5 tips att välja rätt väggfärg(& misstag att undvika)

5 tips att välja rätt väggfärg(& misstag att undvika)

Innehållsförteckning

Jag får många frågor om att välja rätt väggfärg. Därför tänkte jag att det var dags att ge lite snabba tips inför väggfärg köpet ni ska göra. Det är fler saker att tänka på än en när man väljer väggfärg. Jag trodde inte det när jag skulle måla om min lägenhet, men insåg snart jag hade fel. För det första om man tex vill måla beige ja då finns inte bara en nyans av beige utan flera hundra olika nyanser beige. Därför gäller det att verkligen NOGA tänka till i förväg och framför allt jämföra väggfärgen med övrig inredning.

LÄS MER: Väggfärg inomhus – bäst i test

Här är nu 6 tips när ni ska välja rätt väggfärg och misstagen ni bör undvika.

Välja rätt väggfärg

1. Välj ALLTID ljusare nyans än vald

Varför det ? undrar säkert många. Jo för att väggfärg ändras abnormt från prover och hur den ser ut i burk till hur den ser ut live på väggen. Väggfärg ser ALLTID annorlunda ut i butik än hemma, trust me i know. Man kan ha hittat vad man tror är den fräscha light väggfärgen så när man köpt massa burkar och börjar måla, ja då kommer chocken. Rummen skiftar även i färgnyans med dagsrytmen.

Så välj en eller två nyanser ljusare, dina väggar kommer tacka dig.

LÄS MER: Vilken färg ska man ha i vardagsrum?

2. Provmåla är nyckeln till färg framgång

Nyckeln till att hitta dröm väggfärgen är PROVMÅLA först. Jag gjorde detta själv när jag hittade min drömfärg. Jag tror jag provmålade hundra småburkar innan jag hittade rätt. Måla STORT när du provmålar så du verkligen ser färgen. Färgen kommer även skifta från morgon till kväll så jämför olika tidpunkter på dygnet. Be er färgbutik om små provburkar att provmåla. Vill de inte ge det BYT BUTIK!, då de är snåla som F.

Att välja rätt väggfärg är som att hitta rätt partner, det tar tid men när man hittar rätt blir man kär direkt.

3. Skippa odaterad fondvägg

Det där med fondvägg känns lika daterat som Donald Trumps hår. Att måla en vägg i en annan stark avbrytande kulör har vart inne sen Jesus gick på vatten. Men nu inser vi att det ser bara löjligt och missanpassat ut. Lite som att man glömt måla resten av väggarna.

Ni kom väl ihåg vad Carrie sa till Mr Big om han illröda fondvägg i Sex and The City? “It’s a good idea in theory, but somehow it doesn’t quite work.”

4. Ta i med kulören i mindre rum

Ljusa färger förstorar och mörka färger förminskar! Det har vi nog hört till leda vid detta laget. Även om man har ett mindre rum är det inget som säger att mörka färger inte funkar. Allt handlar om hur man matchar väggfärgerna med resten av inredningen.  Men när sedan allt sätts samman, då uppstår ren magi. Samma är det med inredning och färger. Det handlar om hur man sätter samman det för att få en slutlig enhetlig känsla.

“En mjuk blå, grå eller grön väggfärg kan ge en intressant känsla i ett litet rum, samtidigt som kulören gör rummets känsla lugnande.”

5. Glöm INTE måla taket

Många gör misstaget att glatt ge sig på att måla bara väggarna och struntar först i taket. Ända tills de är klara med de nymålade väggarna och inser att taket ser äckligt gammalt ut i jämförelse. Tänk er nya fräscha väggar till ett tak i avdankad gammal ingrodd gulvit färg. Nej, nej det funkar bara inte.

Upprepa efter oss: Ditt tak är lika viktigt som de andra fyra väggarna. Så om du vill ha en plats som är målad i kulör perfektion, måla taket först och väggarna sen.

OCH använd aldrig annat än matt färg på taket där ljuset reflekterar ännu mer än på väggarna,

Slutsummering

Som ni ser är det mer att tänka på när man ska måla om än man först tror. Men senad när man hittat rätt färg och är igång att måla, då sker ren magi. Det finns inget som kan förändra ett rum så snabbt som ny färg kan göra. Jag har själv en gråvit beige väggfärg i alla mina rum och den har jag haft i 5 år nu. Och jag har fasen inte tröttnat än på den. Då tycker jag man har lyckats rejält med sitt färgval. Jag har inte hittat lika rätt på datingfronten, men skam den som ger sig och bara att provmåla lite till!!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024