Historien bakom vår älskade adventskalender

Historien bakom vår älskade adventskalender

Vem älskar inte att öppna en Adventskalender lucka?  Det går mot adventstider! Är det bara jag eller känns det som att detta året gått otroligt snabbt förbi? Det känns ju som det var jul/nyår alldeles nyss och så är det snart dags igen. Först kommer advent som precis som namnet säger, är en tid av väntan. Speciellt som barn är advent i December en riktigt spännande tid. Jag minns själv när jag varje år som barn, fick en vacker adventskalender i början av December.

Att öppna varje lucka varje dag, var för ett litet barn lika spännande som när vi vuxna skrapar en trisslott. Mamma sa alltid till mig att inte öppna några luckor i förväg, utan bara öppna en lucka varje dag. Konstigt nog lyssnade jag på henne, jag tror det var för det va så spännande med en ny överraskning att se fram emot varje dag bakom varje lucka.

Så vad är historien bakom vår älskade adventskalender? Hur kom den till och vart startade det? Här får ni nu historien bakom adventskalendern och varför den kom till.

Adventskalender historia

Liksom traditionen om julgranen så har adventskalendern sitt ursprung i Tyskland. Den första adventskalendern, en adventskalender för barn kom i början av 1900-talet. Runt 1920 slog kalendern igenom på riktigt och blev en stor succé. Vid krigstiden 1939 hade adventskalender produktionen ett uppehåll pga. materialbrist. Men efter kriget gjorde adventkalendern en stor comeback och nu även i det kontroversiella USA. Den första Svenska adventskalender kom 1934 och illustrerades av Aina Stenberg MasOlle, en känd sagoboksillustratör. Den första Svenska kalendern kallades “barnens kalender” och hade liksom idag 24 luckor, där varje lucka öppnades fram till Jul. Senare kom så de mäkta populära TV adventskalendrarna. Där främst Teskedsgumman 1967, gjorde dunder succé och är än idag en av Svensk Tvs största succéer.

Idag finns det otaliga varianter av advenstkalendrar som tex. lakritskalender, tekalender, kaffekalender och adventskalendrar för vuxna. Vill ni hitta adventskalender 2021 på nätet som passar för just era önskemål, då tipsar jag om en bra sida här. Den heter adventskalendern.se och där hittar ni alla adventskalendrar samlade på en plats. På så sätt blir det lättare att hitta rätt kalender till era barn, men även för vuxna som gillar adventskul.

Advent är helt enkelt ett ljus i mörkret och med adventskalendern blir mörka kalla December lite mer spännande. Man känner ju sig som barn på nytt varje gång man öppnar den där kalenderluckan och ser den spännande överraskningen bakom luckan. Jag är själv en chokoholic så för mig är det chokladkalender som gäller.

Lycka till!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024