The secret hunting ground of an interior designer

Porslinsblomma – Skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Hoyas, även kallade porslinsblommor eller honungsväxter, är en orientalisk inhemsk växt som förknippas med doftande exotiska blommor med lågt underhållsbehov. Växterna genererar vedartade stjälkar med vaxartade blad, som förblir vintergröna.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

Porslinsblomma kan bli hög och utbredd, så ha bra med utrymme. Räkna med att hela längden eller höjden av växten kan bli uppåt 2 meter. Hoyas behöver intensivt, indirekt solsken i upp till 6 timmar dagligen, måttligt blöt, väldränerande smuts som behöver torka ut mellan vattningar, fukt eller rutinmässig imma, samt gödsling varje månad.

Hoya skötsel

Här är de viktigaste skötselkraven för att odla hoyas:

  • Plantera utomhus på våren eller försommaren på en plats med briljant, indirekt ljus.
    Placera din hoyaplanta i en hängande korg eller låt den hålla fast vid en liten spaljé, vilket ger en vertikal accent i din tropiska containerträdgård.
    Ge hoyaplantan fuktiga förhållanden, vilket kan bestå av placering vid sidan av en damm, vattenfontän eller annat vattenattribut.
    Föredrar någorlunda fuktig, väldränerande jord; låt det torka ut mellan vattningarna.
    Ge välbalanserad växtmat med långsam frisättning så snart som månad till månad.

Ljus

Porslinsblommorna blomstrar bäst när de får starkt, icke-direkt solsken i minst två till 6 timmar varje dag.

Jord

Hoyas gillar att planteras i en väldränerad, lätt jord kombinerad med ett lätt surt till neutralt pH (6,1-7,5).

Vatten

Hoyas måste helt torka helt mellan vattningarna. Om de får överdriven fukt kommer ursprunget säkert att ruttna.

Temperatur och även luftfuktighet
Som en exotisk växt trivs hoyorna i mysiga och våta, fuktiga miljöer.

Gödsling

Växten måste gödslas varje månad; Internationella Hoya-organisationen rekommenderar att de matas med ett gödningsmedel som består av kväve, fosfor och kalium.

Typer av Hoya

Hoya är en asiatisk inhemsk växt presenterad av den skotske botanikern Robert Brown och även kallad för att hedra 1700-talets botaniker Thomas Hoy.

H. Archboldiana: Bägareformade krämiga blommor med en rödbrun korona
H. Compacta ’Indian Rope’: Blekrosa blommor och även lockiga blad; ganska även när plantan inte blommar
H. Cumingiata: Gula blommor med röd korona; doftande
H. Kerrii Variegata ’Sweetheart Plant’: Hjärtformad vegetation med vita kanter; gula såväl som orange blommor
H. Onychoides: Lila blommor med en överdriven kändisform

Beskärning

När din hoya-växt är färdig, lämna blomstjälken, eftersom den kan generera helt nya blommor. Att eliminera stjälken kräver att växten skapar en ny stjälk, som skjuter upp blomningen och förlorar växtens energi. Hoyas är lätta matare, och även en regelbunden månatlig dos av trädgårdskompostte eller fisklösning ger all den näring som dessa tropiska växter behöver.

Förökning av Hoya

Du kan föröka hoyaplantor genom att sticka stammar och rota dem i smuts eller vatten. De behöver inte mycket förbi den väldränerande smutsen och de varma, fuktiga problemen många tropiska blommor längtar efter.

Du behöver beskärare,, krukjord, en handskyffel och även en ren och steril behållare.

  1. Knip av ett cirka 5 cm långt skott med ett bladpar på. Se till att du får med en eller flera noder (små förhöjningar på stjälken), det är där de nya rötterna kan växa ut
  2. Doppa eventuellt den avskurna änden i kombinationen av rothormon. Lägg den skurna finishen i ett glas filtrerat vatten. Efter cirka fyra veckor måste rötter dyka upp.
  3. Plantera i fuktad krukväxtblandning och lägg dem även på en plats som har åtkomst till minst 6 timmars solljus.

Omplantering

Hoyas gillar säkerheten och tryggheten i en ombonad kruka, och även växter som är lite rotbundna kommer säkert att blomma mer produktivt än de i en jättekruka. Hoyas gillar inte fuktiga fötter eller rejäl smuts. Massor av expanderar som epifyter i naturen (liknar bromeliads såväl som orkidéer). Blanda din rutinmässiga krukväxtsmuts med orkidéblandning i 1-1 proportioner för att erbjuda ett perfekt expanderande medium för din hoyaväxt.

Övervintring

Hoyas kommer säkert att växa under sommaren. Som tropiska växter tål de inte frost eller minusgrader. För att hålla dem aktiva, ta med dem in i ditt hem när temperaturnivåerna faller under 50 grader Fahrenheit.

Hur man får Hoyas att blomma

Hoyas är varmvädersblommare, de kräver idealisk jord, gott om ljus, tillräckligt med vatten samt fukt och näringsämnen. Växtfoder med högre fosforhalt tenderar ofta att öka blomningen. Det kan dessutom ta 2 till sju år att nå mognad och även blomma.n. Blommorna har en underbar doft, varierande från vanilj till citrus.

Problem med Porslinsblomma

Övervattning kan vara ett av de största problemen, vilket orsakar rotröta. Det kan också vara lika problematiskt att inte erbjuda en lämplig miljö. Vart och ett av dessa problem kan få en växt att tappa sina löv eller stjälkar. Övervattning kan dessutom få löv att gulna och sjunka. Du kan rädda eller rädda en växt som dör, genom att minska vatten, fukt och temperaturnivåer.

Vanliga insekter såväl som sjukdomar

Hoyas är mottagliga för savsugande insekter som bladlöss, mjöllöss, såväl som spindeltermiter. Allt kan hanteras med neemolja. När du har hanterat växten, torka bort skadedjursrester med en mjuk handduk.

Svampinfektioner är också typiska sjukdomar för hoya. Botrytispest kan utlösa röta och döda din växt; det ser ut som gråaktiga fläckar. Behandla med svampdödande medel, samt omplantera i sanerad kruka.

FAQ

Hur lång är livslängden för en hoyaväxt?

Hoyas kan leva upp till 30 år inomhus med korrekt skötsel och hantera sina miljöförhållanden, såsom belysning, vatten, gödningsmedel, jord och fukt.

Var är det bästa stället att placera en hoya?

Om den odlas inomhus, placera en hoyaplanta i ett fönster som vetter mot norr. Se till att det blir delvis sol; full sol kommer att vara för stark för denna växt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024