött hus med stor vit uteplatsNi hittar altan tak ovan HÄR

#7 Välj rätt storlek på reglarna

Ju stabilare altan du vill bygga, desto kraftigare reglar bör du välja. Om du ska placera tunga föremål på altanen, typ en stor soffa, ett tungt parasoll eller ett bubbelbad, bör du har kraftiga reglar. Om du ska ha en altan som ligger direkt på marken och bara ha utemöbler och en klotgrill, kan du ha mindre reglar.

#8 Lägg trallen utifrån och in

Trallen ska läggas utifrån och in för att det ska bli så snyggt som möjligt. Kontrollmät hela tiden mot själva fasaden av huset så att du inte får någon successiv lutning av trallen. Detta kommer synas tydligt när trallen är lagd och det blir inte snyggt. Om du mäter kontinuerligt kommer du få en trall som ligger perfekt och som är snygg att titta på.

stor beige parasoll på veranda

#9 Investera i ett bra parasol

Lägg lite extra krut på ett stort, kraftigt och snyggt parasoll. Det ger ett tak till din altan och gör otroligt mycket för helhetsintrycket. Du kan sitta och njuta av din altan i skuggan även under de varmaste dagarna och du kan även hänga upp infravärme och skapa en inkapsling av värmen under kyligare kvällar.

#10 Ställ ut blomkrukor på alten

Blommor och krukor på altanen är någonting som ger den där sista touchen som gör att du kommer trivas ännu bättre på din nya altan. Stora krukor är också ett utmärkt sätt att skapa avgränsningar på altanen, om du exempelvis vill ha en matplats och en plats för att sola och relaxa.

rött hus med stor veranda i trä

Foto: petersprojekt.se

FAQ – Vanliga frågor om att bygga altan

Det dyker upp många frågor när man börjat planera ett altanbygge. Därför listar vi här några av de vanligast förekommande frågorna med tillhörande svar.

Vad kostar det att bygga altan?

En altan brukar kosta mellan 15.000 kr – 75.000 kr, beroende på storlek och materialval. Det som kostar mycket är framförallt reglarna och markarbetet. Om du behöver gjuta plintar eller lägga ut plattor, ökar kostnaderna. Likaså om du vill bygga staket eller vindskydd.

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

Det som framförallt avgör om du behöver bygglov eller inte för din altan är höjden. Om du bygger en altan som är mer än 1,8 meter hög, behöver du vända dig till din kommun och ansöka om bygglov.

Måste man gräva ner plintar till altan?

Nej, plintar behövs om den underliggande marken inte är stabil nog för att hålla upp en altan. Men om du har packat grus eller plattor i botten, behöver du inte några plintar. Då räcker det oftast med vanliga trädgårdsplattor.

utetak till uteplats och trädäckSkjutbart altan tak ovan HÄR

Summering – Bygga altan

Altanbygge är det perfekta hemmaprojektet och gör stor skillnad för hemmet. Här har du fått 10 konkreta enkla tips på hur du lyckas med ditt altanbygge. Alla klarar av att bygga en altan, men det är viktigt att göra grundarbetet noga och inte slarva med vattenpasset.

 1. Tracie~My Petite Maison skriver:

  Beautiful inspiration. Perfect to start a Monday & new week here!

 2. Marie-Louise Nilsson skriver:

  Härliga balkongbilder, jag har tyvärr en varm balkong som är inglasad där alla blommor dör. Men annars är jag nöjd med inredningen där. :)

 3. lindmarkdubland skriver:

  Hei! Takk for kommentar hos meg! Nydelige bilder, herlig inspirasjon! Jeg elsker balkonger! Er så trist at vi ikke har balkong :) Takk for vakker vårstemning! :) Ha en flott uke! :)

 4. Haus and Home skriver:

  Thanks for visiting my blog! Love the balconies! Europe always has such great balconies. Spring is here too in Atlanta, we had 80 degrees today!

 5. Marie Söderberg skriver:

  ååå va mysigt med balkonger, vår är sååå liten..:((( tack för inspiration

 6. Birgitte skriver:

  Så herlige bilder du viser, akk… drømmer om en balkong og ikke minst en hage med fine hagemøbler ;) Men alt til sin tid! Solen nytes alikevel!! Tusen takk for utrolig hyggelig hilsen hos meg, gled jeg fant veien hit også! Stor klem Birgitte

  • maria skriver:

   Tack så hemsk mycket…alltid lika underbart att bidra med inspiration:)
   Ha en fin vecka

   LOVE M

 7. Atelier Decor skriver:

  What a beautiful post Maria!!! so perfect for this days :)

  xoxo

  Atelier Decor team!

 8. Jessica {The Aestate} skriver:

  I love these! I did a post recently on balconies, but this one puts mine to shame!

  • maria skriver:

   Aww that was so sweet…thank you very much:) I think your blog is awsome an I loved your animal interior design theme:) I will happily follow:)
   Have a great week.

   LOVE Maria

 9. Helena skriver:

  Jätte fina balkonger. Men jag föredrar altaner och lite mindre grannar/insyn :) Här njuter vi av för fullt av solen och det härliga vårvädret. Frukostar och morgonkaffe intas ofta på vår bro under vår och sommartid! Hoppas du har en fantastisk helg. Kram

 10. millandante skriver:

  Det är något visst med balkonger i stan:)

  Kram

 11. maria skriver:

  Thank you sooo much:) I really like your blog and will happily follw.
  I wish you a lovely weekend

  LOVE M

  ps follow me and get updates..on facebook

 12. ana maria skriver:

  Hi Maria your blog is also beautiful!I loved this so beautiful and flowery balconies!

  Pleased to receive your visit in jeitodecasa, walk in love by the Brazilian Scandinavian decorations, very inspiring and elegant.

  A beautiful weekend for you too.

 13. Paris Rendez-vous skriver:

  Divine balconies…..I would love to sit on any one of them and just dream!!!!!!

 14. Keri skriver:

  I can practically feel the warmth of the sun from these gorgeous photos! I love to sit out on a patio in warm weather. My husband and I enjoyed our coffee break this morning from a cafe patio. One thing I love about being on a balcony is the great breeze you can sometimes get from being up high.

  Thank you so much for stopping by my blog & for your sweet comment! I hope we chat again, soon & often!

  Xo Keri

  • maria skriver:

   Thank you sooo very much and so nice to inspire you:) It seems to. be a very lovely coffey break there with your husband:)

   I wish you a great weekend .

   LOVE M

 15. Sofi skriver:

  Vilka härliga inspirationsbilder!
  Har ingen balkong, men en altan som jag kan lapa sol på:)
  Ska nog fixa lite vårblommor till trappan i helgen med!
  Ha en fin kväll!
  Kram Sofi

  • maria skriver:

   Tack så jättemycket och det lät verklligen mys med altan…inget är bättre än att äta ute:) Ha en kanonhelg med vårsol.

   LOVE M

 16. Anna skriver:

  Hej !

  Självklart blir jag följare, ska bli kul att följas åt och förhoppningvis inspirera varandra =)
  Visst ä den härlig tid som vi har framför oss. Tänkte faktiskt få tag i lite vårblommor i morrn så jag kan greja och plantera under helgen..
  Hoppas allt ä bra =)

  Kramar

 17. Caroline skriver:

  Tack snälla! :-)

  Du bjuder upp till bra inspiration och det var första, men inte sista gången som jag kikar in hos dig.

  Hoppas att du får en bra Torsdag.

  Kram Caroline

  • maria skriver:

   Tackar så hemskt mycket:) Jag önskar dig en kanonhelg också med sol.

   LOVE M

 18. deandarporcasas skriver:

  Unos balcones preciosos. Qué placer disfrutar en casa de un trocito de aire libre!

 19. a norwegian housecat skriver:

  Hei!
  Tusen takk for fin kommentar inne hos meg og ett lite spor inn til bloggen din, her var det masse herlige innlegg♡

  Nyt vårdagene:)

  ♡J.

  • maria skriver:

   Tack så hemskt mycket…hoppas vi ses igen:) Ha en fin helg med vårsol:)

   LOVE M

 20. Maca Martinez skriver:

  Gorgeous balconies! Love all the pics!!! Thanks for your visit and comment Maria! Tons of love to you from Argentina. XoXo :) Maca

  • maria skriver:

   Thank youuuu sooo much..and Im glad you like my blog:) Hope we meet again:)

   LOVE M

 21. Connie skriver:

  It is so nice to sit on a sunny balcony and watch the world go by…..lovely.

  • maria skriver:

   Its the best…and thank you for stopping bye:)

 22. Mona skriver:

  Hei!

  Tusen takk for hilsen på min blogg! :)
  Jeg har sett gjennom hele bloggen din nå, og digger den! Havner rett i min bloggroll!
  Tusen takk for herlig inspirasjon
  Ønsker deg en strålende uke, kanskje med vår-sol på balkongen?

  ;)

  Klem Mona

  • maria skriver:

   Thank you very much…im glad to have found you also:)

 23. Lisa @ A Room with A View skriver:

  Gorgeous! I could see myself on one of these during the day or in the evening. Perfect views of a town or city.

 24. Maria skriver:

  Om det bara kan ta att bli helg så man kan vara ute så :) Sitta på kontoret 8-17 gör att man missar våren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024