Bästa glutenfritt pajdeg recept

Bästa glutenfritt pajdeg recept

Innehållsförteckning

Vem gillar inte paj? Tyvärr är allt fler glutenallergiska och tål därmed inte vanliga bakade pajer med vetemjöl. Som tur är finns det då olika glutenfria lösningar. Här tipsar vi några riktigt lätta och goda glutenfria pajdeg recept.

Glutenfritt pajdeg recept med krisp skorpa

Detta glutenfritt pajdeg recept är perfekt för dem med glutenkänslighet eller celiaki. Det är också perfekt för alla som älskar god mat. Detta recept är så lätt att följa och ger en utsökt, flagnande skorpa som säkert kommer att glädja alla.

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl allsidigt glutenfritt mjöl.
  • 1 tsk bakpulver.
  • 1/2 tesked salt.
  • 1/2 kopp kallt smör, skuren i små bitar.
  • 1/4 kopp kallt vatten.

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 375 grader F (190 grader C).
  2. Vispa ihop mjöl, bakpulver och salt i en stor skål. Skär i smöret med en konditoriblandare eller fingrarna tills blandningen liknar grova smulor.
  3. Tillsätt gradvis vattnet under konstant omrörning med en gaffel tills degen kommer ihop.
  4. Dela degen i två lika stora delar. Rulla ut varje halva av degen till en 30 cm cirkel på en lätt mjölad yta.
  5. Lägg en utrullad degcirkel i en 8 eller 9 tum (20 eller 23 cm) pajform. Trimma överflödig deg runt kanten på pannan och krymp kanterna efter önskemål.
  6. Upprepa med resterande deg för den övre skorpan, eller använd den för att göra utskärningar för dekoration.
  7. Grädda skorpan i 10 minuter, ta sedan ut den ur ugnen och fyll efter önskemål. Baka pajen enligt ditt valda recept.

paj omringad av bakredskap

Kan jag göra pajskorpa med glutenfritt mjöl?

De flesta älskar paj, men för dem med glutenkänslighet eller celiaki kan traditionell pajdeg med en läcker pajskorpa vara ett verkligt problem. Lyckligtvis är det möjligt att göra en utsökt och flagnande glutenfri pajskorpa, med en mängd olika glutenfria mjölblandningar.

Det finns några saker att tänka på när du gör en glutenfri pajskorpa. För det första är de flesta glutenfria mjöl inte lika absorberande som vetemjöl, så du kan behöva tillsätta mer vätska till degen. För det andra innehåller glutenfria mjölblandningar ofta inga bindemedel som xantangummi eller guargummi, så din deg kan vara lite smuligare än vanligt.

Med det sagt finns det gott om läckra recept på glutenfria pajskorpor där ute, så ha kul att experimentera tills du hittar ett som du älskar.

Här är ett grundläggande glutenfritt pajdeg recept

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl glutenfri mjölblandning.
  • 1 tsk salt.
  • 1/2 kopp kallt smör, skuren i små bitar.
  • 1/4 kopp isvatten.

Instruktioner:

  1. Vispa ihop mjölet och saltet i en stor skål. Tillsätt smöret och använd en konditoriblandare eller fingrarna för att arbeta in det i mjölet tills det liknar grova smulor.
  2. Tillsätt isvattnet och blanda bara tills degen kommer ihop. Om det verkar för torrt, tillsätt lite mer vatten, 1 matsked åt gången.
  3. Slå in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter, eller upp till 2 dagar.
  4. När du är redo att använda degen, rulla ut den på en mjölad yta tills den är cirka 1/8 tum tjock. Använd den för att klä en pajplatta och trimma bort överflödig deg.
  5. Fyll skorpan med din favoritfyllning och baka enligt receptinstruktionerna.

Varför är mitt glutenfria pajskorpa så hård?

Det finns några anledningar till varför din glutenfria pajskorpa kan bli misslyckad. Den vanligaste orsaken är att degen inte fick tillräckligt med tid att vila. Glutenfritt mjöl behöver tid för att absorbera fukt, så om du rusar degen blir det inte bra resultat.

En annan anledning till tuff glutenfri deg är att använda för mycket mjöl. När du mäter mjöl, var noga med att använda sked- och nivåmetoden, snarare än att skopa mjölet direkt från behållaren. För mycket mjöl gör degen torr och svår att arbeta med.

Slutligen kan överhantering av degen också göra den hård. Var försiktig så att du inte överarbetar degen när du rullar ut den eller formar den till en skorpa. När du har fått degen i pajformen, tryck den försiktigt på plats och sträck den inte för mycket. Med lite omsorg och uppmärksamhet kan du göra en öm, flagnande glutenfri pajskorpa som alla kommer att njuta av.

Bästa glutenfria söt pajdeg recept

Det finns många recept på glutenfria pajdeg recept där ute och det kan vara svårt att hitta den perfekta. Detta recept är min go-to för en flagnande, smakfull pajdeg skorpa som fungerar bra med både söta och salta rätter. Prova nästa gång du behöver en söt glutenfri pajdeg .

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl blancherat mandelmjöl.
  • 3 msk tapiokamjöl.
  • 1 tsk salt.
  • 1/4 kopp kokosnötolja, smält och kyld.
  • 2 msk honung.
  • 1 stort ägg, vispat.

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 375 grader F (190 grader C). Smörj en 9-tums pajform med kokosnötolja.
  2. Kombinera mandelmjöl, tapiokamjöl och salt i en medium skål. Rör ner kokosolja och honung tills den är väl blandad. Blanda i ägg. Pressa blandningen i beredd pajform. Grädda i 10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt innan du fyller på.
  3. Detta är det bästa glutenfria pajskorpareceptet som jag har hittat. Det är lätt att göra och är mycket mångsidigt. Du kan använda den för söta eller salta pajer. Det är också mjölkfritt och spannmålsfritt.
  4. Om du letar efter ett bra sött glutenfritt pajdeg recept är det här något för dig. Det är lätt att göra och är mycket mångsidigt. Du kan använda den för söta eller salta pajer. Det är också mjölkfritt och spannmålsfritt.

Glutenfri pajdeg med quinoa

Detta är en alternativ favorit! Jag lärde mig detta glutenfria pajdeg recept från en Indisk kokbok. Man mixar helt enkelt kokt quinoa i degen, vilket blir både mer matigt och gott.

Quinoa pajdeg recept:

Koka 2 dl quinoa i ca 5 dl vatten tills vattnet kokat in ca 15 minuter. Var noga med att koka quinoa på låg värme, då det bränner fast lätt i kastrullen.

Favorit glutenfri paj

Häll den kokta quinoan i en degbunke. Tillsätt ett ägg och vispa runt

Rör ner ca en halv dl gluttefritt mjöl som tex majsmjöl.

Tryck ut degen i en pajform normal storlek. Grädda degen snabbt ca 6 minuter i ugn på 225 grader.

Ta sedan ut pajdegen och fyll den med vad ni vill ha i den. Jag kan tipsa om att fylla den med kokt broccoli, soltorkade tomater och fetaost. Sedan häller ni över en äggstanning gjord av 3 ägg vispade ihop med 3 dl grädde. Toppa gärna pajen med lite riven mozarella ost. Grädda den i 20 minuter i 225 grader i ugn. Ta ut låt svalna och njuuuttttt!

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024