fbpx

Bostadsmarknaden prognos för 2024

Hög tid för en analys av bostadsmarknaden med en prognos för 2024! De senaste par åren har bostadsägarna först fått se sina bostadsvärden nå rekordnivåer för att sedan se värdena dala snabbt. Det är den snabba växlingen från låga räntor till höga räntor som är orsaken.

Den här förändringen påverkar inte bara själva värdena på villor och bostadsrätter, den påverkar också utbud och efterfrågan. Vill man köpa när kostnaden för att låna, räntan alltså, är så hög? Vill man sälja när priserna går ner eller vill man vänta?

LÄS MER: Så kan ni tjäna pengar på ekonomikrisen

Bostadsmarknaden påverkar hela samhället och är en viktig del i ekonomin. Om bostadsmarknaden fungerar och bostäder byter ägare till sunda priser så bidrar det till en sund ekonomi i allmänhet.

Då är frågan hur marknaden kommer att se ut 2024 och även några år framöver. Här är ett försök till en bostadsmarknaden prognos. Som med allt annat som har med ekonomi att göra är det fråga om kvalificerade gissningar, inte facit.

Bostadsmarknaden – prognos för nästa år

Det är många som gör prognoser kring bostadsmarknad och bostadsekonomi. Till exempel tar storbankerna och andra bolåneinstitut fram rapporter där de försöker förutspå framtiden. Den övergripande bilden är att boräntorna kommer att vara höga hela 2024 vilket också kommer bidra till att hålla ner bopriserna.

Vad är hög bolåneränta historiskt?

Även om dagens räntor kan upplevas som höga är de faktiskt låga jämfört med historiska siffror. På 1980-talet låg räntan alltid över 10 procent och på 1990-talet var den bara några procentenheter lägre än så i snitt.

Hur blir boräntorna 2024?

Huspriser styrs av utbud och efterfrågan. Det förhållandet styrs i sin tur till stor del av räntan. Ju lägre ränta, desto mer rörlighet på bostadsmarknaden. Räntan på bolån styrs i sin tur av Riksbankens styrränta.

De flesta ekonomer och prognosmakare tror att Riksbanken kommer att höja styrräntan till över 4 procent under slutet av 2023. Det skulle innebära bolåneräntor på över 5 procent.

Majoriteten ekonomer är sedan också överens om att styrräntan, och därmed också bolåneräntorna, kommer att börja sjunka ganska snart efter årsskiftet 2023/2024.

Hur gör man för att komma in på bostadsmarknaden?

Att komma in på bostadsmarknaden, särskilt i storstäderna, kan vara svårt eftersom priserna, och därigenom också kontantinsatserna, är höga. Det enkla och något tråkiga tipset är att börja spara ihop till kontantinsatsen på en mindre och billigare lägenhet.

Det handlar dock inte om några radikala sänkningar och enligt prognoserna är det först på ett par års sikt som styrräntan kommer att närma sig 2 procent. Det betyder att bolåneräntorna kommer att vara förhållandevis höga i flera år till.

Om vi tittar på boräntorna under 2024 så kommer den rörliga tremånadersräntan förmodligen att ligga någonstans i spannet 4,50–5,00 procent, detta enligt prognoser från storbankerna. Skulle Riksbanken sänka mer aggressivt kommer priset för att låna självklart sjunka mer.

Hur blir huspriserna 2024?

Storbankerna menar, om vi tar en generell bild, att bopriserna ska sjunka med totalt 20 procent från toppen under 2022. Det här skulle betyda att en villa som köptes sommaren 2022 till en prislapp på fem miljoner sjunker i värde med en miljon. Just 20 procent är en siffra som har upprepats hela året samtidigt som Riksbanken har aviserat höjning efter höjning.

Vad blir 20 procent av andra prislappar? Här är några exempel:

  • Bostadsrätt med priset 1,5 miljon = 300 000 kr
  • Villa med en prislapp på 7,6 miljoner = 1,52 miljoner kr
  • Fritidshus med priset 1,2 miljoner = 240 000 kr

Nu ser ju bostadsmarknaden inte ut exakt lika i hela landet. Det är också skillnader på olika typer av boenden. På vissa håll i landet har priserna sjunkit mer, på andra platser har de höjda räntorna knappt märkts av. Överlag finns dock en ganska tydlig fallhöjd ner till storbankernas prognos.

När ska man binda räntan?

Om du vill binda räntan är det såklart bäst att göra det när räntorna är låga. Den möjligheten är dock förbi för just den här gången eftersom räntorna kommer att vara höga i flera år framöver.

Med fortsatt höga räntor under 2024 och även 2025 finns självklart risken för att priserna fortsätter att sjunka en bra bit. Om ekonomin saktar in med både arbetslöshet och minskad konsumtion som följd kommer också det att påverka.

Samtidigt finns indikationer på att bostadsmarknaden på många håll har stabiliserats. För både bostadsrätter och småhus har priserna på flera håll i landet legat still och till och med ökat efter våren 2023.

Den naturliga säsongsvariationen är en förklaring. En annan möjlig förklaring är att köparna tänker att det snart är slut med räntehöjningar. Det är helt enkelt lättare att planera ett köp nu än vad det var tidigare.

SBAB, som är en statlig bolåneaktör, menar att bostadspriserna kan förväntas öka under 2024. Det handlar dock inte om några större siffror. Enligt SBAB väntas priserna öka ”måttligt”. Förmodligen handlar det om låga ensiffriga procenttal.

Sälja nästa år? Köpa nästa år?

Som synes finns inga stensäkra svar när det gäller bopriser och räntor för 2024 (och framåt). Vågar man då sälja nästa år? Eller köpa? Hur ska man tänka?

Oavsett om du går i tankar att sälja eller köpa är grundtipset att inte hasta fram ett beslut. En bostadsaffär handlar om mycket pengar och det gäller att ett beslut om försäljning eller köp är genomtänkt. Det ska vara ett beslut med förankring i både det ekonomiska och det personliga.

Vad är billigast över tid – att binda eller att ha rörligt?

Rörlig ränta har historiskt sett varit det billigare alternativet. Vad som är bäst beror dock på din individuella situation och tidpunkten.

Som det verkar finns det en viss fallhöjd kvar ner till bankernas prognoser om att bostadsmarknaden ska sjunka med totalt 20 procent från toppen. Denna siffra behöver dock inte gälla alla geografiska områden och heller inte alla typer av fastigheter.

Att din bostad, eller en bostad som du tittar på, ”bara” har sjunkit med 10 procent behöver alltså inte betyda att den ska sjunka med ytterligare 10 procent.

Om du behöver sälja, men kan vänta en tid, så kan den väntan vara guld värd. Det kan nämligen vara stor skillnad i pris om du säljer senare under 2024 jämfört med tidigare på året. Vill du köpa så kan det istället vara en idé att vara tidigt ute under 2024.

Sammanfattning

En text med bostadsmarknaden prognos kan aldrig vara helt korrekt. Det ligger i sakens natur. De uppgifter du läser här i artikeln kan du ta som indikationer, som kvalificerade gissningar, inte som absoluta svar.

Lyckligtvis för både köpare och säljare verkar det som att spelplanen är ganska tydlig för de kommande åren. Räntorna kommer helt enkelt fortsätta att vara höga, med allt vad det innebär. Det ger förutsägbarhet och det gör att du kan planera köp och/eller försäljning på ett bättre sätt.

 

Foto längst upp: Lendo

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis