Bygg en sänggavel i trä – så här gör du

Innehållsförteckning

Hur kan jag bygga en sänggavel i trä utan den ser hemmagjord ut? I detta inlägg går vi igenom stegvis, hur ni kan bygga en trendig träsänggavel. Medan sänggavlar i tyg har varit på modet ett tag nu, erbjuder sänggavlar i trä ett mer rustikt utseende som vi älskar. Det finns ett antal olika mönster för trä sänggavlar, som rustikt trä eller modern panelstil. Att köpa en trägavel kan vara dyrt, då kan du testa att bygga en sänggavel själv hemma.

LÄS MER: så målar ni över laminatgolv – steg för steg

Här är bästa tips för att DIY bygga en lyxig sänggavel i trä!

Så förbereder du:

Det är viktigt att ha allt material och alla verktyg du behöver innan du påbörjar ditt gör-det-själv-projekt. Du kanske redan har mycket av detta liggandes hemma, eller så kan du enkelt få tag på dem online eller i en lokal järnaffär.

LÄS MER: Lägga in heltäckningsmatta – 6 tips

 • Plankor eller brädor av trä
 • Såg
 • Sandpapper
 • Lim för trä
 • Skruvar
 • Elektrisk borrmaskin
 • Betsa eller måla (valfritt)
 • Pensel för färg eller bets
 • Måttband
 • Blyertspenna
 • Skyddsutrustning (handskar och skyddsglasögon)

Sänggavel ovan finns HÄR

Bygga sänggavel i trä – steg för steg

1. Bestäm dimensionerna

Mät hela spännvidden på din sängram och föreställ dig hur högt du vill att ditt nackstöd ska vara. Markera träplankorna till exakt längd och höjd med blyertsmarkeringar.

2. Såga till rätt storlek

Efter att ha kontrollerat alla dimensioner, skär försiktigt ut trämaterialen till den avsedda formen med en handsåg eller elektrisk apparat. Om sågningen får dig att känna dig osäker kan lokala järnaffärer slutföra detta steg mot en liten avgift.

LÄS MER: Loftsäng tips som sparar plats och pengar

3. Sandpappra trä

Att slipa det nyskurna träet med olika korn av sandpapper hjälper till att uppnå ett polerat utseende samtidigt som du tar bort eventuella flisor eller vassa kanter som kan orsaka skada. Var noga med att slipa alla ytor och kanter jämnt för att säkerställa säkerhet och komfort.

4. Planera i förväg

Lägg ut dina bitar bredvid varandra på golvet medan du funderar på den bästa konfigurationen. Du kan montera dem vertikalt eller horisontellt, eller i sammankopplade sektioner. När du är nöjd med det estetiska resultatet är du beredd att förena delarna.

5. Börja bygga nackstödet

Om du är helt nöjd med den design du har tänkt dig, bind ihop bitarna så att de bildar sänggaveln. Trälim är idealiskt eftersom det greppar materialet ordentligt. Alternativt kan skruvar förstärka fogar som lim ensamt kanske inte håller. Låt torkgaveln härda ostört i en eller två dagar innan vidare arbete.

6. Dekorera din sänggavel med stil

De som vill framhäva det naturliga ådret kan välja att helt enkelt försegla det med en transparent lack eller bets för subtil sofistikering. Andra kan föredra ett sammanhängande utseende genom viss variation och beläggning av sektioner i olika nyanser som kompletterar tonerna på intilliggande väggar.

7. Fäst den på plats

Med robusta fästen och en elektrisk borr kan man stadigt montera den unikt utformade möbeln på antingen den bakre väggen eller själva sängramen, vilket säkrar den anpassade skapelsen.

Slutsummering – Sänggavel i trä DIY

Att skapa något själv ger en enorm tillfredsställelse för sitt hem. Att skapa din egen sänggavel är ett utmärkt företag eftersom det inte kräver för mycket tid eller ekonomiska resurser som ett första projekt för en nybörjare. Med tålamod och rätt verktyg och material kan man förvandla enkla brädor till ett fantastiskt konstverk. Använd några av våra tips för att starta ditt nästa gör-det-själv-projekt.

FAQs

Vilken storlek på sänggavel är mest lämplig?

Måtten bör komplettera madrassens bredd för optimal matchning. Höjdsmaken varierar mycket – vissa föredrar en imponerande panel som når upp till taket för att skapa ett djärvt designuttryck, medan andra väljer en lägre profil för en avslappnad atmosfär.

Vilka typer av virke gör bra till sänggavlar?

Potentiella val inkluderar återvunna brädor som återanvänds för att ge nytt liv, ljusare toner för en luftig atmosfär eller mörkare nyanser som ger rik kontrast – vilket virke som helst kan potentiellt lyckas med kreativitet.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024