Vilken färg ska man ha i vardagsrum? - 10 tips

Vilken färg ska man ha i vardagsrum? – 10 tips

(Uppdaterat 2024)

Har det blivit dags att sätta färg på vardagsrummet? Vet ni inte vilken färg ni ska välja till vardagsrummet? I detta inlägget har vi samlat allt att tänka på inför att måla om och mängder av färginspiration att ta del av. Här kommer 10 grymma tips gällande vilken färg i vardagsrum som trendar mest i år.

LÄS MER: Så väljer ni rätt tapet – 6 tips

Vilken färg i vardagsrum? – 10 tips

Foto: JM.se

Vardagsrummet är det rum vi går till när vi vill ha avkoppling, umgås med familj och vänner eller för att se på TV. Här vill man att rätt känsla ska infinna sig. Ett sätt att hjälpa den känslan lite på traven, är att se till så att det finns en harmoni när det kommer till färgtonerna i vardagsrummet.

Som du kommer få lära dig i den här artikeln så finns det egentligen inte något rätt eller fel när det kommer till val av färger i ditt vardagsrum. Smaken är högst subjektiv och är det något rum som tillåter oss att ta ut svängarna rejält så är det just vardagsrummet.

Istället för att hetsa över senaste färgtrender, så ska fokus ligga på att hitta den stil och den känsla som passar just dig. Det är viktigt att när du kommer in i ditt vardagsrum så ska du känna den där härliga känslan av att kunna vara hemma och bara ta det lugnt.

Foto: JM.se

Tips 1: Hitta den känsla du vill skapa i ditt vardagsrum

Vi är alla olika, vilket är fantastiskt på alla sätt. Det innebär att det finns många olika sätt att skapa det perfekta vardagsrummet. Vem är du som person och vad vill du att vardagsrummet ska ha för primärt syfte för dig? Vill du ha ett mysigt vardagsrum eller kanske ett elegant? Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill skapa i ditt rum.

Vill du till exempel ha ett mörkare vardagsrum, där man kan krypa ned i soffan och titta på TV? Då kan det vara intressant att titta närmare på de lite mörkare väggfärgerna som finns att välja mellan. Man kan exempelvis måla väggarna med Djurgårdsgrön 145 från Alcro Färg. Det är en härlig mörkare färg med toner av grönt. Här är det dock viktigt att övrig inredning matchar med den valda färgen. Läs mer om detta i tips 6! Vill man inte att färgen i vardagsrummet ska sticka ut för mycket, kan man välja mer neutrala färger.

Foto: Houzz.se

Vad räknas som neutrala färger?

Till neutrala färger räknas svart, grå och vit. Sedan finns det ett oräkneligt antal varianter och toningar av dessa färger. När det kommer till färger för väggar så är dessa neutrala färger väldigt vanliga och mycket populära även bland inredare. Anledningen är att man kan låta möbler och inredning komma fram och ta plats. Detaljerna får mer fokus helt enkelt, än om man har till exempel en grön – eller blåtonad vägg.

Så om du vill att din nya svindyra danskdesignade stol få all uppmärksamhet, bör du överväga att måla dina väggar i någon av de neutrala färgerna.

Tips 2: Det finns inget rätt eller fel

Många som ska sätta färg på sitt vardagsrum drabbas av dåligt självförtroende och söker febrilt på nätet efter vad som är den rätta färgen för vardagsrummet. Men svaret finns inte på nätet, utan inom dig! Det finns inget rätt eller fel när det gäller färg i vardagsrummet.

Men självklart kan det vara bra att ta del av artiklar likt den här, för att inte hamna i ett läge där man blir missnöjd när allt är färdigt, bara för att man inte tänkte på grundläggande saker som hur vissa färger samspelar bättre än andra, osv.

Foto: JM.se

Hur många färger ska jag inreda med?

Försök att ha minst tre basfärger som grundsten och som du arbetar aktivt med. Sedan gör det ingenting om det tillkommer möbler som bryter av dessa färger och går i en helt annan ton. Men om du målar dina väggar in någon trevlig basfärg och låter kuddar och inredning variera i minst två andra kulörer, så kan det inte bli fel!

