Bröllopsklänning historia - därför är vigselklänningen vit

Bröllopsklänning historia – därför är vigselklänningen vit

Att hitta rätt bröllopsklänning är varje kvinnas största hybris! Men att hitta rätt vit bröllopsklänning bland sisådär tio trillioner olika varianter, ja det kan vara minst sagt slitsamt. Faktum är att de flesta tar proffesionell hjälp att hitta rätt klänning. Ja tider kommer och går, stilar kommer och går. Men den vita bröllopsklänningens popularitet den består år efter år. Den är likt Chanel tidlös och kommer aldrig gå ur stil oavsett vad som komma skall.

Detta plagg är en symbol inte bara för kärleken, utan står även för förändring i livet och likt en vacker fjäril byter kvinnan skepnad till brud. Vem minns inte Prinsessan Dianas makalösa brudklänning när hon lycklig gifte sig med prins Charles? Eller Kate Middeltons prinsessbröllop som följdes live av en hel värld.

Men vad är egentligen historien bakom världens kändaste plagg, bröllopsklänningen? Och varför är bröllopsklänningar vita? Till saken är den att bröllopsklänningens historia är mycket kortare än vad man kan tro.

Här får ni ni historien bakom vår älskade (och hatade) bröllopsklänning och varför den bär oskuldens färg vit.

När sågs den allra första bröllopsklänningen?

Den första gången en bröllopsklädsel användes på ett större offentligt bröllop var 1406. Det var då Engelska prinsessan Philippa gifte sig i en enkel vit tunika dress med sin kung Eric. Efter det sågs bröllopsklänning vid prinsessan Charlotte bröllop på kända Chapels Royal in St. James Palace.

Den vita brudklänningens entré i modern tid

Den vita brudklänningstraditionen vi har idag blev inte populär förrän 1840 när drottning Victoria av England gifte sig med prins Albert. Det var ett mycket uppmärksammat bröllop som väckte stor uppmärksamhet från pressen. Det bröllop kan närmast jämföras med nutidens bröllop mellan prinsessan Diana och prins Charles.

Drottning Victoria med den vita klänningen som har blivit föredöme för en hel värld. Foto: Vogue

Drottning Victoria bar ett livstycke uppdelat i åtta delar med öppen urringning. Ärmarna och halsen var vältrimmade, den hade en synlig off-shoulder klänning med korta, puffade ärmar. Den hade också en djup v-formad midja. Hennes satinklänning hade en hel golvlång kjol och var över 6 meter lång.

Klänningen bars av cirka 12 skötare när hon gick nerför altargången. Man kan därmed tänka sig det var inte direkt läge att uppsöka toalett bärandes den klänningen ????

Kungafamiljen runt Drottning Victoria var dåtidens svar på influencers alá Kardashians idag. De blev konstant fotograferade och människor på 1800 talet var starkt influerade av deras modeval.

Man tror att drottning Victorias val av en vit brudklänning baserades på två skäl; hon ville bara bära brittiskt tillverkade material och försökte också stödja spetsindustrin i Bevon, som befann sig på nedgång vid den tiden.

Foto: Mental Floss

Det sägs hon valde att bära en vit brudklänning för att det speglade oskuld, renhet och sunt förnuft. För henne var vitt mest att föredra för att visa upp en spetsmakares konstnärskap.

Hon kunde dock aldrig anat när hon valde denna vita klänning. Att den skulle bana väg för praktiskt taget alla kommande giftemål i modern tid och regera alla fashion hus i världen. Inte ens Kardsahians kommer att lyckas med den bedriften.

Bröllopsklänningens evolution

Den vita bröllopsklänningen fortsätter att dominera bröllop även i vår tid. Studier har gjort att cirka 85 procent av alla brudar fortfarande väljer att bära en vit brudklänning eftersom den på sitt typiska sätt har hållit sig stadig och på trendtronen genom åren. Den vita bröllopsklänningen fortsätter att behålla sin stolthet som en främsta bröllopsklädsel och som en populär bröllopsklänning.

Foto: brides.com

Dock kommer det hela tiden nya varianter av vita bröllopsklänningar. Det kan vara allt från retrovarianter alá princess Diana med puffärmar. Till enkla slimmade varianter för den moderna stilrena bruden, som tycker att less is more.

“En vit brudklänning representerar mycket mer än bara en klänning. Det är också förkroppsligandet av en dröm.” / Vera Wang

Maria Ljungström

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024