Klädkoderna inför en begravning

Klädkoderna inför en begravning

Innehållsförteckning

Att gå på en begravning är något som många gånger kan vara emotionellt jobbigt. På begravningen finns det även en hel del att tänka på för både män och kvinnor när det exempelvis gäller val av färger och kläder.

Vid begravningar är det allmänt accepterat att klä sig i mörka och konservativa kläder, oavsett kön. Traditionellt sett representerar svart sorg, och det är ofta den mest lämpliga färgen att bära. Men, i vissa kulturer och situationer kan andra färger, som mörkblått eller mörkgrått, vara acceptabla. 

Förutom valet av färg gäller det också att ha koll på övriga kläder i sig ihop med tillhörande skor och accessoarer. Jag hjälper dig att få full koll på din klädsel från topp till tå inför begravningen.

Några riktlinjer för klädsel för oss kvinnor på en begravning

Klänning eller kjol

En konservativ klänning eller kjol som når minst till knäna är lämplig. Den bör vara i en mörk färg och inte för utställande.

Kostym

En mörkfärgad kostym med en enkel och konservativ blus kan också vara ett bra alternativ.

Byxor

Om du föredrar byxor, skulle ett par mörka byxor med en enkel topp vara lämpliga.

Skor

Högklackat, flats, eller lågklackade skor är alla acceptabla. De bör vara bekväma att gå och stå i under en längre period.

Accessoarer

Små och subtila smycken är bäst. En scarf kan vara ett bra tillägg om den är i en mörk färg.

Hattar

I vissa traditioner kan kvinnor bära hattar till begravningar. Om detta är fallet bör hatten vara liten och konservativ.

Männens klädsel på en begravning

För män gäller liknande riktlinjer som för kvinnor när det gäller att klä sig för en begravning. Traditionellt sett är mörka, konservativa kläder det mest lämpliga valet. Här är några specifika riktlinjer att ha koll på:

Kostym

En mörkfärgad kostym, ofta svart, marinblått eller mörkgrått, är det mest traditionella valet. Till detta bör du ha en vit eller annan ljus, solid färgad skjorta.

Slips

En mörk slips är vanligtvis det bästa alternativet. I vissa fall kan en svart eller grå slips vara lämplig. Undvik slipsar med starka färger eller med för mycket mönster.

Skjorta och byxor

Om du inte har en kostym kan en mörk skjorta och byxor vara ett acceptabelt alternativ. Se till att kläderna är rena och prydliga.

Skor

Svarta klädda skor är oftast det bästa valet och se även till att de är riktigt bekväma då du kommer att ha dem på dig under flera timmar. Ett absolut måste är också att du ser till att dina skor är rena och polerade. 

Valet av skor är annars en av de vanligaste detaljerna kring klädseln på begravningen som många missar, gör inte samma misstag!

Accessoarer

Enkla och diskreta accessoarer är bäst. Ett mörkt bälte och en enkel klocka är vanligtvis allt du behöver.

Avslutningsvis gällande klädkoder inför en begravning

Precis som för kvinnor, om begravningen har en specifik klädkod, som “casual” eller “färgglad”, bör du följa detta. Det är också viktigt att ta hänsyn till den avlidnes och familjens kulturella och religiösa traditioner. 

Om du är osäker, fråga någon som är nära familjen eller ceremonin. Och kom ihåg, klädkoden för begravningar handlar inte bara om att visa respekt för den avlidne, utan också för att visa respekt för de sörjande. Ditt klädval bör återspegla detta.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024