6 bästa butiker med billig mat

Inflationen har stuckit mot skyarna och nu är det viktigare än någonsin att handla smart och hitta billiga mat butiker. Häng med och ta del av listan med 6 bästa butiker med billig mat. Allt fler tänker efter en gång extra när matveckan planeras och du kan spara stora pengar genom att göra noggranna avvägningar.

Matpriserna generellt har ökat i hela världen de senaste två åren och prisökningarna går att härleda genom hela produktionsledet och ned till de bönder som odlar grödor och föder upp djur. Foderpriser har ökat och bränslekostnader har gått upp för de bönder som skördar sina åkrar.

LÄS MER: 5 bästa matkassar som sparar pengar

Dock har det visat sig att många svenska butiker tagit tillfället i akt och höjde priserna lite väl mycket. Varför inte passa på att tjäna lite extra pengar, när det finns en så legitim förklaring till prisökningarna?

Nu synar vi butikerna med billig mat och listar 6 butiker som i alla fall inte valt att höja priserna mer än nödvändigt!

#1 Lidl – siktar på branschens bästa pris

På första plats hittar vi Lidl som har som sin affärsidé att ha branschens bästa pris. Även om Lidl enligt de flesta prisundersökningar bara ligger marginellt bättre än Willys, så är dom trots allt 1:a och ska hyllas som vinnare.

På Lidl hittar du just nu Sveriges billigaste matkasse, men sortimentet är något svagare än på övriga butiker i Sverige. Därför finns det en hel del jämförelser av priser där Lidl inte inkluderas. Här hittar du alltså inte samma varumärken som vi är vana vid att se på Willys, ICA och Coop.

#2 Willys – spana in deras egna sortiment!

Willys ligger på andra plats när det kommer till låga priser och då gäller detta på varumärken som vi är vana att se i svenska butiker. Tittar vi dessutom på Willys egna sortiment – Eldorado – så faller priserna till en riktigt stark nivå!

Visste du att det är Axfood som äger varumärket Eldorado? Det är alltså samma bolag som tillverkar Garant-sortimentet och mycket annat. Här kan du alltså med stor sannolikhet hitta exakt samma produkt men paketerad under olika varumärken och med olika prissättning.

#3 ICA Maxi – Ju större ICA desto lägre pris

Det verkar vara en sanning att ju större ICA-butiken är, desto lägre är priserna och vice versa. En ICA Nära-butik har i regel ganska höga priser och det är varje ICA-handlare som sätter sina egna priser i sin butik.

På ICA Maxi hittar man ICA:s största varuhus med mycket mer än bara mat. Här kan du shoppa kläder, vitvaror och annat och butiksytan är i regel stor.

#4 ICA Kvantum – näst billigaste ICA:n

ICA Kvantum-butikerna är ICA:s näst största butiker och därmed något dyrare än MAXI. ICA ligger dock helt OK i pris på senare jämförelser och gjorde faktiskt en prissänkning på en stor del av sortimentet i samband med att det uppdagades i media att man höjt priserna lite väl mycket.

#5 CITY GROSS – Låter billigare än vad det är

CITY GROSS för tankarna till ordet grossist och när vi tänker på grossist så tänker vi i regel låga priser. Men faktum är att CITY GROSS inte ligger särskilt bra till i prisjämförelserna. Sedan inflationen tog fart har man höjt priset rejält på hela sortimentet och hittills har vi inte sett samma sänkningar som hos övriga butiker.

#6 Coop – blir allt dyrare

Nu har vi kommit till den 6:e billigaste butiken på listan, men här måste vi nog vända på argumentationen och säga att “den dyraste butiken på listan är Coop”. Coop verkar ha tappat förankringen till sina kunder helt och hållet och något som från början startade som en folkrörelse under namnet Kooperativa Förbundet, verkar nu ha blivit ett mer girigt bolag som vill profitera på de ökande priserna i samhället.

FAQ

Många söker svar på frågor gällande prisnivåerna på mat och hur de utvecklas. Här svarar vi på några av de vanligast förekommande frågorna.

Vilka varor är billigast på ICA?

Vill du handla billiga varor på ICA så ska du titta efter sortimentet som heter ICA Basic. Detta är ICA:s egna sortiment av lågprisvaror. Dessa håller förvånansvärt hög kvalité och säljs helt enkelt bara med lägre marginaler än övriga varor.

Hur mycket billigare är Willys än ICA?

Tittar man på en matbudget för en familj med två barn och över en hel månad så är Willys ungefär 560 kronor billigare än ICA Kvantum. Men då jämför man bara liknande varumärken. Handlar man varumärket Eldorado så blir skillnaden betydligt större.

Varför är Coop så dyra?

Den främsta anledningen till att Coop är så mycket dyrare än både ICA, Willys och Lidl, är att man helt enkelt tagit ut större marginaler och tjänat mer pengar. Coop har visat enormt starka siffror, vilket tyder på att vi konsumenter gärna betalar extra för att få handla på Coop-butikerna.

Summering – Butiker med billig mat

Vi har granskat 6 butiker och försökt lista dom som har billigast matkasse. Vi identifierar ganska enkelt Willys och Lidl som marknadsledande när det kommer till pressade priser. Coop är sämst i klassen, men tjänar bra med pengar, vilket indikerar att det går att ta bra betalt för mat och samtidigt gå med vinst.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 73 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis