Trallrengöring - så rengör ni trädäck rätt

Trallrengöring – så rengör ni trädäck rätt

Ser trädäcket trist och smutsigt ut? Då är en rejäl trallrengöring det bästa motmedlet. Det finns dock olika sätt att tvätta och rengöra ett trädäck. Har man en minde uteplats som inte är så smutsig, då kan det räcka med att rengöra med såpavatten. Har ni en större trättrall, ja då är det bättre att ta i med större rengöring som högtryckstvätt. Sedan gäller det även att olja, ibland måla och underhålla trätrallen. På så vis får man en altan som ser fräsch ut under lång tid framöver.

Här får ni våra bästa trallrengöring och underhållning för trätrall tips!

Rengör regelbundet

Det bästa rådet är att rengöra trätrallen ofta. Om du rengör trallen några gånger under säsongen, tar det inte lång tid. Men du måste vara försiktig när du använder en högtryckstvätt. För mycket högtryck i duschen kan förstöra trallen och i värsta fall leda till onda fötter från lösa träflisor. Lågt tryck och gärna med roterande borste är det som fungerar bäst.

2 bästa trallrengöring sätt

Foto: Kärcher

1. Tvätta trädäck med såpa

Om trätrallen inte är för smutsig, då går det bra att tvätta den med såpa mixad med vatten eller diskmedel. Byggvaruhandeln har även speciella städprodukter som är lämpliga för rengöring av träskivor.

2. Tvätta trädäck med högtryckstvätt (LAGOM)

Om det har gått för lång tid mellan tvättarna kan andra hjälpmedel behövas. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara lösningen för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för hårt tryck i duschen, eftersom det kan rugga upp träytan och orsaka spån och skador.

3. Tvätta trädäck med ättika

Testa ett miljövänligt algtvättmedel!

För att ta bort alger från altan eller utemöbler är ättika en klassiker som står sig än. Blanda upp 2 dl ättika och några droppar diskmedel i 1 liter varmt vatten. Använd högtryckstvätten på lågeffekt eller en klassisk rotborste till att skrubba ytorna rena.

HÖGTRYCKSTVÄTT VI REKOMMENDERAR

Maskiner ovan för högtryckstvätt 1. HÄR och 2. HÄR

Behandla trätrall – bästa lösningen

A och O för en snygg trätrall, är att behandla den rätt. Om ni behandlar den rätt från start, då behöver den inte bli smutsig och ofräsch så snabbt. Det handlar om att mota Olle i grind så att säga.

1. Torrbehandling = bästa resultat

Om trätrallen är ren måste den även behandlas rätt,  eftersom det kan uppstå små sprickor på den obehandlade ytan. Vänta tills trät torkat ordentligt, innan hantering, fukthalten i träet får inte överstiga 16 %. Annars finns det risk att oljan inte absorberas. Du kan fritt olja in hela ytan på vagnen samtidigt för att undvika sömmar och överlappningar. Fuktmätare finns att köpa på de flesta byggvaruhus.

2. Bearbeta trall med träolja eller lasyr

Använd färglös olja eller lasyr. Till exempel bör pigmenterad träolja användas på bruna skivor för att bevara den bruna färgen. Tänk på att skydda ytträet med en penetrerande basolja och undvik olja under den värsta pollensäsongen. Det finns risk att oljningen blir pigmenterad av pollen  och börjar mörkna mot sommaren. Olja med jämna mellanrum för att upprätthålla kvaliteten på din trall.

Slutsummering

Om ni följer tipsen ovan kommer ni kunna njuta av en fräsch rengjord trätrall hela sommaren. Menar se hur mycket tid vi tar för att rengöra golv inomhus, då är det lika viktigt att göra detta på uteplatsen.

Lycka till!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024