Vad är väl mer Svenskt än en härlig västerbottenpaj i augusti? Eller ostpaj när som helst egentligen :) Denna matklassiker går att använda till nästan alla tillställningar och storhelger. Servera pajen som huvudrätt med matig sallad, eller uppskuren i småbitar som en liten aptitretare.
Eller, varför inte äta en pajbit dagen efter med ett glas vin uppkrupen med favo boken framför brasan. Hur många varianter man kan välja att äta västerbottenpaj på, så är huvudingrediensen alltid detsamma.
Testa Inredningsvis busenkla och absolut bästa paj recept!
VÄSTERBOTTENPAJ
Västerbottenpaj: Recept
Ingredienser
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 125 g smör
- 1 st ägg
Fyllning:
- 3 st ägg
- 300 g riven västerbottensost
- 2,5 dl grädde (mellan)
- 1 dl mjölk
- salt
- svartpeppar
Tillagning
Pajdegen
- Blanda vetemjöl, salt och smör.
- Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 20 – 25 cm i diameter.
- Låt vila i kylen ca. 30 minuter.
- Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i ca. 10–15 minuter.
Fyllningen
- Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Tillsätt den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när pajen har fått fin färg.
- Garnera med färsk dill.
Servera pajen ljummen.
REA FAVORITER – JOtex 30 % rabatt
Tips om Västerbottenostpaj
Vill man göra saker ännu enklare så kan man tillaga pajen med färdig smördeg. Det kan dock vara värt att göra egen deg – särskilt om man är glutenintolerant och vill experimentera med glutenfritt mjölmix (grovt rekommenderas).
Västerbottenpaj – som många andra pajer – kan man äta direkt ur ugnen, men den blir ännu godare om den får vila i några timmar eller till och med under natten.
Prova gärna också olika kryddor så som persilja, dragon, oregano eller timjan. Variationer finns det gott om! :)
Bonus recept…ehh…underhållning! – Maria Montezami och Västerbottenpaj.
[hr]
Vilken är er favoritpaj???
Ha en härlig dag!
LOVE M