Tips 3: Låt dig inspireras

Ett enkelt sätt att komma fram till vilken färg man vill ha i sitt vardagsrum är att ta del av andra personers vardagsrum. Titta i inredningsmagasin, kolla Pinterest och läs inredningssajter på nätet, som tex Inredningsvis här. Det finns garanterat inredningar som påminner om det du har i ditt hem. Kanske ser du några smarta färgval som passar väl in i de färger du har i ditt vardagsrum. Inredning handlar väldigt mycket om att bli just inspirerad av andra och att sedan sätta sin personliga prägel på det. Så skapar man ett personligt och unikt hem som inte känns klonat och kopierat.

Tack vare sociala medier har idag mängden tillgänglig inspiration gällande inredning fullkomligen exploderat. Se till att följa konton som du tycker är bra och ha ett öppet sinne.

Vilken färg ska man ha på väggarna?

När det gäller att just välja väggfärg så rekommenderas oftast att välja matta färger. Det går självklart bra att välja färger som inte är matta, men då blir det genast svårare att skapa stämning i vardagsrummet.

Antingen kan man välja någon av de neutrala färgerna, alltså svart, vit eller grå och sedan låta möbler och inredning stå för färgen. Men om man ändå ska måla om i sitt vardagsrum, varför inte då göra det på riktigt och ta ut svängarna lite?

FÄRGTIPS: För dig som ska välja väggfärg kan vi rekommendera att spana in Dark Dijon från Nordsjö Färg. Eller varför inte den här underbart vackra blå färgen som är helt ny i Nordsjös sortiment –  Krickelin Dimblå.

Tips 4: Håll koll på trenden

Det går att finna mycket inspiration genom att ta del av de trender som finns gällande inredning. När det gäller färg i vardagsrum 2022, ser vi en tydlig trend med samma återkommande varma väggfärger. Beige väggfärg dominerar fortfarande stort på färgtronen och varför inte mixa den beige färgen med trendiga trämöbler?

Varma väggfärger skapar en känsla av trygghet och ro, vilket vi förmodligen behöver efter att ha gått igenom en lång pandemi.  Blå färger är trendiga 2022 och även lila som varit inne ett tag nu. Mintgrön ligger också högt på listan.

Foto: JM.se

Tips 5: Välj matta färger till väggarna

Som vi varit inne på tidigare är det bra att välja en matt grundfärg till väggarna i vardagsrummet. Då blir det enklare att inreda och tavlor och andra upphängda prydnader smälter bättre in i väggen.

Blanka färger blir också svårare att ljussätta, då ljuset kommer att reflekteras mot väggen. En matt färg betyder inte att rummet behöver bli mörkt. Rätt val av belysning gör att rummet blir precis så som du vill ha det.

Vilka färger är basfärger?

När vi pratar om färg generellt och inom konst/måleri så är basfärgerna blå, röd och gul. Men inom inredning så pratar man ofta om att ha En basfärg, vilket i så fall kan vara vilken färg som helst. Det här är färgen man utgår ifrån när man inreder. Man kan till exempel måla väggarna i en basfärg, exempelvis beige, för att sedan spela med andra färger i övrig inredning. Men basfärgen för rummet blir då beige.

Tips 6: Matcha färgerna med dina möbler

Visst kan det vara lockande att färgsätta hela vardagsrummet från grunden. Men det skulle också innebära att man hade behövt byta ut eller måla om en stor del av möblemanget i hemmet. Då är det ju faktiskt enklare att anpassa färgsättningen på väggarna till de möbler man har.

Har du exempelvis många vita möbler i ditt vardagsrum, men vill få en lite mörkare känsla i rummet, kan du måla vardagsrum grått. Då har du på ett smart sätt ändrat känslan i ditt vardagsrum utan att behöva göra någonting med den befintliga inredningen. Det enda du behövde göra vara att måla om väggarna.

Foto: erikolsson.se

Tips 7: Förstora litet vardagsrum med ljusa färger

Det här är ett hett tips för alla som har ett mindre vardagsrum, men som vill att det ska kännas större. Ljusa toner göra att ett rum ser större och mer luftigt ut. Du som vill åstadkomma detta bör alltså se om du kan hitta någon matt färg i exempelvis ljus grått eller beige till väggarna i ditt vardagsrum.

Det finns många fler tips för den som vill få ett litet rum att kännas större. Du kan till exempel måla väggen men lämna en 10 cm bred bård längst upp mot taket, som du antingen låter ha ursprungsfärgen eller målad i en annan ton. Hela rummet kommer kännas luftigare och med mer rymd.

Utöver färgval så har vi ju det klassiska gamla knepet med speglar. Speglar skapar mycket rymd i ett rum och gör att det känns större. Du kan också experimentera med kontraster av olika färger. Exempelvis en ljus grå vägg kontrasterad med hyllor i mörkgrått. Det här ger en känsla av ett sofistikerat hem, samtidigt som det känns större.

Tips 8: Använd dig av accentfärger

Accentfärger är de färger som man använder sig av utöver sin basfärg. När man använder accentfärger så kan man exempelvis låta färger komma igen i olika möbler, kuddar, tavlor, etc. Det här gör man genom att man “plockar upp” färger i en inredningsdetalj i en annan.

Låter det krångligt? Låt oss ta ett konkret exempel! Du har en vacker bänk i ditt vardagsrum, perfekt för att ställa några piffiga kuddar på. Innan du sticker ut på stan för att hitta dessa piffiga kuddar, studerar du ditt vardagsrum och de färger du ser. Kanske har du en fondvägg som är målad i mintgrön. Då är det basfärgen i ditt rum. Om du kan hitta en kudde som går i en mörkblå färg, men som har ett mintgrönt mönster, så kan du åstadkomma underverk när det kommer till att skapa en härlig känsla i ditt vardagsrum. Dessutom har du aktivt använt dig av accentfärger i din inredning.

Vill du ha ett tips på en snygg grundfärg att ha i ditt vardagsrum? Ask 287 från Alcro är en beige grundfärg som passar perfekt att ha som bas i ett vardagsrum.

Hur många accentfärger ska man ha?

För att det ska bli någon form av harmoni och för att accentfärgerna verkligen ska få ta plats, bör man inte använda sig av fler än tre accentfärger. Sedan kan man så klart bryta av med inredning som går i andra toner.

Här kan du med fördel använda dig av färghjulet för att ta fram ett personligt färgschema som du använder dig av när du inreder och målar i ditt vardagsrum. Färghjulet fungerar som så att ju närmare färgerna ligger i förhållande till varandra, desto enklare spelar dom tillsammans. Ett tips är att välja en basfärg och sedan två accentfärger på motsatt sida av basfärgen.

Bild: Färghjulet.

Tips 9: Måla elementen också

Elementen kan vara störande inslag i inredningen och sätta käppar i hjulen för den som vill skapa en känsla i ett rum. Eller så kan de vara potentiella inredningsguldkorn, om man sätter lite färg på!

För dig som har moderna element som inte riktigt passar in i den känsla du vill skapa i ditt hem, spelar kanske färgen mindre roll. Då finns det lösningar med elementskydd där man bygger in elementet och på så sätt döljer det på ett snyggt sätt. Detta skydd kan så klart målas i valfri färg.

Men för dig som har snygga element i hemmet men vitmålade, finns det mycket att göra med lite färg. Passa på att måla även dessa när nu ändå målar om väggarna. Antingen kan du välja att måla elementen i samma färg som du använder på väggarna, eller så kan du måla elementen i en mörkare ton men av samma färg. Här finns det inget rätt eller fel. Kanske kan du använda dig av någon av accentfärgerna och måla elementet i en av dessa färger?

Tips 10: Hyllor och vägg i samma färg

Det är väldigt trendigt just nu att måla om sina bokhyllor. Vi ser allt från skarpa kontraster med knallblå hyllor mot en vit vägg till hyllor som snyggt smälter in i färgen med väggen. Just det senare alternativet är faktiskt väldigt trendigt och snyggt. Om du målar din vägg i en ljusblå ton, testa då att även måla bokhyllan i samma färg. Hyllan kommer inte försvinna helt, i och med att den bryter av ljuset och vissa partier kommer vara skuggade, men det blir en mer enhetlig känsla i vardagsrummet.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024