fbpx

Odla på balkong och få en blommande oas

Vem drömmer inte om en blommande grön balkong? Att odla på balkong och ha en personlig liten grönsaksträdgård, att bygga en egen bekväm läshörna eller att möblera området och skapa ett lugnt, grönt utrymme fullt av positiv energi. Det krävs dock lite planering innan man sätter igång att odla på sin balkong.

LÄS MER: Inreda liten balkong snyggast i stan – 6 tips

Här har vi samlat ihop några bra tips för om ni ska odla blommor på balkongen i vår och sommar.

Odla på balkong – tips

Foto Blomsterlandet

Det är en bra idé att använda blommor och gröna växter för att dekorera din balkong. De förbättrar inte bara utseendet på ditt hem, minskar buller utanför och förbättrar luftkvaliteten, men de kan också vara effektiva stressavlastare. Trädgårdsarbete är en billig, tidskrävande hobby som rekommenderas starkt för människor som behöver interagera med den naturliga världen.

BALKONG SOM EN TRÄDGÅRD

Som vi tidigare sagt är det viktigt att betona fördelarna med att hålla växter hemma. De fyller på energi, skapar rika dofter, renar och fuktar omgivningen, minskar buller, höjer humöret, ökar välbefinnandet och levererar syre. Dessutom tycker många att det är en glädjande aktivitet att vara med växter som förbättrar deras livskvalitet.

Oavsett storleken på din balkong kan du skapa en charmig grön uteplats eller en liten trädgård, och ingenting spelar någon roll. Målet är att skapa en design som utstrålar lugn och ro trots sin uppenbara enkelhet. De typer och arter du väljer måste övervägas noggrant, och du måste tänka på hur du ordnar dem i det bästa området så att de bidrar med skönhet utan att konsumera för mycket utrymme.

KLIMATANPASSADE VÄXTER

Mängden ljus som balkongen får är det första övervägandet när man väljer växter. Du kan pryda din uteplats med några av dessa växter om den får direkt solljus hela dagen eller på morgonen eller eftermiddagen:

Geranium är en av de mest omtyckta blommande växterna och det bästa för balkongdekoration. Trots att den tål temperaturer så höga som 30° behöver den mycket ljus och är inte särskilt kalltålig. Den kan odlas i krukor, vertikala eller hängande trädgårdar och på balkongräcken, och det behöver inte mycket vatten. Ge härliga blommor med ett ordentligt flytande gödningsmedel.

Kaktusar finns i olika sorter: klättring, hängande, segmenterad och discoid. De är snygga och tar lite plats, så du kan gruppera några i små krukor bredvid varandra för att skapa ett härligt arrangemang.

Petunier är de perfekta sommarväxterna. De behöver lite vård, särskilt på sommaren när de kräver mycket vatten för att producera friska blommor. Din urbana trädgård kommer att ha en unik touch tack vare utbudet av färger i dess blommor.

ÅRET RUNT HÄRDIGA UTOMHUSVÄXTER

Många växter kan lämnas på balkongen året runt utan att tas inomhus. Hemligheten är att välja utomhusväxter som tål kyla och sol. Vi listar de du kan använda nedan:

Lavendel är en mycket omtyckt växt på grund av sin härliga doft och spikformade rosa, violetta, blå eller vita blommor. Den trivs i svala klimat eftersom den kan motstå värme och torka effektivt. De behöver lite vård, särskilt på sommaren när de kräver mycket vatten för att producera friska blommor. Din urbana trädgård kommer att ha en unik touch tack vare utbudet av färger i dess blommor.

Rosebush: Att placera en rosenbuske på balkongen är fantastiskt, även om det verkar ovanligt. Du kan ha vackra blommor praktiskt taget hela året om du vet hur man beskär rosväxter.

Dessutom behöver du bara vattna dem var fjärde eller femte dag under resten av året och tre eller fyra gånger i veckan under sommaren. Den tål temperaturer från -12oC till 38oC.

Ni hittar alla snygga balkongmöbler ovan HÄR

DEKORATION FÖR EN LITEN BALKONG

En liten balkong kan tyckas ha begränsade möjligheter, men det är inte sant. Du kan omvandla det idag genom att använda en mängd olika resurser. Använd din fantasi och motivera dig själv att förnya den. Vi erbjuder några förslag.

SNYGGA TERRASS KRUKOR

Du behöver bara några spektakulära eller dyra föremål för att dekorera balkonger. Sätt krukor i olika storlekar och former nära varandra om utrymmet är hanterbart, eller använd hyllor för att skapa olika nivåer.

Krukor som är vertikala eller upphängda kan också maximera utrymmet. Din vertikala trädgård kan byggas. För att göra detta är det viktigt att använda väggar, barer, räcken, vinstockar och hängande krukor för att dekorera området med grönska och öka dess värmeisolering.

UTVÄNDIG INREDNING

Du kan ställa in ett bord och en fåtölj för att skapa en trevlig atmosfär. Utemöbler finns i ett brett utbud av storlekar och material. Järn, trä, korg, rotting och andra material är bland dem. Eftersom de är hjälpsamma och inte kräver underhåll kan du få ut det mesta av din tid där.

Du kan lägga till en lätt krans för att komplettera utseendet på en härlig inredning. De utstrålar en oöverträffad värme och vinkar och är snygga.

Ni hittar balkongmöbler ovan HÄR

Foto Ikea

VILKA BLOMMOR SKA JAG HA PÅ BALKONGEN? – IDÉER FÖR VARJE SÄSONG

För att balkonger ska ha blommor är det viktigt att välja blommans blomningstid och såddperiod innan du placerar dem där. Vilka är dock de mest attraktiva?

Tulpaner är glada, levande blommor som bör planteras på hösten för att våren ska blomma.

Hibiskus är en prydnadsväxt med olika nyanser och föredrar full sol. Det ska sås på vintern för att se det blomma på sommaren.

Vinca: en växt med mjuka, känsliga färger som bör planteras i januari eller februari för en juniblomning. Om det kontinuerligt vattnas och vårdas kommer det att fortsätta att blomma genom oktober.

Hellebore, även känd som julros, kan planteras mellan september och maj, blommar på vintern, innehåller många fleråriga arter och växer inte bra i direkt solljus. Som ett resultat måste det ständigt vattnas under de varmare månaderna.

FAQ – ODLA PÅ BALKONG

FÖRBRUKAR VÄXTER I SOVRUMMET VÅRT SYRE?

Växter i sovrum sägs vara farliga eftersom de tömmer vårt syre och släpper ut CO2. Detta är osant eftersom växtförbrukningen är försumbar.

Doften av växter och blommor stör patienter på sjukhus, och de kan bära infektioner som kan skada dem. Det räcker att leverera tre rosor eller gerberor.

HUR ODLAR MAN EN OGRÄSFRI TRÄDGÅRD UTAN ATT ANVÄNDA HERBICIDER?

Gör ett naturligt täckval för fruktplottet: Ta först bort prickiga örter och mangold från roten med hackan (de kommer inte ut) och lämna bara de mer attraktiva gräsen.

Slutligen några spontana gräs som, när de klipps eller tas bort, inte släpper frön men verkar som gräs kan sättas. Vaddering placeras vid foten av växterna (upprotade växter, små eller krossade beskärningsrester eller tallbark), vilket förhindrar att örterna gror.

Ett annat alternativ är att täcka det med anti-ogräsnät, småsten eller tallbark. Använd marktäckande växter som dimorphotheca, Carpobrotus, amaranthus och andra, som kräver minimalt med vatten och inte tillåter ogräs att växa.

Med de tuffa, som bindväv eller gräs, försök att rycka upp dem med fuktig jord, mycket vaddering och tålamod; mindre och mindre kommer ut när du drar ut dem.

NÄR ÄR DEN OPTIMALA TIDEN ATT VATTNA?

På sommaren tillåter vattning efter att solen går ner att vattnet dräneras långsammare och håller växterna hydratiserade hela natten. Tidig morgon på hösten och våren är idealisk. De flesta växter är vilande över vintern, så de kräver inte så mycket vatten; Faror måste placeras och i vissa fall elimineras.

HUR KAN JAG BESTÄMMA JORDENS FUKTINNEHÅLL?

En sticknål eller liknande föremål kan placeras i jorden i behållare. Om handen kommer ut ren är jorden våt och behöver inte vattnas. Om nålen blir smutsig bör jorden vara mättad. Jag kan åstadkomma det med en järnstång på platser med djup jord.

KAN VÄXTER FÖRGÅS AV FÖR MYCKET VATTEN?

Växter som får för mycket vatten kan ruttna och gå under. Innan du vattnar är det bäst att kontrollera jordens fuktighet. Jordens övre lager är ofta torrt, men djupare under det är fuktigt. Det är alltid att föredra att vattna lite mindre än mycket mer.

SLUTSUMMERING – ODLA PÅ BALKONG

Att odla på balkong är både kul och spännande. Att följa dessa små växter från froch och planta, till vackra blommor och grönskande växter. Har ni tur så får ni även några härliga färska grönsaker eller frukter, att njuta av på sensommaren.

Lycka till!

SHOPPA UTEMÖBLER

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis