fbpx

Zebrasköld – Skötsel och planteringsvård

Zebrasköld (Alocasia zebrina ) i vissa fall kallad zebraväxt, är en tropisk krukväxt som uppskattas för sina zebraliknande stjälkar. Alocasia zebrina är svår att upptäcka och komplicerad att expandera med tanke på att den är erkänd för att vara speciell när det gäller dess växtförhållanden.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Infödd i regnskogarna i Filippinerna behöver denna växt jämförbary klimat inomhus som fuktig, väldränerand jord, solljus, varma temperaturnivåer, fukt, såväl som jord berikad med kompost eller gödselmedel.

Varning: Zebrasköld är farlig att förtära för människor, såväl som för familjens husdjur.

Zebrasköld skötsel

Här är de primära behandlingskraven för att odla Alocasia zebrina:

 • Tillhandahåll bra direkt solljus.
  Håll jorden våt men inte blöt och krukan måste ha gott om dräneringshål.
  Se till att den har behagliga temperaturer och konstant fukt.
  Erbjud gott om näringsämnen genom trädgårdskompost eller gödningsmedel.

Ljus

Denna exotiska växt värdesätter ett antal timmar av intensivt, indirekt solljus. Om du har ett fönster som vetter mot nord eller öst, placera din växt direkt framför det för att dra full nytta av ljuset den får. Om du har ett hemfönster i väster eller söderläge är  bra men se till att undvika alla typer av hårda direkta solstrålar. Du kan också filtrera direktljus med en stor gardin eller hemfönsterfilm. Alocasia är känslig för nedfallna lövbrännskador om den utsätts för för mycket ljus, men den är också känslig för mörker och tappar då löv. Lagom ljus är bäst!

Jord val

När det gäller att välja den perfekta jorden för Zebraskölden finns det två saker du behöver tänka på. Inledningsvis kräver alocasias massor av näringsämnen för att blomstra, och för det andra är de benägna att få rotröta och tål inte fuktiga rötter. Detta innebär att i din jordblandning måste finnas rikligt med näring och håll jorden väldränerand. En blandning av lika komponenter med jord, perlit, pimpsten och kokostorv är lämplig.

Vattning

Även om denna alocasia växt inte bör lämnas i fuktig jord, mår den inte heller bra att torka ut helt. Helst bör jorden vara konstant fuktig. Låt jorden torka helt mellan vattningarna och vattna efteråt – så att överflödigt vatten kan rinna av ordentligt.

Temperatur och fuktighet

Alocasia zebrina klarar sig bäst i varma, något fuktiga förhållanden – även om den också lyckas med vanliga problem, som ofta tenderar att vara på den torra sidan. Som sagt, om din växt visar krullande löv, krispiga eller tappar löv helt, då kan den behöva mer fukt.

Att placera en liten luftfuktare nära växten, eller flytta till ett normalt fuktigt område som en toalett, kök eller tvättstuga är utmärkta sätt att öka luftfuktigheten. Även om denna alocasia normalt är idealisk odlad inne som en krukväxt, kan den expanderas utomhus året runt i milda areor.

Gödselmedel

Förutom en näringsrik jordblandning, gödsla din planta med en balanserad krukväxtgödsel så snart som en månad under hela våren såväl som sommarsäsongen för en kraftfull utveckling. Följ riktlinjerna för växtnäringspaket för applicering och användningsmängder. Sluta gödsla när växten inte längre proaktivt expanderar.

Typer av Zebrasköld

Med cirka 90 sorter i släktet Zebraskölden, är de till stor del kända för sina överdimensionerade eller distinkt ådrade nedfallna löv. Till skillnad från de andra arterna är Alocasia zebrina uppskattad för sina distinkt randiga stjälkar och expanderar bara till cirka 3 fot hög. Alla alocasia ger blommor, även om många är typiska, och de blommar sällan i ditt hem.

A. zebrina är infödd i Filippinerna, och på grund av överskörd är den svår att lokalisera i det vilda, men den återstår att odla genom förökningsmetoder. Olika andra alocasia med speciell stampigmentering:
Alocasia zebrina ’Reticulata’: Culivar av A. zebrina; har distinkt zebratrycksliknande mönster på stjälkarna men skiljer sig genom att ha ett sammanflätade eller vävmönster på sina blad
Alocasia macrorrhizos ’Stingray’: Olika typer; har faktiskt bildat stjälkar som påminner om A. zebrina; bladen liknar en stingrockaprofil (djuret).
Alocasia macrorrhizos ’Black Stem’: Ytterligare en alocasia-variant; älskad för sin distinkt svarttonade stjälk med enorma taroblad.

Beskärning.

Denna växt kräver beskärning för att eliminera skadat, döende eller dött lövverk. Använd sanerade trimsaxar eller klippklippor för att klippa den problematiska stjälken vid basen, och ta även på handskar med tanke på att denna växt är giftig.

Förökning

Alocasia kan enkelt förökas genom att klyva, samla och expandera dess rotknölar. Det krävs en fullvuxen och även frisk växt och görs bäst under rutinmässig omplantering.

För att föröka följ dessa steg.

 • Ta bort växten från sin kruka och eliminera också försiktigt all form av överflödig jord från rötterna.
  Gräv runt jorden efter små knölar, som säkert kommer att fästas på växtens rötter. Minska noggrant knölarna från rötterna vid basen av knölen. Knölarna måste vara fasta såväl som runda.
  Skala det svåra skalet av jordnollen för att avslöja det ljusa miljövänliga mitten och placera knölen i en behållare med fuktad sphagnummossa. Se till att knölen är vänd uppåt med den vassa pekaren uppåt och även den grova sidan nedåt.
  Placera en liten återförslutningsbar plastpåse över behållaren och stäng den även för att skapa en växthusliknande miljö, och placera behållaren i ett område som får starkt indirekt ljus.
  Så snart som en vecka, öppna påsen i 10 till 15 minuter för att uppmuntra luftcirkulationen. Efter ett antal veckor måste du se ursprung eller blad som växer från knölarna.
  När ursprunget är minst 2 tum långt, kan de helt nya plantorna pottas i en väldränerande krukblandning. Återför dem till en plats med intensivt, indirekt ljus samt håll jorden jämnt våt.

Hur man odlar Zebrasköld från frö

 • Sprid ut fröna på ytan av fuktad torvbaserad krukblandning.
  Spraya ett smalt lager av fuktad krukblandning på toppen.
  Täck med en genomskinlig plastpåse eller wrap, ha det mysigt och ge indirekt ljus.
  Ibland dis för att hålla förhållanden fuktiga.
  Håll det täckt tills fröet gror, upptäck det dagligen i 15 minuter till en timme för att tillföra friskt luftflöde.
  Groningen kan ta tre veckor till tre månader.
  Kruk- och omplantering Alocasia Zebrina
  Alocasia zebrina väljer att rotbindas i en mindre kruka, så det är inte nödvändigt att plantera om varje år. När krukan börjar se instängd ut, eller när dess ursprung börjar rinna ut ur dess vattenavloppsöppningar, plantera om Alocasia zebrina i en kruka som är nästa utvärdering. Omplantering stressar de flesta växter, så vattna ordentligt en eller två dagar före omplantering.

Lägg växten i dina händer, dra försiktigt ut den ur sin gamla behållare, samt analysera rötterna. Om dess ursprung cirkulerar krukans botten eller om du ser två olika rotsystem, överväg att separera din planta.

Vid delning, ta bort mycket av den gamla jorden som omger ursprungssystemet. Separera växten noggrant genom att reda ut ursprungen och även behålla dem oskadade idealiskt. Om du inte separerar och bara planterar om till följande storlek, kan du behålla rotsfären oskadad med sin jord, bara slå bort gammal skorpig jord.

Övervintring

Zebraskölden är en tropisk växt som inte tål kylan. Om du tar med din växt utomhus för sommaren, garantera att den förblir över 25 grader varmt. Kyligare temperaturer kräver att ni har ett växthus eller att ta med växten in i ditt hem för vintersäsongen, håll den helt borta från kalla drag.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Se upp för larvtermiter, svampmyggor och mjölbaggar – som alla tycker om Alocasia zebrinas våta problem. Denna växt riskerar dessutom att rotröta, vanligtvis på grund av olämplig vattning samt smutsavlopp. Tecken på ursprungsröta består av gulnande nedfallna löv, fallande löv samt brunaktiga grötiga stjälkar.

Typiska problem med Zebrasköld

Även om vissa odlare tycker att det är svårt att hålla den här växten nöjd inne, kan den trivas i många hem även med problemen. Växten känner igen hur den växer i sin naturliga miljö och försöker alltid kopiera det. Icke desto mindre råder det att stöta på några problem när man expanderar denna exotiska växt inomhus:

Gula blad

Gula nedfallna löv kan bero på ursprungsröta eller övervattning, under vattning, brist på luftfuktighet eller brist på ljus. Du kommer säkert att behöva utvärdera din växts expanderande inställning för att avgöra vad som kan få de fallna löv att gulna.

Skrynkliga löv

Krulliga löv visar normalt att din Alocasia zebrina upplever brist på väta eller fukt. Garantera att du inte låter din planta torka ut för mycket mellan vattningarna och håll den långt från dragiga hemfönster eller luftventiler, som kan torka ut luften.

Tappar löv

Löv som lämnar visar att eller till och med fler saker i din växts växande miljö är avstängda. Frånvaro av ljus, vatten, övervattning, brist på luftfuktighet och rotröta är alla möjliga orsaker till att löv tappas.

Stjälkböjning

Hängande stjälkar kan tyda på att växtens stjälkar är överbelastade med vatten. För att reparera detta, låt jorden nästan torka ut (cirka 2/3 av krukan). Kontrollera också att du har gott om vattendräneringshål och att smutsen rinner av ordentligt. Ibland kan det betyda motsatsen: växten har inte vatten, näringsämnen eller ljus. Om en stjälk ser skadad ut av kraftig böjning, kan du stötta den med hjälpbandage eller blomstertejp för att hjälpa växten att återställa sin stjälk.

FAQ

Växer Alocasia zebrina snabbt?

Under rätt förhållanden anses den vara en snabbväxande och kan växa ett nytt blad var 1 till 2 vecka under aktiv tillväxt.

Varför växer inte min Alocasia zebrina?

Om din planta inte visar tecken på tillväxt, beror det troligen på brist på ljus eller fukt eller felaktig gödsling. Kom ihåg att denna alocasia kräver starkt, indirekt ljus; regelbunden vattning; och månatlig gödsling under våren och sommaren.

SHOPPA BILLIGT

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis