8 tips för att inreda balkong och uteplats

Vill du skapa en grön oas men har endast tillgång till en balkong? Att odla på sin balkong ska vara enkelt och kul. I den här artikeln kommer vi gå igenom 4 odlingstips för att skapa just din härliga sommarbalkong.  Allt du behöver göra är att planera, plantera och njuta. Det krävs även några trick för att inreda en liten balkong snyggt.

LÄS MER: 5 PIFFIGA TIPS HUR NI INREDER UTEPLATSEN

Här får ni nu 8 tips för att inreda balkong och uteplats!

Inreda balkong

Skapa den perfekta sommarbalkongen

1 Gör en planteringsplan:

Innan du börjar odla är det viktigt att göra en planteringsplan. Det är ett bra riktmärke att börja tänka på hur mycket sol dina växter kommer få. Tänk på om din balkong ligger i söderläge, norrläge eller västerläge. När du vet vilka förutsättningar dina växter har kan du börja titta online efter inspiration.  Det finns många hemsidor där du kan klicka hem de växter du har valt att plantera. Att få hem sin nya trädgård med posten är väldigt bekvämt då du kan tänka på andra aspekter av balkongen under tiden.

Shopping – 35 % rabatt på utemöbler

 2. Odla på balkong med mycket sol

Har du mycket sol på din balkong går det bra att plantera pelargoner, rosor, jordgubbar eller smultron. Tänk på att när du odlar på en balkong med mycket sol, kräver det ett rejält stort planterskärl för att växterna kommer behöva mycket med vatten.

3. Odla på balkong med lite sol

En balkong i skugga kan vara mer lättskött då växterna inte kräver lite mycket vatten.  På en balkong med skugga kan du plantera en härlig murgröna eller skapa en oas med bambu. Om du har gröna inomhusväxter hemma går det också bra att ställa ut dom på balkongen.

 4. Odla i krukor

Ett av de enklaste och smartaste sätten att odla på en balkong är att plantera i krukor.

Växter att odla i kruka kan till exempel vara:

  • Tomat
  • Fruktträd
  • Potatis (i hink)

Att plantera ett balkongträd är ett smart sätt att skapa en härlig grön oas. Här kan du välja på allt från ett fruktträd till ett träd som är grönt året runt.

Foto: omlet.se

5. Husdjursvänlig balkong

Har du ett husdjur? Då är det en god idé att husdjurssäkra din balkong. Ett vanligt balkongstaket med breda spjäl går inte ha med husdjur.  Nej mitt bästa tips är att näta in hela balkongen med ett tunt trådnät. För att hålla saker och ting från att kännas för inneslutna, använd det extra mesh för att stödja inredningen.

Ett annat husdjurvänligt balkongtips är att plantera växten kattmynta i en kruka. Katter är BESATT av denna växten, den är lite som katt marijuana haha:)

6. Håll inredningen personlig

När du designar en balkong kommer det naturligtvis att finnas gemensamma faktorer mellan dina och andras utrymmen – ett bord och stolar, växter, belysning av något slag. Du bör dock inte känna att du måste göra en kopia av andra för att få en snygg balkong, den bör dessutom spegla din personliga smak.  Hitta unika detaljer genom att besöka olika loppisbutiker.

Ni hittar ursnygg utegrupp ovan HÄR

7. Förnya balkonggolvet med mosaik

Om du letar efter ett permanent sätt att täcka upp ett oattraktivt balkonggolv, överväg kakel mosaik som lämpar sig för utomhusbruk. I Portugal ser man tex. sk. tile utomhus, ett blåvitt kakel som finns över hela Lissabon. Testa orientaliska mönster på balkonggolvet. Låt fantasin flöda och testa nya spännande kakelplattor.

8. Fixa en färgglad balkong

Är neutrala nyanser inte din grej? Oroa dig inte – det finns inget krav för din balkong. Testa att experimentera med färger, textur och mönster. Testa olika färger och mönster på textilier som kuddar och plädar. Inred med färgstarka blommor och växter, detta ger en tropisk känsla. Även några färggranna lyktor på golvet och hängande kan göra underverk på uteplatsen.

Jag hoppas ni fått lite skön inspiration till er balkong och uteplats nu. Vad är väl mysigare än en kopp kaffe på balkongen i vårsolen?

/Maria

Shopping – 35 % rabatt på utemöbler

 

 

 

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 5,4K visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis