Letar ni det perfekta Nyårs pannacotta receptet? I detta inlägg kommer ni hitta vad ni letat efter gånger sju. Pannacotta är en gammal efterrätt som år efter år gör succé i våra svenska hem. Finns det då någon bättre efterrätt att fira in det nya året med? Det tycker i alla fall inte vi och därför har vi satt ihop en lista med de 7 bästa nyårs pannacotta recepten. Med dessa recept kommer nyårsfesten garanterat att bli en succé!
• Hur du lagar en otrolig pannacotta
• 7 olika pannacotta recept som passar perfekt för nyår
• Några av de vanligaste frågorna när det kommer till pannacotta
Är du redo att bli en självutnämnd pannacotta expert på Nyår? Då är det bara att läsa vidare för nu kör vi!
Innan du kan börja laga en god nyårs pannacotta behöver du självklart en pannacotta! Här får du vårt bästa pannacotta recept. Sen är det bara att anpassa receptet efter den typ av pannacotta som du vill göra. Du kommer att behöva:
• Gelatinblad
• Grädde
• Vaniljstång
• Strösocker
Det första du behöver göra är att blötlägga gelatinbladen. Sen häller du grädden i en kastrull. Ta ut fröna från vaniljstången. Blanda sen frön, vaniljstång och socker i kastrullen innan du låter grädden koka upp. När grädden har kokat upp kan du ta bort vaniljstången. Lös sedan upp gelatinbladen i blandningen.
Nu vill pannacottan få vila. Dela upp den i portionsformar och ställ in den i kylen för att få svalna. Helst vill den få vila i minst 5 timmar innan servering. Se därför till att börja med din pannacotta i god tid innan gästerna kommer.
Hur länge kan min nyårs pannacotta stå i kylen?
En vanlig fråga men samtidigt en fråga utan ett enkelt svar. Det beror lite på vad du har i din pannacotta. Vad vi däremot kan säga är att din pannacotta garanterat kommer överleva minst 24 timmar i ett kylskåp utan problem. Om du vill minska stressen lite och göra pannacottan en dag i förväg är det alltså inga problem.
Fick du inte nog av glögg under julen? Behöver du kanske göra slut på den sista flaskan i skafferiet? Då ska vi berätta för dig hur du tar din gamla glögg och förvandlar den till en pannacotta!
Följ grundreceptet till vår pannacotta men använd en kanelstång istället för en vaniljstång. Blanda också i stjärnanis i grädden. Medan din nyårs pannacotta sen står i kylen för att svalna kokar du upp glögg och socker i en kastrull. Servera pannacottan med lingon och glöggen uppepå. Garanterad succé!
Vanilj passar perfekt till Nyår! En bra vanilj pannacotta är faktiskt vårt grundrecept som vi presenterade i början. För att göra den lite roligare kan du alltid experimentera med bär. Vi rekommenderar lingon, hallon eller björnbär.
Vem gillar inte choklad? Denna ljuvliga choklad pannacotta smälter i munnen. När du kokar upp grädden blandar du i mörk choklad. När pannacottan sen har stelnat i kylskåpet kan du toppa den med blåbär, lite kakao och hackade nötter!
Vad gör jag om pannacottan inte stelnar?
Problemet brukar ligga hos gelatinet. Det behöver få ligga i vatten för att mjukas upp innan du smälter ner det i smeten. När du gör detta bör smeten inte längre koka utan bara vara varm. Det garanterar att gelatinbladen kommer göra sitt jobb så bra som möjligt.
Ska jag ha vit choklad eller mörk choklad? Hmmm! Ett svårt val så varför inte göra en av varje?
För att göra en nyårs pannacotta med vit choklad gör du samma sak som i receptet med mörk choklad. Du har bara i vit choklad i stället. Komplicerat, eller hur? För denna pannacotta rekommenderar vi en topping av jordgubbar eller hallon.
Lime, vissa hatar denna smak och vissa älskar det. För er som älskar det kommer ett riktigt bra recept här!
När du kokar upp grädden rör du i limeskal. Skalet från 1 lime brukar räcka till 6 portioner pannacotta. Toppa gärna med vit choklad och hackade nötter.
Är det svårt att laga pannacotta?
Pannacotta är egentligen inte en särskilt svår efterrätt att laga. Däremot är det en efterrätt som tar tid och där det är noga att du följer varje steg. Därför är det en bra idé att testa att laga en pannacotta någon gång innan du sätter igång med nyårs pannacottan.
Hjortron är utan tvekan ett av de godaste bären vi har här i Sverige. Betyder det att det också blir en av våra godaste pannacottor? Det kan vi garantera. När du kokar upp grädden rör du i hjortronen. Rör om tills allting har blandat sig. De hjortron som blir över passar utmärkt som topping vid serveringen.
Den som uppfann salt karamell borde få nobelpris i matlagning. Därför måste vi självklart avsluta med ett recept på en salt karamell nyårs pannacotta.
När gräddblandningen till din pannacotta kokat upp tar du fram en ny kastrull. Här blandar du socker och vatten tills du fått en gyllenbrun karamellfärg. Häll över grädden och tillsätt salt medan du kokar upp blandningen igen. Toppa gärna med lite hackade nötter.
Finns det någon bättre efterrätt på nyårsafton än en pannacotta? Frågar du oss är svaret absolut nej. Speciellt eftersom du med fördel kan göra färdigt din pannacotta redan dagen innan och därmed få hela nyårsafton för att laga den andra maten. Kan det bli mycket bättre? Än en gång är svaret nej!
Foto längst upp: folkofolk.se
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024